Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Jobs
Future City Game
Creative Cities
Domů ArtsInfo
TechSoup

Pražské Quadriennale: Boxy plné umění s úspěchem putují po Evropě

Projekt Intersekce Pražského quadriennále,  tři desítky kostek, které tvořily na Piazzettě Národního divadla nepřehlédnutelný a divácky velmi úspěšný labyrint obsahující taneční představení, instalace, video art či módu věhlasných umělců a umělkyní. O úspěchu kurátorského záměru svědčí to, že vybrané projekty Intersekce se od července představují v zahraničí: na evropských divadelních přehlídkách a divadlech v Lotyšsku, Norsku, Itálii, Finsku, Portugalsku, Maďarsku, Srbsku nebo Slovensku. „Přípravy projektu Intersekce trvaly několik let, a to i díky velkorysé podpoře grantu Kultura Evropské unie. Jsme rádi, že se projekt Intersekce dostává do nových diváckých a prostorových kontextů – třeba v prostoru základní školy v Santarcangelu, v opuštěné budově v Rize nebo Starého divadla v Nitře, a tak dostává nové významy,“ říká Sodja Lotker, umělecká ředitelka Pražské Quadriennale a autorka konceptu Intersekce
Jednotlivé projekty byly vybrány tak, aby ukázaly co nejširší záběr různých oborů a disciplín, které pracují s divadelní akcí. O úspěchu kurátorského záměru svědčí to, že se vybrané projekty Intersekce od července představují v zahraničí: na evropských divadelních přehlídkách a divadlech v Lotyšsku, Norsku, Itálii, Finsku, Portugalsku, Maďarsku, Srbsku nebo Slovensku.

Už několik dní po PQ se první dva projekty z Piazzetty přesunuly do portugalské Évory. Vedle domácí umělecké dvojice Ana Borralho & João Galante se zde se svým boxem představili fotograf Bohdan Holomíček a Eva Hrubá. V červenci také přesídlilo pět boxů na festival do italského Santarcangela. Zde se prezentovali Harun Farocki, Hans Rosenström, Ulla von Brandenburg, Dace Džeriņa a Monika Pormale.

Se startem nové divadelní sezony se vybraní umělci s projekty vytvořenými přímo pro Pražské Qaudriennale rozjeli po dalších festivalech a přehlídkách. Během září se tak s fragmenty projektu Intersekce mohli setkat návštěvníci například bělehradského festivalu BITEF, kam přenesl své hodinové představení v boxu Josef Nadj. Na konci roku zde také bude uvedena výstava vycházející ze srbské národní expozice Displacements a na začátku příštího roku sem zavítají Ilya a Emilia Kabakovovi s instalací The Tribune.

Další zastávkou umělců s boxy byla Riga, kde se na mezinárodním festivalu současného divadla Homo Novus mohli návštěvníci seznámit s tvorbou dvojice módních návrhářů mareunrol’s, souboru Socìetas Raffaello Sanzio a umělců jako Hans Rosenström, Monika Pormale a Bohdan Holomíček. dalších projektů bylo zařazeno do programu mezinárodního festivalu současného umění FAST v Itálii, kde místní kurátoři vytvořili v prostoru uměleckého centra Chaos minimalistickou verzi labyrintu z pražské Piazzetty.

Vybrané boxy zamířily také do Skandinávie. Na festivalu theatre.now v Helsinkách byl prezentován projekt Bretta Baileyho. V norském Bergenu na Meteor Festivalu se pak ještě na konci měsíce představí Romeo Castellucci, Harun Farocki a Hans Rosenström.

Během Pražského Quadriennale byla za značného diváckého zájmu v objektu bývalé tiskárny a vydavatelství Rudého práva v ulici Na Florenci uvedena úvodní část jp.co.de trilogie s názvem Krize, pod níž je podepsán známý maďarský soubor Krétakör. Následný druhý díl pojmenovaný Nevděční bastardi jako první zhlédli v polovině července návštěvníci Bavorské státní opery v Mnichově. Kompletní trilogie včetně finále Kněžka bude na konci října uvedena v prostoru Trafó v Budapešti.

Premiéra kompletní trilogie formace Krétakör nebude na konci měsíce jedinou událostí spojenou s PQ: v místním muzeu FUGA se s podporou Českého centra v Budapešti premiérově představí filmová esej inspirovaná Pražským Quadriennale 2011 a projektem Intersekce, Vymezený prostor. Půlhodinový dokument vznikl v režii Hany Železné a jako producent jej připravil tým Institutu divadelního umění a PQ.

Tím však expanze Pražského Quadriennale z české metropole a vymezeného červnového termínu konání zdaleka nekončí. Zájem zahraničních organizátorů i producentů lze ilustrovat například na Bohdanu Holomíčkovi: ten se se svými fotografiemi provázanými s boxy chystá v lednu na největší jihoamerický festival Santiago a Mil v Chile, aktuálně probíhají jednání o řadě dalších míst, kde by mohl představit svou non-stop živou prezentaci celoživotního díla, zahrnujícího rovněž z fotografie významných českých divadelních představení. „Celý projekt pro Intersekci byl hodně postavený na empatii diváků a spolupráci s nimi. Ne náhodou se můj ´box´ jmenoval Projekce na přání. Zájem ze zahraničí mě proto velmi těší, ukazuje na sdělnost fotografie bez ohledu třeba na jazykové bariéry,“ říká Bohdan Holomíček.
 

 
(01.11.2011) ZDROJ: Pražské quadriennále
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.