Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfo
TechSoup

Goethe 2.1: Goethe-Institut Praha slaví 21 let

Goethe-Institut v České republice slaví své jednadvacáté narozeniny. 21 let od prvních svobodných voleb po sametové revoluci, 21 let od německého znovusjednocení, 21 jako 21. století. Za svou jednadvacetiletou činností podpory znalosti německého jazyka a kulturního dialogu se Goethe-Institut ohlédne v rámci týdenních oslav. Goethe Insitut působí již 60 let ve 135 zemích světa.

Během zahajovacího večera proběhne literární hudební kabaret EKG Igora Malijevského a Jaroslava Rudiše, tentokrát na téma O lásce a G-bodu. Autoři si pozvou německého spisovatele Sašu Stanišiće, medika Ernsta Gräfenberga, vědce Petra Maršálka, spisovatelku Ivu Pekárkovou a další. Zahraje mistr punkového šansonu Hugo Paczolt a kapela The Ritchie Success. Vedle řady uměleckých osobností, filmových projekcí, programu pro děti a elektronických zvuků z Berlína v podání Hanno Leichtmanna se mohou návštěvníci těšit na Evropský den jazyků. Dle svého gusta mohou hosté vybírat i literární autory, z jejichž knih jim bude předčítat herec Jan Budař.

Pro ty, kteří by se rádi seznámili, našli nové přátele či si jen na pár minut rádi zašprechtili, je připraven Speak-Dating. Oslavy vyvrcholí napínavým česko-německým kláním v slam-poetry s Janem Jílkem, Bohdanem Bláhovcem, Mashou Černík a jejich německými protivníky Bo Wimmerem, Theresou Hahl a dalšími.


Pro více informací sledujte průběžně internetové stránky oslav www.goethe.de/praha či stránky na Facebooku www.facebook.com/GoetheInstitutPrag


Vstup na všechny akce je zdarma.

Program Goethe 2.1


ST 21.09.: Zahájení
Piazzeta
17:45    Slavnostní zahájení: úvodní slovo Dr. Heinrich Blömeke, ředitel Goethe-Institutu
18:00 – 19:00        EKG-Show
Literárně hudební kabaret EKG Igora Malijevského a Jaroslava Rudiše, pravidelně uváděný v Divadle Archa, zahájí oslavy Goethe 2.1 na piazzetě Národního divadla. S Ivou Pekárkovou, Sašou Stanišićem a kapelou Ritchie Success.
Saša Stanišić (*1978) je německy píšící spisovatel, který pochází z Bosny a Hercegoviny. V roce 2006 debutoval románem „Wie der Soldat das Grammofon repariert”, který který na podzim letošního roku vychází v českém překladu v nakladatelství Labyrint a ze kterého bude sám Stanišić číst. Česká prozaička a publicistka Iva Pekárková (* 1963), která od roku 2005 žije v Londýně a pracuje jako taxikářka, bude číst ze svého románu Sloni v soumraku.

Nová scéna, foyer 4. patro
19:30 – 20:30        Koncert kapely Ritchie Success
Pražská alternativní formace zpívající německy mixuje žánry zdánlivě neslučitelné – od industrial až po trip hop. Zakladatelé kapely jsou Martin Růžička a Martin Kontem, který hrál mimo jiné i v kapele Prohrála v kartách.

Goethe-Institut
21:21            Světelná instalace „MÉSÍC” (autor: Martin Kocourek)
Měsíc na nebi, měsíc uvnitř domu. Který měsíc je skutečný? Je Goethe-Institut prázdná kulisa, kašírovaná fasáda, za kterou je jen noční nebe? Nebo se v jeho útrobách nachází paralelní světy, dávné příběhy mystické Prahy, nočních zákoutí a chodců Meyrinka a Kafky? Možná je to místo, kde se odehrávají příběhy současné i budoucí, místo, kde se odehrávají všechny příběhy zároveň.

ČT 22.09.:
Goethe-Institut, 1. patro
18:00        Knihovna 2.1 - setkání čtenářů se čtenáři
V tento večer můžete znovuobjevit knihovnu a nechat se inspirovat názory a myšlenkami dalších čtenářů. Od 19 hodin bude herec Jan Budař číst z českých překladů autorů, které čtenáři v hlasování zvolili za své favority. Kulinářské speciality se budou odvíjet od hlavního motta večera, jímž je „literatura“. Nechte se překvapit! V českém jazyce.

Piazzeta
11:00 – 13:00        Čtení a diskuse s Ivou Procházkovou pro malé i velké posluchače
Známá česká autorka knih pro děti a mládež, Iva Procházková, představí humorným a ironickým způsobem své knihy určené dětem ve věku od 6 do 10 let i starších 10 let. Autorka, která žila dlouhý čas v Německu a své knihy sama překládá, bude číst v němčině. Předčítané texty budou k dispozici i v češtině. Po skončení čtení lze také diskutovat s autorkou.

21:30            Noc s krátkým filmem
Nejen pro milovníky malého formátu!
6. díl německého filmového soirée („Soirée Allemande“), který vzešel z německo-francouzské spolupráce, prezentuje exkluzivní výběr německého krátkého filmu z let 2009-2010. Čekají na Vás filmy skurilní, komické, nebezpečné, bizardní či dojemné, politicky angažované nebo se odehrávající na jiné planetě.

PÁ 23.09.:
Goethe-Institut, 2. patro
Od 19:00        Německá knižní cena 2011: Čtení a diskuse
Německá knižní cena je jednou z nejznámějších literárních cen v Německu. Napínavá diskuse o „knize roku“ začíná po zveřejnění nominovaných autorů v polovině srpna. V Praze představí svou knihu Jan Brandt a čeští a němečtí experti budou diskutovat o roli a významu literárních cen.
Moderuje Jitka Nešporová, účastníci diskuse: Pavel Mandys (ČR), Hubert Winkels (N). Německy se simultánním překladem.

Piazzeta
17:00            Open-Air dílna
Fotografka z Norimberku Sabine Richter pobývá v současné době na pozvání Goethe-Insitutu v Praze jako „artist-in-residence“. Na piazzetě Národního divadla otevře dveře svého ateliéru a nabídne tak zájemcům  vhled do své  umělecké práce a zároveň prozradí, co ji v Praze nejvíce inspirovalo. Diskutovat s ní můžete mimo jiné o fotografování jako takovém.

21:30            DJ Hanno Leichtmann: STATIC
Den na piazzetě dozní spolu s německou hudbou. Hanno Leichtmann přichází do Prahy se svým sólovým projektem Static a prostory piazzety vyplní elektronickými tóny z Berlína.

SO 24.09.:
Piazzeta
13:00 – 17:00  „Všechno nejlepší, Goethe-Institut!“ – narozeninová párty pro děti
„Přijď a zahrej si s námi na němčinu.“ Zajíček Hans a klaun Jiří Bilbo Reidinger zvou všechny děti na veselou narozeninovou oslavu Goethe-Institutu plnou mnoha pěkných překvapení a her o skvělé ceny.

Goethe-Institut
17:00 – 21:00         Kino na míru
Filmová noc, jejíž program bude určovat samo publikum! Prostřednictvím hlasování na Facebooku můžete od 22. srpna až do 16. září vybrat vždy jeden film za jednu z celkově tří sekcí.

17:00    Klasik na míru (Modrý anděl, Tři mládenci od benzinu, M – Vrah mezi námi)
19:00    Blockbuster na míru (Sophie Scholl – poslední dny, Za hranicí ticha, Životy těch druhých)
21:00    Retrospektiva na míru - Fatih Akin (Crossing the Bridge, Na druhé straně, Solino)    


PO 26.09.:  Evropský den jazyků
Goethe-Institut
09:00 - 12:00    Otestuj si své znalosti němčiny + vědomostní kvíz o ceny (Klasse 1)
09:00 - 12:00    Pásmo animovaných filmů z Německa (Klasse2)
14:00 - 15:30    Seminář pro učitele němčiny: hravé lekce němčiny - písničky a rýmy - pod vedením Martiny Schwarz
Piazzetta
09:30 - 10:30    Pásmo písniček pro děti 5-7 let, zpívá a hraje Martina Schwarz
10:35 - 10:55    Hudební a divadelní vystoupení žáků ZŠ, Kladská 1, Praha 2
11:00 - 12:00    Pásmo písniček pro děti 8-12 let, zpívá a hraje Martina Schwarz

Evropský dům, Jungmannova 24

17:00 - 18:30       Debata: Slavíme vícejazyčnost       
                          „Kolik řečí znáš, tolikrát jsi Evropanem“

Café NONA, Národní 4    
16:00 – 17:30  Speak-Dating
Chtěli byste se pobavit o zajímavých tématech, potkat se s rodilými mluvčími a ještě k tomu si zlepšit Vaše jazykové znalosti? Zveme Vás srdečně na Speak-dating s němčinou. Potřebujete jenom nadšení a základní nebo středně pokročilé znalosti němčiny. Určeno především pro žáky mezi 16 a 19 lety. Pokud máte zájem, hlašte se mailem (drabek@prag.goethe.org) do 16.9.2011.

Zakončení
Goethe-Institut
19:30            Slam-Poetry
Souboj čtyř českých a čtyř německých slamerů uzavře oslavy Goethe 2.1. Každý ze slamerů bude mít ve dvou kolech vždy čtyři minuty na to, aby nadchl publikum pro svou poezii. Moderátorem večera bude špička českého slamu Jan Jílek. Němečtí slameři jsou: Bo Wimmer, Temye Tesfu, Christian Ritter a Theresa Hahl. Česko budou zastupovat Jakub Foll, Bohdan Blahovec, Masha Černíková a Mirek Kynčl.

Piazzeta
21:30     DJ Filburt
Pondělní večer a s ním i šestidenní oslavy dozní na piazzetě za zvuku housu, minimalu a loungemusic v podání DJ Filburta z Lipska. 

(06.09.2011) ZDROJ: Goethe Instiut Praha
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.