Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Creative Cities
Konference EU
Future City Game
Koncepce umění
Domů ArtsInfoTexty, literatura
TechSoup

Pátrání po nezávislých časopisech po roce 1989 pro výstavu BigMag

Obrázek k článku Pátrání po nezávislých časopisech po roce 1989 pro výstavu BigMag
Moravská galerie v Brně a trojice autorů Aleš Najbrt, Bohumil Vašák (Studio Najbrt), Michal Nanoru (Živel, Hype) projektu BigMag spustila přípravu výstavy, která si klade za cíl zmapovat a popsat scénu nezávislých českých časopisů od Aargh! až po Živel. Projekt chce nabídnout časopisy v co největší šíři, poskytnout kontext pro informované uvažování o situaci a budoucnosti tisku vytvořením reprezentativního zdroje ukázek, od periodik pozapomenutých po spontánní tvorbu amatérů. Autoři projektu vyzývají k zapojení každého, kdo zná nějaký časopis, o kterém nevědí. Časopis je možné přihlásit prostřednictvím stránek http://www.bigmag.cz do vznikající databáze. Každý z přispěvatelů se stává spoluautorem projektu. Výstava BigMag — Časopisy v Česku po roce 1989, uspořádaná v rámci 24. mezinárodního bienále grafického designu Brno 2010, vypíchne to nejzajímavější, co bylo z hlediska vizuality realizováno na ploše „nezávislé“ časopisecké produkce na území ČR v letech 1989–2009. Jsou časopisy platformou pro vyjednávání nového grafického podání? Jak efektivní jsou v komunikaci? Kolik si z nich pamatujeme? Jakou funkci časopisy plní a potřebujeme je vůbec ještě? Které byly krásné a které tak strašné, až byly krásné? A — chcete si číst a prohlížet?
BigMag.cz je databáze časopisů, které jsou jinak těžko k nalezení, protože nikdy nebyly na stáncích ve výšce očí. Nejspíš nebyly na stáncích vůbec a do třídy je nosili „cool“ spolužáci. Některé vyšly jen jednou, jiné měly celá léta jen pár okopírovaných listů, další zplodily slavné novináře a fotografy nebo je ukazují v učebnicích designu. A většina z nich je pod rozlišovací schopností Národní knihovny. Všechny jsou ale originálním důkazem něčí vášně destilovat aktuální dění a opakovaně komunikovat se světem kombinací textu a obrazu na papíře. Iniciátoři projektu se domnívají, že takovou vášeň je třeba pěstovat, dokumentovat a propagovat. Vytvořili proto platformu, kde mohou tvůrci „jiných“ časopisů dát o své práci vědět svým potenciálním fanouškům, konkurentům, ale třeba i akademikům a sběratelům. Každý autor, vydavatel nebo čtenář může v databázi jednoduše založit profil svého časopisu a upozornit na počin, který čas nebo prostor dosud hendikepovaly. Stránky BigMag.cz na rozdíl od běžných databází umožňují nahrávání obrázků, což je pro prezentaci časopisu to nejdůležitější.

Databáze sledující nekomerční časopisy má zvláštní význam v době, kdy ještě slepí přecházíme od tisku k médiím adekvátnějším naší společenské situaci. Jednak jako rekapitulace a hold pestrosti názorů, estetik a životních stylů a roli, kterou regionální nebo zájmové tiskoviny plnily v době předinternetové. Ale taky jako poodhalení kořenů bloggingu či online občanské žurnalistiky a inspirace pro současný vývoj digitálních médií. Přestože konec jedné části tisku v její současné podobě je neodvratný, trafiky se zdají být plnější a plnější a nástupce pořád nikde. Stárnoucí médium se mění v exkluzivitu, z novin se stávají magazíny, z časopisů knihy a knihy se učí od časopisů přitažlivosti a lehkosti. A všichni by byli rádi aspoň za náznak toho, kam to povede.  Stránky BigMag.cz by se měly stát neformálním průsečíkem, živou databází mapující alternativní časopiseckou produkci v Česku po roce 1989.

Výstava BigMag — Časopisy v Česku po roce 1989, uspořádaná v rámci 24. mezinárodního bienále grafického designu Brno 2010, vypíchne to nejzajímavější, co bylo z hlediska vizuality realizováno na ploše „nezávislé“ časopisecké produkce na území ČR v letech 1989–2009. Jsou časopisy platformou pro vyjednávání nového grafického podání? Jak efektivní jsou v komunikaci? Kolik si z nich pamatujeme? Jakou funkci časopisy plní a potřebujeme je vůbec ještě? Které byly krásné a které tak strašné, až byly krásné? A — chcete si číst a prohlížet?
Cílem projektu je nabídnout časopisy v co největší šíři, poskytnout kontext pro informované uvažování o situaci a budoucnosti tisku vytvořením reprezentativního zdroje ukázek, od periodik pozapomenutých po spontánní tvorbu amatérů. Především díky databázi BigMag.cz budou snad autoři projektu moci na výstavě předvést bezprecedentní množství výtisků výjimečných, obskurních nebo dnes těžko dostupných tiskovin. Databáze BigMag.cz usnadňuje orientaci v porevolučních alternativních časopisech a zvěčňuje je ve „vyhledávatelném“ digitálním světě; výstava pak nabídne nenahraditelné fyzické setkání s nimi: časopis je nutné osahat, otáčet s ním a někdy k němu i přivonět. Databáze je esteticky slepá; výstava bude klást důraz na jevy zajímavé především z hlediska grafického designu.
Časopisy mají schopnost skvěle konzervovat dobu a spíš než graficky upjaté noviny na první pohled evokovat čas a prostředí, ve kterých vznikly. Ještě než přečtete jediný řádek, dozvíte se z BigMagu o posledních dvaceti letech v České republice tolik, jako kdybyste listovali v jejím rodinném albu. „Víme, že formát časopisu coby kompromis mezi časem (aktuálností) a prostorem (pro rozlet) byl nějakých sto let první linií vizuality, testovacím polem budoucích vln a katalyzátorem (a dnes záznamem) ducha doby. Jestli tomu tak je a bude i dál, je otázka, na kterou bychom si rádi odpověděli tímto projektem. Sami se nemůžeme dočkat, co všechno se objeví,“ těší se tým BigMag.


Kontakt:
Lenka Němcová, oddělení vnější komunikace Moravské galerie v Brně, +420 724 516 672,
+420 532 169 174, tisk@moravska-galerie.cz

kontakt na autorský tým info@bigmag.cz, www.bigmag
(13.03.2009) ZDROJ: Moravská galerie Brno
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.