Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfo
TechSoup

Open Society Media Program: Mapování digitálních médií téma digital divided

Open Society Media Program zadal vypracovnání podkladových materiálů ke zpracování čtyř témat (digital divided, technické standardy pozemní televize, strážci digitálních médií, neutralita sítě a média) podstatných pro porozumění účinků nových technologií na média a žurnalistiku. Jedním z dokumentů Mapping Digital Media od Gérarda Pogorela mapuje dopady digitalizace na demokratické režimy v 60 zemích celého světa. Publikace popisuje způsoby jakými by občané a politici měli přistupovat ke změnám v oblasti komunikace a médií, v níž probíhá soutěž o vysílací prostor mezi televizí a širokopásmovým mobilním internetem. 
Publikace mimo jiné uvádí úspěšná rozhodnutí, z nichž mají užitek jak zákazníci tak občané a to při zachování maximálního využití vysílacího prostoru. Gérard Pogorel navrhuje postupný (step by step) analytický přístup k tématu s důrazem na kritéria veřejné politiky se zohledněním jejich důsledků a dopadů. Zároveň upozorňuje, že hlavní, ač doposud neobjevenou, roli občanů při definování tohoto procesu.

Objem rádiového vysílacího prostoru uvolněného transformací na digitální televizi je znám pod titulem Digital Divided. Se vzrůstajícím tlakem na vysílací prostor, a politickou i společenskou důležitost televize vyvolal digital divided intenzivní diskuzi mezi představiteli médií a zastánci jiného využití vzniklého vysílacího prostoru mj. telekomunikačním průmyslem.
 
 
Další dokumenty zpracované v rámci Mapování digitálních médií:
 
 
 
(05.09.2011) ZDROJ: Open Society Media Program
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.