Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Future City Game
Konference EU
Creative Cities
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Domů ArtsInfoPerforming artsKurzy, workshopy
TechSoup

Open for Dance workshop taneční kritiky

Goethe Institut a Mezinárodní festival Divadelná Nitra vyhlašují výzvu k registraci na  Workshop taneční kritiky. Workshop kritického myšlení a psaní je věnován tanečnímu a pohybovému divadlu, současné choreografii a tanci. Je určený mladým kritikům a žurnalistům, publicistům, stejně jako studentům uměnovědných oborů, především taneční a divadelní vědy nebo žurnalistiky. Workshop má za hlavní téma mezinárodní projekt vedený berlínskou choreografkou Constanzou Macras Open for Everything. Ten  bude představen 5. a 6. června 2012 na Nové scéně ND. Workshop nabídne jak širokou kontextuální diskusi a analýzu díla a zejména příležitost formulovat vlastní kritické postřehy a reflexe. Uzávěrka pro zaslání přihlášek je 18. května 2012. 
Constanza Macras (DorkyPark Berlin) je významná současná choreografka, která rozvinula vlastní choreografický rukopis. Její projekty jsou společensky apelativní a překračují hranice uměleckých žánrů. Její tvorba dává příležitost i k obecnějším úvahám o funkci současného umění, jeho metodách a recepci.

Workshop bude probíhat ve dvou termínech – v létě (5. – 8. 6. 2012) a na podzim (21. – 23. 9. 2012). Účast přihlášených na obou termínech nutná. Organizátoři zajistí pro účastníky z druhé země ubytování a dopravu.

Letní část bude spjata s českou premiérou projektu Open for Everything na Nové scéně ND a představením Pas de deux sans toi Charlotty Öfverholm / Compagnie Jus de la Vie v rámci 24. ročníku festivalu TANEC PRAHA 2012. Podzimní se uskuteční v rámci hostování díla na festivalu Divadelná Nitra.

Lektorkou letního workshopu je Jana Návratová, taneční kritička, vedoucí Taneční sekce Institutu umění-Divadelního ústavu, šéfredaktorka časopisu Taneční zóna.

Lektorkou podzimního je Maja Hriešik, taneční a divadelní kritička, režisérka a bývalá šéfredaktorka časopisu o pohybovém a alternativním divadle SALTO.

Program workshopu:


PRAHA 5.6. – 8.6. 2012
Cílem první části kritického workshopu bude seznámit účastníky s tvorbou Constanzy Macras a souboru DorkyPark, pokusit se zmapovat projekt „zevnitř“ formou rozhovorů s tvůrci a pokusit se o autorskou reflexi v rámci zvoleného formátu. Materiálem k reflexi budou i další představení uvedené na programu festivalu Tanec Praha.

NITRA 21. – 23. 9. 2012

Cílem druhé části workshopu je soustředěná individuální práce na zvoleném formátu, editování textu pro potřeby publikování a prohloubení diskuse na hlavní téma spojené s projektem OFE – Umění a sociální inkluze. Účastníci budou mít opakovanou možnost shlédnout představení, diskutovat s tvůrci a zúčastnit se též dalších projektů hlavního programu festivalu.

Zájemci zašlou do 18. 5. 2012 na adresu: maliti@nitrafest.sk
-    Životopis
-    Motivační dopis
-    Ukázka vlastní publikační tvorby (není podmínkou)

Výběr účastníků (3 z Česka a 3 ze Slovenska) bude zveřejněn do 23. 5. 2012.

Účast na workshopu je zdarma.
Workshop bude veden v českém a slovenském jazyce, znalost angličtiny vítána (není ovšem podmínkou).

Hlavní organizátoři: Goethe-Institut, Medzinárodný festival Divadelná Nitra
Partneři a poděkování: Tanec Praha o. s./ TANEC PRAHA 2012, Nová scéna Národního divadla Praha
(27.04.2012) ZDROJ: Goethe Insitut Praha
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.