Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
Konference EU
Future City Jobs
Koncepce umění
TechSoup

Líšeňský profil Kateřiny Šedé jde do finále

V sobotu 30. dubna 2011 v 16.00 hodin oznámí umělkyně Kateřina Šedá jméno občana Brna-Líšně, který vzešel z její akce Líšeňský profil a z hlasování obyvatel této čtvrti. Jedná se o další specifickou akci této výtvarnice, které už několik let zaznamenávají velký ohlas v uměleckých kruzích celé Evropy i mimo ni. Akce Kateřiny Šedé Líšeňský profil probíhala pod záštitou Contemporary Art Museum and Gallery v anglickém Sheffieldu, která celé dílo zařadila do svých stálých sbírek.

Do Staré Líšně přijelo v průběhu loňského roku celkem 511 českých výtvarníků, kteří se v horizontu jádra obce pokusili najít profil tváře člověka. Poté si vybrali jednoho obyvatele Staré Líšně, jehož profil byl nejvíce podobný tváři, kterou nalezli v místní krajině. Tento profil pak výtvarníci zachytili v jednoduché perokresbě, která při otočení vodorovně působí jako krajina, při otočení svisle jako lidská tvář.

Z kreseb vznikla kniha s názvem 1 z 511, která obsahuje všechny perokresby i doprovodné skici. Tuto knihu obdržela každá z dvou a půl tisíce domácností ve Staré Líšni. Každý občan si pak mohl vybrat perokresbu, ve které viděl nejvěrnější zachycení své obce a zúčastnit se tak volby o nejtypičtější Líšeňský profil.

Z hlasování více než 1800 lidí vzešla jako vítězná kresba č. 14. Jejím autorem je Hynek Poul z Poděbrad. V blízké době vznikne další kniha, ve které publicista Aleš Palán představí osobnost člověka skrývajícího se za vítěznou kresbou. Jeho identita bude ale odhalena už na slavnostním vyhlášení, které proběhne 30. dubna od 16:00 v radničním sále Brna-Líšně.

Na programu bude krátký kulturní program, přítomna bude pochopitelně i Kateřina Šedá a vybraný občan Líšně.

Kateřina Šedá se narodila v roce 1977. Vystudovala pražskou AVU a je držitelkou několika významných cen včetně Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2005 za akci s názvem Je to jedno. Žije v Brně-Líšni.

Další informace:
Markéta Venclů
asistentka Kateřiny ŠedéOndráčkova 7, 628 00, Brno-Líšeň 628 00
E-Mail: katerina.seda@gmail.com, tel: +420 608 084 169

(27.04.2011)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.