Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Konference EU
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

3 čeští umělci se zúčastní finále umělecké soutěže Henkel Art Award

Obrázek k článku 3 čeští umělci se zúčastní finále umělecké soutěže Henkel Art Award
Osmý ročník umělecké soutěže Henkel Art Award byl pro rok 2009 vyhlášen v pěti uměleckých kategoriích. Za Českou republiku se soutěže zúčastnilo celkem 82 umělců. Ti předložili k posouzení svá díla v oborech malby, kresby, fotografie, videoartu a instalací. Ve druhém červencovém týdnu z nich odborná porota vybrala tři nejlepší. Vybraní autoři postoupí do podzimního mezinárodního finále pro 31 zemí ve Vídni. Dílo celkového výherce letošní soutěže bude vystaveno ve vídeňském Muzeu moderního umění Nadace Ludwig. Finalisty za Českou republiku jsou Ondřej Maleček se svou vtipnou verzí tzv. neumělecké malby, Dominik Lang a jeho zajímavé proměny reálných architektonických prostorů novými typy objektů a Pavel Tichoň s tragikomickými performancemi.

Odborná porota byla složena z historika umění, kurátora a prorektora Akademie výtvarných umění Jiřího Ševčíka, vítězky Chalupeckého ceny z roku 2005 Kateřiny Šedé , kulturní redaktorky Lidových novin Marty Bystrovové, manažerky komunikace Henkel ČR Lidiji Erlebachové a PR konzultantky z agentury Mmd Ivany Střílkové.


Výběr finalistů letošní soutěže byl zajímavější o to, že se vybíralo z více uměleckých kategorií najednou. Na rozdíl od minulých ročníků, ve kterých se jednalo vždy o jednu uměleckou kategorii, se letos soutěžilo v oborech malby, kresby, fotografie, videoartu a instalací. Nejvíce příspěvků se sešlo z oborů malby a kresby.

Odborná porota se v průběhu svého setkání shodla na třech finalistech, kteří budou Českou republiku reprezentovat na vídeňském finále soutěže na podzim tohoto roku. Finalisty za Českou republiku jsou Ondřej Maleček se svou vtipnou verzí tzv. neumělecké malby, Dominik Lang a jeho zajímavé proměny reálných architektonických prostorů novými typy objektů a Pavel Tichoň s tragikomickými performancemi.


„Všechna tři vybraná díla určitým způsobem vybočují z řady a prokazují neotřelý humor a hru se zažitými uměleckými postupy. Reálným architektonickým prostorům a klasickým uměleckým formám dávají novou symboliku a význam,“ zdůvodnil letošní výběr Jiří Ševčík.


Díla finalistů ze všech 31 zemí, kde se soutěž Henkel Art.Award vyhlašuje, v září posoudí mezinárodní porota ve Vídni a nominuje pět nejlepších umělců do finále ceny Henkel Art.Award. 2009 a kandidáty na vítěze ceny pro mladého rakouského výtvarníka. Vítězové budou představeni na slavnostním vyhlášení, jež se uskuteční letos v listopadu ve Vídni za přítomnosti všech nominovaných. Díla vítězů a ostatních finalistů budou poté představena veřejnosti na výstavě v hlavním městě Rakouska.

Společnost Henkel udělí letos ve stejných uměleckých kategoriích i další dvě ceny dotované částkami jeden tisíc eur – Cenu pro mladé rakouské výtvarníky a Cenu pro mladé vý-tvarníky z regionu střední a východní Evropy, jejíž vítěz bude vybrán z účastníků programu Artists-in-Residence pořádaného organizací KulturKontakt Austria.  Firma Henkel CEE rovněž přizvala ke spolupráci při výtvarné soutěži vídeňské Muzeum moderního umění Nadace Ludwig. Poprvé tak vítěz získá nejen finanční prémii, ale bude mít také příležitost vystavit svá díla na samostatné výstavě, kterou mu v roce 2010 uspořádá právě nový partner výtvarné ceny.

(16.07.2009) ZDROJ: Henkel ČR
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.