Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Konference EU
Creative Cities
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Game
Domů ArtsInfo
TechSoup

Mrazivě vřelý klub Paleta Vlasti slaví 50 let

Obrázek k článku Mrazivě vřelý klub Paleta Vlasti slaví 50 let
Středočeské muzeu v Roztokách u Prahy připravilo výstavu proslulého společenství umělců, filmařů a sportovců zvaného Paleta Vlasti. S podniky této společnosti vstupovala do zachmuřených prostor normalizované Prahy svobodná veselost a donkichotská odvaha. K hokejovým tréninkům a zápasům přibyly aktivity širokého záběru – divadelní představení, automobilové rallye, hudební produkce  kapely či pěveckého sboru, sportovní turnaje, výlety do přírody bombardované z letadla čerstvým pečivem, varietní pásma či plesy na ledě s programem absolutně se vymykajícím všemu, co jsme sami kdy slyšeli a viděli.  Mezi vystavujícími tak najdeme jména jako Karel Nepraš,  Jan Koblasa, Theodor Pištěk či Jan Schmidt a mnoho dalších. Výstava se koná od 21. května do 28. srpna 2011.

P A L E T A   V L A S T I  –  5 0  L E T
Výstava obrazů, plastik, grafiky a fotografií  předních českých výtvarných umělců doplněná úsměvným pohledem do padesátileté historie proslulého společenství umělců, filmařů i sportovců
 
Z letáku vydávaného u příležitosti výstavy: 
Paleta Vlasti - mrazivě vřelý klub
 
Patříme ke generaci odkojené vzdáleným duněním fronty čtyřicátých let, třídním bojem let padesátých, řvoucími šedesátými lety, depkou normalizačních přetvářek let sedmdesátých, svítáním a jitrem osmdesátých let a tragikomickým splýváním všeho se vší na přelou tisíciletí.
 
Parta prvotřídních uměleckých pracantů, prožívajících život jako závod kdo z koho spojená se skupinou prvotřídních hejsků "od filmu", kterým padají nápady do klína jak pečení holubi a pro které je život nikdy nekončícím klipem. A přec: měli jsme se rádi a v šatnách jsme si nikdy nic nevysvětlovali. Platilo jen jedno: držet si fleky a vracet se! Tento pokyn nás dovedl až na samý pokraj dobrého vkusu oficiálně zasmušilé doby. 
 
Vše se změnilo v mrštíkovský sen, sezóna skončila. Led se proměnil v poctivou vodu a "jen několik zažloutlých fotografií", potrhaný dres a zteřelý plakát lkají nad pány a dámami, co byli veselí, když ostatní prý byli smutní. Loňské ledy, buďte požehnány!
 
„Kořeny pánského hokejového klubu Paleta Vlasti sahají hluboko do konce padesátých a začátku šedesátých let. Tendence jistých pražských mladých umělců, výtvarníků a filmařů odlišit se nejen svým dílem, vedla k hledání podivného. Zejména když odlišit se dílem bylo krajně nežádoucí. Rozhodnutí hrát hokej bylo základním stylotvorným krokem, který dodnes řídí kroky klubu. Na ledové ploše  byl vnější svět na okamžik zapomenut, zůstal tam někde venku za mantinely, kde se po ulicích ploužili decimovaní lidé bez bruslí, chráničů a nadějí.

S podniky Palety Vlasti vstupovala do zachmuřených prostor normalizované Prahy svobodná veselost a donkichotská odvaha. K hokejovým tréninkům a zápasům přibyly aktivity širokého záběru – divadelní představení, automobilové rallye, hudební produkce  kapely či pěveckého sboru, sportovní turnaje, výlety do přírody bombardované z letadla čerstvým pečivem, varietní pásma či plesy na ledě s programem absolutně se vymykajícím všemu, co jsme sami kdy slyšeli a viděli.
 
O tom všem zůstalo pár dokumentů, které svědčí  o  úrodných  padesáti letech jednoho kamarádského společenství. Touto výstavou se chce Paleta Vlasti o vzpomínky na svou pestrou minulosti s návštěvníky podělit.“
 
J. V. K.
 

SEZNAM  VYSTAVUJÍCÍCH  UMĚLCŮ MALÍŘI:
Bedřich Dlouhý, Theodor Pištěk, Milan Ressel, Vladimír Suchánek, Jan Vachuda, Karel Kouba, Slávek Uiberlay
 
SOCHAŘI:
Hugo Demartini, Petr Kavan, Josef Klimeš, Jan Koblasa, Karel Nepraš, Petr Siegl
 
FOTOGRAFOVÉ:
Jaroslav Franta, Ivan Šlapeta
 
ARCHITEKTI:
Antonín Kryl, Jan Matyáš
 
FILMOVÝ DOKUMENT:
Jan Schmidt
 
KDE: Galerie/ Kabinet  Středočeského muzea  v Roztokách u Prahy
TERMÍN: 21. květen – 28. srpen 2011
OTEVŘENO: středa – neděle 10.00 – 18.00 hodin

ZAHÁJENÍ VÝSTAVY:
Sobota 21. května v 15.00 hodin  zábavným programem připraveným členy Palety Vlasti a jejich hosty (Jiří Stivín, Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou a další)


(20.05.2011) ZDROJ: Muzeum Roztoky
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.