Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Creative Cities
Konference EU
Future City Jobs
Future City Game
TechSoup

Den příběhů bezpráví je 27. červen

Den Příběhů bezpráví představuje jednu z aktivit společnosti Člověk v tísni, kterou se snaží přiblížit žákům základních a středních škol moderní československé dějiny. Pro realizaci „Dne Příběhů bezpráví“ byl vybrán 27. červen, který je v kalendáři zapsán jako Den památky obětí komunistického režimu a připomíná datum, kdy byla popravena Dr. Milada Horáková. V tento den chtějí pořadatelé připomenout, že komunismus měl také aktivní odpůrce, které spojovalo odhodlání konat v zájmu demokracie a svobody. Tito lidé nechtěli nečinně přihlížet perzekuci, nasazovali životy pro druhé a představují důležitou tradici vzdoru. Příběhy bezpráví (vzdělávací program Jeden svět na školách), zahrnuje řadu aktivit k tematice moderních československých dějin. Projekt nabízí školám dokumentární a hrané filmy a další doprovodné metodické materiály k výuce dějepisu.

DEN PŘÍBĚHŮ BEZPRÁVÍ

Pocta obětem komunismu. Pocta těm, kteří vzdorovali.

Pro realizaci „Dne Příběhů bezpráví“ byl vybrán 27. červen, který je v kalendáři zapsán jako Den památky obětí komunistického režimu a připomíná datum, kdy byla popravena Dr. Milada Horáková. V tento den chtějí pořadatelé připomenout, že komunismus měl také aktivní odpůrce, které spojovalo odhodlání konat v zájmu demokracie a svobody. Tito lidé nechtěli nečinně přihlížet perzekuci, nasazovali životy pro druhé a představují důležitou tradici vzdoru.

Letošní první ročník „Dne Příběhů bezpráví“ bude spojen se čtyřmi klíčovými aktivitami. V dopoledních hodinách budou skupiny studentů na frekventovaných místech Prahy informovat kolemjdoucí o Dni památky obětí komunistického režimu a rozdávat symbolické stužky. Žáci, učitelé i zájemci z řad široké veřejnosti budou dále přizváni k pietnímu držení minuty ticha, a to ve 12 hodin u Památníku obětem komunismu na pražském Újezdě.

Ve stejný den bude pro studenty a jejich učitele připravena v historické budově Národního divadla projekce filmu o životě Dr. Milady Horákové. Celá akce bude v neposlední řadě doplněna o vydání komiksu o Dr. Miladě Horákové, který byl v r. 1951 poprvé publikován v USA.

„Den Příběhů bezpráví“ probíhá v rámci projektu Příběhy bezpráví (vzdělávacího programu Jeden svět na školách), který zahrnuje řadu aktivit k tematice moderních československých dějin. Projekt školám nabízí dokumentární a hrané filmy i další doprovodné metodické materiály k výuce dějepisu. Od roku 2005 se pak v průběhu listopadu každoročně na stovkách škol v celé republice konají filmové projekce a besedy s pamětníky, historiky a filmaři. V rámci projektu se dále konají studentské literární soutěže, semináře pro pedagogy, výstavy pro veřejnost a jsou vydávány publikace o období komunistického Československa.

Více informací o akci i projektu Příběhy bezpráví naleznete na níže uvedených odkazech:
www.pribehybezpravi.cz | www.pribehybezpravi.cz/den | www.facebook.com/pribehybezpravi.

(14.06.2011) ZDROJ: Člověk v tísni
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.