Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Game
Koncepce umění
Konference EU
Symposium Ostrava
Future City Jobs
TechSoup

Projekt Artwall:Link

Galerie Artwall,  provozovaná Kruhem kurátorů a kritiků o.s.,  přináší nový výstavní projekt s názvem Artwall:Link, hybridní výstavní prostor na pomezí reality a virtuality, je od poloviny dubna 2012 umístěn v prostorách pražské městské hromadné dopravy. V rámci projektu se veřejnosti představuje celkem 18 českých i zahraničních umělců a umělkyň.  Jejich práce jsou vystaveny na plochách běžně užívaných k reklamním účelům. Speciální prostor je věnován americkému performerovi Skipu Arnoldovi, jehož krátké video, záznam z jeho performance Head Shaking, je umístěno na pěti plazmových obrazovkách v centru Prahy. Skip Arnold je  klasikem v oblasti umělecké performance a jeho díla jsou vystavována po celém světě. 250 tramvajových plakátů a 10 citylightů na zastávkách mhd se do konce května 2012 stane dočasným výstavním prostorem, přístupným všem cestujícím po celé Praze. Projekt vznikl jako doprovodná aktivita provozu letenské galerie Artwall.

ArtWall:Link

Artwall:Link je nejen výstavou uměleckých projektů ve veřejném prostoru, ale také propojením ulice s kyberprostorem. Zejména díky masivnímu rozvoji online komunit a sociálních sítí se Internet v posledních letech stává každodenním místem setkávání a komunikace, tedy jakousi novodobou ulicí. V rámci udržení souvislého komunikačního toku mnoho lidí zůstává připojeno takřka nepřetržitě a čekání na zastávce i samotnou cestu tramvají tak tráví ve společnosti svých smartphonů. Právě do tohoto nového časoprostoru na pomezí reality a virtuality zasahuje i Artwall:Link - umělecké projekty vystavené na plakátech v tramvajích a na citylightech totiž obsahují další, na první pohled skrytou významovou rovinu, kterou lze rozkrýt pouze prostřednictvím načtení doprovodného QR kódu. Ten směřuje do online galerie http://www.artwallgallery.cz, kde se nacházejí skryté druhé poloviny vystavených děl. Artwall:Link tak funguje jako hybridní výstavní prostor na pomezí reality a virtuality. Do projektu se zapojili především mladí umělci, k vidění jsou například práce Pavly Ondrové, Tomáše Cacha nebo autorského dua Sylva Francová a Silvie Vondřejcová.

ArtWall v tramvajích

Pod hlavičkou galerie Artwall je na přelomu dubna a května zároveň vystaveno šest separátních uměleckých projektů, které Prahou cestují v podobě padesáti venkovních tramvajových polepů. Tato série vznikla jako kurátorský výběr jednotlivých projektů, které svou kvalitou a významem dobře naplňují kritéria uměleckého díla ve veřejném prostoru. V rámci této série jsou vystavena díla Markéty Kinterové, Wolframa Kastnera, Petera Valiska-Timečka, Markuse Hippmanna, Marcela Mališe a Vladimíra Havlíka. Speciální prostor je pak věnován americkému performerovi Skipu Arnoldovi, jehož krátké video (záznam z jeho performance Head Shaking) je umístěno na pěti plazmových obrazovkách ve Škodově paláci a na Nové radnici. Skip Arnold je již klasikem v oblasti umělecké performance a jeho díla byla vystavena po celém světě.

ArtWall na zdi

Samotná galerie Artwall, situovaná na opěrné zdi Letenských sadů na Nábřeží Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše, pak znovu ožije 26. dubna 2012 - dosavadní výstavu Voina Wanted nahradí projekt českého fotografa Ladislava Vondráka s názvem Pachuť.

 

Tramvajové plakáty:

Marta Fišerová, Michaela Casková - „DIY“ 
Pavla Ondrová, Robert Downes, Rob Sibley, Kun Song - „Silenced“
Tomáš Cach -  „Praha cyklistická” 
Artur Magrot (aa) - „Nevyhazujte jízdenky”
Sylva Francová, Silvie Vondřejcová - „Na co žena myslí“

Venkovní tramvajové polepy:

Wolfram Kastner - „Art not War“
Markéta Kinterová - „Rituály“
Marcel Mališ - „Lebensraum“
Vladimír Havlík - „Jazyk a moc“
Markus Hippmann - „Lidský obraz“
Peter Valiska-Timečko - „Star-Wars“

Citylighty:

Daniela Deutelbaum - „Už jsme zabavili“
 

 

(17.04.2012) ZDROJ: http://www.artwallgallery.cz
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.