Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
Future City Jobs
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Galerie Kaple: První velká samostatná výstava Kateřiny Šedé v ČR

Zasvěcení, otevření, zjevení, proměna, překvapení, předání, prohlídka, přednáška, vtažení, zpověď, výpověď, svědectví, vyprávění a soustředění Kateřiny Šedé bude probíhat každý den po dobu jednoho a půl měsíce v galerii Kaple ve Valašském Meziříčí. Výstava vzniká ve spolupráci s Franco Soffiantino Contemporary Art Productions a pod kurátorským vedením Dr. Leszka Wojaczka. Výstava proběhne od 5.května do 15. června 2012.
Kateřina Šedá vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Vladimíra Kokolii. Je laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého  (2oo5) a několika dalších ocenění u nás i v zahraničí. Umělkyně Doposud vystavovala v Tate Modern London, Kunstmuseum Luzern,  Mori Art Museum Tokyo, Soffiantino Gallery Torino, Modern Art Oxford, The Renaissance Society Chicago atd. Na podzim minulého roku vystavovala v londýnské Tate Modern projekt Od nevidím do nevidím. Šedá je vůbec první českou umělkyní, která od této mimořádně významné instituce získala pozvání k vytvoření samostatného projektu.
 
Šedá se zaměřuje ve své práci na sociálně koncipované akce, v nichž zaměstnává několik desítek či stovek osob, které nemají s uměním nic společného. Odehrávají se ve zcela neuměleckém prostředí. Experimenty s mezilidskými vztahy mají za cíl vyvést zúčastněné ze zažitých stereotypů nebo sociální izolace.
 
Publikovaný katalog Kateřiny Šedé „OVER AND OVER“ se stal nejkrásnější českou knihou roku 2010 a v roce 2011 také katalog „Líšeňský profil“.

č14 je název výstavy v galerii Kaple.
 
Cizí holka, Známá od vidění, Předváděč – Prostředník – Svědek- dítě, Dcera, Vnučka, Panička, Vážená paní, Díra – Klíč, Katka, Líšeňský profil, ta Šedá. Bezdomovec, Výstava za okny, Nic tam není, Výchova dítěte, Je to jedno, Paniččino všecko, Každej pes jiná ves, Furt dokola, Duch Uhystu, Nedá se svítit, Zrcadlový vrch, Od nevidím do nevidím, Líšeňský profil, Dejte mi svátek!

Kdykoli skončí nějaká moje akce, je mi jasné, že tohle v galerii předat nedokážu. Vyzkoušela jsem skoro všechny dostupné prostředky – fotografii, film, kresbu, zvukový záznam, vydala jsem řadu knížek, ale i přesto se mi doposud nepodařilo najít přesnější formu sdělení, než je přímé ZASVĚCENÍ diváka z očí do očí. V lidech se často odehraje něco podobného jako při akci samotné, možná i proto, že lepší forma otevření prostě neexistuje.  Z toho důvodu jsem se rozhodla, že žádného diváka tentokrát neopustím a to hlavní se mu pokusím předat já sama. Poprvé v galerii nevystavím žádnou věc a současně všechny zároveň – plnou koncentraci publika musí strhnout hlavně moje přítomnost a cesta, po níž všechny přítomné povedu. Stejně tak očekávám, že oni strhnou mne a společným soustředěním posuneme věci  s kterými sama nemůžu hnout.

Zasvěcení, otevření, zjevení, proměna, překvapení, předání, prohlídka, přednáška, vtažení, zpověď, výpověď, svědectví, vyprávění a soustředění Kateřiny Šedé bude probíhat každý den po dobu jednoho a půl měsíce v galerii Kaple.

Galerie bude otevřena jen po dobu akce: denně kromě pondělí od 16 do 17 hodin, ve středu od 10 do 11 hodin.

Výstava vzniká ve spolupráci s Franco Soffiantino Contemporary Art Productions a pod kurátorským vedením Dr. Leszka Wojaczka.

Více informací:

PaedDr. Leszek Wojaczek

kurator@kzvalmez.cz

 
MgA. Vlasta Červenková

Galerie Kaple

KZ Valašské Meziříčí

E-mail: cervenkova@kzvalmez.cz

(28.04.2012) ZDROJ: Galerie Kaple
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.