Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Game
Future City Jobs
Koncepce umění
Konference EU
Creative Cities
Domů ArtsInfoDesign
TechSoup

Design Match 08 se vrátil z úspěšného turné střední Evropou

Design Match je unikátní mezinárodní projekt, který neotřelou formou konfrontuje design jednotlivých zemí – proto také název Design Match – tedy přátelský zápas designérů. Projekt pokračuje díky úspěchu prvního ročníku. Druhý ročník tohoto bienále se konal mezi designéry České republiky, Slovenska, Maďarska a Rakouska, po zúčastněných zemích také cestoval, pomohl městu Košice k získání titulu Evropské hlavní město kultury a otevíral maďarský Design week jako jeden z hlavních projektů. Na výstavě byly představeny práce sto dvaceti současných autorů. Návštěvnost 2.ročníku byla 37.000 návštěvníků. Příští ročník se bude konat v roce 2010. Design Match je neziskový projekt pod hlavičkou občanského sdružení Czech Design.
Design Match 08 – putovní bienále designu – se vrátil ze svého úspěšného 9ti měsíčního turné střední Evropou
Design Match 08 Koncepce tohoto ročníku staví na výrobní tradici zemí, jež bývaly součástí Rakousko-uherské  monarchie, proto konfrontuje současný design států, jež byly součástí této monarchie:  České republiky, Slovenska, Maďarska a Rakouska.  Nejdůležitější části výstavy: dva poločasy – domov a volný čas odpovídaly nejatraktivnějším  oblastem designu. Byly zde prezentovány čtveřice předmětů, každý z jednotlivé země, mezi  nimi paralela vedoucí k impulsu – předmětu s čitelným příběhem vyrobeným v době RakouskaUherska. Pro pokrytí celého spektra kategorií designu pro domov a volný čas jsme vymezili  zajímavá témata, která umožní návštěvníkovi porovnat navzájem jednotlivé produkty k  daným tématům jednak vzhledem k historickému posunu a jednak mezi čtyřmi sousedícími  zeměmi. Na divákovi tohoto jedinečného zápasu bylo pak k posouzení, design které země je  pro něj vítězem design match. A pro nerozhodného fanouška tohoto matche bylo připraveno  prodloužení, které u návštěvníků sklízelo velké ohlasy. Prodloužení bylo věnováno tématu, jenž  se těšilo oblibě v době Rakousko-uherské monarchie a renesanci prožívá i v současné době.  Tímto  tématem bylo lázeňství, které je v Čechách a na Slovensku proslulé svými lázeňskými pohárky.  Na výstavě byly představeny práce sto dvaceti současných autorů: kuchyňských pomocníků, židlí, spotřebičů, hraček, dekorativního skla a porcelánu pod  hlavičkou zvláštní části výstavy věnované lázeňství – od svítidel rozličných tvarů a řešení,  hudební nástroje s použitím netradičních materiálů, až po design do exteriéru.
Výtava Design Match 08 byla druhým ročníkem bienále designu Design Match, které  konfrontuje designérskou tvorbu různých zemí. Každé dva roky hlavní organizátoři projektu  CZECHDESIGN.CZ ve spolupráci s doc. Ferdinandem Chrenkou a Mgr.Art. Borisem Belanem  naleznou paralelu mezi různými zeměmi, a design těchto zemí pak proti sobě postaví.  Přehlídka tak nabízí jedinečnou možnost porovnat díla různých zemí vedle sebe.  První ročník Design Match 06 byl přátelským designérským zápasem mezi Českou a Slovenskou  republikou, tento match se konal ve Veletržním paláci Národní galerie.    
(23.02.2009) ZDROJ: Sdružení Czech Design
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.