Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Creative Cities
Konference EU
Domů ArtsInfoArchitektura
TechSoup

Architekt odpadu navštíví Českou republiku

Do České republiky zavítá v mezi 2. a 4. květnem 2011 americký architekt Michael Reynolds, přezdívaný jako Architekt odpadu. Michael Reynolds již více jak 35 let konstruuje levné domy ze starých pneumatik, plechovek a plastových lahví. Jeho zemělodě jsou energeticky soběstačné, mají vlastní zdroj vody, tepla i kanalizaci. Reynolds, jehož práce  se stala známou díky dokumentu britského režiséra Olivera Hodge Architekt odpadu, zavítá do České republiky, konkrétně do Prahy a Českých Budějovic,  v rámci svého evropského turné.Návštěvu v ČR organizuje občanské sdružení Ekofilm a Magdalena Westman.

Američana Michaela Reynoldse lze bez nadsázky, a také bez nadsázky, nazvat nejvýznamnějším světovým architektem odpadu. Přes 35 let úspěšně staví tento ekologický architekt a aktivista velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody, tepla a kanalizací. Ke stavbě „zemělodi“, jak dům i se skleníkem nazývá, používá staré pneumatiky, plechovky od piva, skleněné, či PET láhve a další odpad. Je v něm možné pěstovat ovoce i zeleninu. Provozní náklady na chod domu jsou téměř nulové.

Tato skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje narážela v USA na různé byrokratické překážky. Za jeho vizi mu byla dokonce na několik let odňata licence architekta.

Michael Reynolds dále pracoval a důvěřoval konceptu udržitelného rozvoje a bydlení,  jezdil pomáhat se svou partou stavařů do oblastí postižených přírodními katastrofami. Své zemělodě naučil stavět místní obyvatele např. v Hondurasu (hurikán, 1999), na Andamanech (tsunami, 2005), v Mexiku (hurikán Katrina 2005) a na Haiti (zemětřesení, 2010).

Po té, co se americká vláda dozvěděla o jeho humanitární činnosti, mu byla navrácena profesní licence a podařilo se mu prosadit změnu stavebního zákona. Byla mu také povolena, jako prvnímu na světě, stavba testovací základny nedaleko Taosu v jeho rodném Novém Mexiku. Vedle 3 starších staveb tam má vzniknout 15 nových zemělodí. Tyto soběstačně postavené ekodomy budou vybavené vším co je třeba k přežití, kdyby na Zemi došly neobnovitelné zdroje energie.

Příběh amerického architekta Michaela Reynoldse zaujal britského režiséra Olivera Hodge natolik, že o něm v průběhu tří let natočil film „Architekt odpadu“, který získal, vedle řady dalších ocenění po celém světě, i dvě ceny Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví - Ekofilm 2009. Vedle hlavní ceny dostal i cenu diváků.

Michael Reynolds navštíví Českou republiku v rámci svého evropského turné, aby mohl zájemcům osobně představit svou vizi. Návštěva se uskuteční ve dnech 2. - 4. května 2011 v Praze a Českých Budějovicích. V pondělí (2.5. v 16 hodin) se uskuteční pražská tisková konference pro média a večer (ve 20.30) pro veřejnost promítání filmu Architekt odpadu s následnou diskuzí v kině Světozor. V úterý (3.5. ve 14 hodin) proběhne přednáška pro studenty a další zájemce na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ve středu (4.5. v 16 hodin) bude M. Reynolds přednášet pro studenty v Národní technické knihovně v Praze.

(12.04.2011) ZDROJ: Ekofilm
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.