Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Komiksová výstava Ještě jsme ve válce ve Středočeském muzeu

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy uvede ve spolupráci se sdružením Post Bellum výstavu pod titulem Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století. Třináct komiksových příběhů vycházejících z vyprávění pamětníků a zpracovaných předními českými výtvarníky. Výstava znázorňuje příběhy z válečné fronty, koncentračních táborů, komunistických kriminálů i prostředí Státní bezpečnosti. Výstava proběhne od 25. května do 2. září 2012.
Po výstavě v Poslanecké sněmovně míří výstava „Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století“ do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Zde bude poprvé k vidění pro širokou veřejnost, výstava potrvá od 25. května do 2. září 2012. Občanské sdružení Post Bellum touto formou představuje příběhy a skutečné osudy lidí, kteří bojovali s totalitními režimy 20. století.
 
Komiksové příběhy vycházející z vyprávění pamětníků jsou zpracované předními českými výtvarníky.

Tři scénáristé. Třináct špičkových českých a slovenských výtvarníků. Třináct komiksů nakreslených podle vyprávění třinácti skutečných lidí. Třináct strhujících příběhů z válečné fronty, koncentračních táborů, komunistických kriminálů i prostředí Státní bezpečnosti.
 
Příběhy, s nimiž se setkáte na panelech výstavy, zaznamenali dokumentaristé z neziskové organizace POST BELLUM v rozmezí let 2001–2011. Sdružení POST BELLUM natáčí s pamětníky rozhovory, které pak ukládá na internetový portál Paměť národa. Kompletní komiksové příběhy pamětníků, jejichž zkrácené verze jsou obsahem výstavy, naleznete ve stejnojmenné knize „Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století“.

V archivu POST BELLUM je dnes skoro tisíc pět set vzpomínek válečných veteránů, obětí holocaustu, vězňů a odpůrců nacismu i komunismu, obětí kolektivizace, ale i důstojníků Státní bezpečnosti, jejích spolupracovníků, bachařů atd. Jsou to tisíce hodin vyprávění. Kromě budování této sbírky a vedení mezinárodního internetového portálu Paměť národa, vydává POST BELLUM knížky, pořádá výstavy, připravuje rozhlasové pořady, natáčí filmy, pořádá besedy pro školní mládež a společenské akce jako je udílení Cen Paměti národa.

 
(25.05.2012) ZDROJ: Post Bellum
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.