Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Future City Game
Creative Cities
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Konference EU
Domů Kreativní města
TechSoup

Jan Gehl: Pojďme plánovat podle potřeb lidí

V pražském Veletržním paláci proběhla 16. března 2011 mezinárodní konference Public Spaces - Living Places věnovaná tématu řešení veřejných prostor. Hlavním řečníkem konference pořádané Nadací Partnerství byl světoznámý dánský architekt a urbanista Jan Gehl. Gehl se věnuje nikoli návrhům budov, ale veřejnému prostoru mezi nimi s cílem navrátit tento prostor lidem. V rozhovoru pro Lidové noviny zhodnotil Jan Gehl situaci v Praze z pohledu využití veřejného prostoru..."Hlavní město patří autům. Jezdí po širokých silnicích, parkovat mohou téměř na všech náměstích. Zato prostoru pro lidi je tu málo. Chybí jim pohodlné lavičky nebo dostatek tras pro jízdu na kole." Svým úsilím, myšlenkami a důrazem na lidský rozměr měst Jan Gehl navazuje na zakladatelku tzv. humanistického přístupu v plánování měst Jane Jacobsovou, která na počátku 60. let proměnila pohled na život velkých amerických měst. 
Mezi účastníky konference patřili nejen architekti a krajinářští architekti, ale také řada představitelů měst a obcí. Obrovský zájem o konferenci ukazuje, že po desetiletích, kdy veřejné prostory vznikaly často jako zbytkové plochy určené především pro automobilovou dopravu, začíná být také v České republice aktuální vnímání veřejných prostor jako živých míst k setkávání.

„Je dobré chodit. Užívat si pohybu. Pojďme plánovat podle těchto potřeb. Přijměme úhel pohledu člověka, ne letadla, ne ptačí perspektivy,“ uvedl v diskuzi po své přednášce Jan Gehl. „Městské plánování, které se v posledních padesáti letech zaměřovalo na dopravní infrastrukturu a automobily, se dostalo do slepé uličky. Města 21. století potřebují být více udržitelná a orientovaná na lidi. Jsem rád, že Nadace Partnerství je průkopníkem tohoto nového přístupu v České republice“, dodal Gehl.

„Velmi mě těší, že konference se koná, představuje totiž užitečnou platformu pro diskuzi o tomto tématu,“
zdůraznil dánský velvyslanec v ČROle E. Moesby.

„Příklady jiných měst, které zmiňoval pan Gehl, nás přesvědčily, že změna v plánování veřejných prostranství je možná také u nás. Důležitá pro ni je především změna myšlení a politická vůle,“
řekl Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství. Jako český pozitivní a modelový příklad vyzdvihl ve své dopolední přednášce Jakub Filip Novák z No-architects Strategii pro veřejné prostory Prahy 10.

Na konferenci zahájil Jan Gehl dopolední sekci, zaměřenou na koncepční řešení veřejných prostor, strategické dokumenty a příklady realizací v českých městech. Odpoledne věnoval setkání se zástupci místní správy. Další odpolední bloky se soustředily na jednotlivé typy veřejných prostor – dětská hřiště, šetrná doprava, inovativní formy zeleně a tržiště místních produktů. Výběr témat odrážel aktuální problémy a možnosti jejich řešení jako jsou např. udržitelné přístupy v dopravě, nízkonákladová údržba zeleně a přírodě blízké řešení, nutnost certifikace hracích prvků nebo význam farmářských tržišť, která se stávají velmi populární v mnoha českých městech.

Témata konference sestavila na základě svých zkušeností Nadace Partnerství, která dlouhodobě spolupracuje s obcemi a odborníky v různých oblastech udržitelnosti.
(28.03.2011) ZDROJ: Nadace Partnerství
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.