Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
TechSoup

Filmová Nadace RWE & Barrandov Studio rozdělila nejvíce peněz ve své historii

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio rozdělila  6. července 2009 na Festivalu v Karlových Varech mezi autory nových scenáristických děl 560 000 Kč. Vítězi prvního kola v roce 2009 se v kategorii filmový scénář stali Petr Václav, Iva Jestřábová a Evita Naušová. V kategorii filmová povídka získal  ocenění Pavel Kačírek. Výbor nadace ve složení Ivo Mathé, Kristián Suda, Edgar Dutka, Lubor Dohnal a Štefan Uhrík vybíral z celkem 68 projektů; 28 filmových povídek a 40 scénářů. Skladba autorů byla opět velmi pestrá. Více než tři čtvrtiny přihlášených projektů pocházely od lidí, kteří nemají s literární přípravou filmových děl žádné zkušenosti. A řadě z nich skutečně nelze upřít originální pohled a nesporný talent, řekl Ivo Mathé, předseda výboru a dodal: Při posuzování však musí výbor nadace hodnotit nejen samo téma a kvalitu díla, ale též možnost jeho realizace. A právě v tomto bodě převyšovaly vítězné projekty výrazně nad ostatními. Zároveň s předáním grantů vítězům bylo vyhlášeno druhé kolo výběrového řízení. Termín uzávěrky druhého kola je 30. září 2009.
Tři roky poté, kdy umělecký šéf, režisér a dramatik Divadla Komedie David Jařab převzal v Karlových Varech symbolický šek za scénář Hlava, ruce, srdce, je vše připravené k jeho zfilmování. Producent filmu CINEART TV Prague, s. r. o., plánuje natáčení ještě na letošní rok. Půjde o první dílo oceněné nadací, které uvidí diváci v kinech − a to již v roce 2010.

„Druhým uskutečněným projektem bude v produkci Evolution Films, s. r. o., K moři Petry Soukupové. Tehdejší studentka FAMU získala příspěvek nadace v prvním kole v roce 2007,“ uvedla Helena Uldrichová, předsedkyně správní rady Filmové nadace RWE & Barrandov Studia, a doplnila: „Ve stadiu příprav k realizaci jsou ještě další tři projekty, a to projekt Ivana Vojnára Erika z Lásky (producent Ivan Vojnár Film, s. r. o.), Víta a Pavla Klusákových My tři bratři (Hypermarket Film, s. r. o.) a Zdeňka Jiráského Poupata (CINEART TV Prague, s. r. o.)".

„Považuji za úspěch, že ze šesti výběrových řízení nadace vzešlo k dnešnímu dni pět projektů připravených producenty k realizaci. Uzavřené opce jsou velkým příslibem pro všechny filmové fanoušky a dalším potvrzením smyslu existence této instituce,“ zhodnotil Martin Chalupský, ředitel komunikace RWE Transgas.

Za dobu své existence od počátku roku 2006 nadace obdržela celkem 548 žádostí, z toho 255 v kategorii filmový scénář a 293 v kategorii filmová povídka. Celkem do dnešního dne rozdělila 2 885 000 Kč mezi 30 autorů.


Pravidla pro poskytování nadačních příspěvků
 

Kontakt:
Silvie Hrozová
D.D.M.
Polská 10
120 00 Praha 2
Tel.: +420 777 129 951
Tel.: +420 222 250 300
Fax: +420 222 250 299
E-mail: shrozova@ddmanagement.cz
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.