Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Koncepce umění
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Creative Cities
Konference EU
TechSoup

Secesní vodárna v Braníku poslouží jako kulturní centrum

Na počátku června 2011 skončila dvouletá rekonstrukce bývalé Vršovické vodárny, unikátní industriální a kulturní památky na jejímž vzniku se podílel také architekt Kotěra. Rekonstrukce stála téměř 140 miliónů korun. V letních měsících bude tato secesní budova otevřena veřejnosti. Do budoucna má sloužit jako kulturní a relaxační centrum. Z prostředků evropských fondů byla obnovena sto let stará budova strojovny, uhelna a další části areálu i  přilehlý park. Urbanisticky významný areál nebyl před revitalizací, s vyjjímkou jedné budovy, užíván a byl v havarijním stavu. Rekonstrukce zachránila objekt před demolicí. Při slavnostním otevření areálu prohlásil primátor Bohuslav Svoboda, že...„Místo je příkladem toho, kam bychom se chtěli v rozvoji Prahy ubírat."

Architekt Kotěra začíná roku 1906 pracovat na souboru budov vodárny pro pražské předměstí Vršovice na katastru tehdejšího města Nusle a obce Braník. Soubor se skládá z čerpací stanice u řeky Vltavy v Braníku a vodárenské věže mezi Nuslemi, Pankrácí, Krčí a Michlí, kterou obklopují další tři obslužné budovy. Úplně stejnou vodárenskou věž, navíc s artézskými studnami, realizoval také pro okres Třeboň v Třeboni I. Na Kopečku. Byl to jeden z mála Kotěrových návrhů inženýrské stavby, tedy tématu, které si vynutilo svůj specifický jazyk. Obvyklému obrazu průmyslové architektury se přiblížil skrze režné neomítané cihly a zvýrazněné tektonické články. 

Vršovická vodárna v Braníku vyrostla v ulici Vltavanů v letech 1906 - 1907 a jejím vybudováním si tehdejší město Vršovice (nebylo ještě součástí Prahy) zajistilo přísun pitné vody. Projekt vypracovala firma K. Kress. Návrh sestával ze dvou jímacích studní, strojovny, skladu uhlí a obytného domku v Braníku, výtlačného vodovodu, z pozemního a věžového vodojemu, z přečerpací stanice a obytného domku na Zelené Lišce v Michli a z přiváděcího i rozvodného potrubí. Autorem všech secesních fasád byl profesor Jan Kotěra. V letech 1921-22 byla postavena nová strojovna, na parní pohon, navazující na strojovnu původní a nová budova na skladování uhlí. Branická část vodárny byla v činnosti do začátku šedesátých let. Pak sloužila jako rezervní zdroj vody pro potřeby civilní obrany. 

Bývalá úpravna vody a čerpací stanice sloužila až do sedmdesátých let minulého století, posléze nebyla dlouhodobě až na výjimku jednoho objektu využívána a po mnoha letech nezájmu a nedostatku finančních prostředků na jeho záchranu byla před rekonstrukcí ve velmi špatném technickém stavu. Rekonstrukce areálu zachránila památku před demolicí, která hrozila v případě, že by byl objekt ponechán svému osudu. Revitalizace celého komplexu byla hrazena z  evropských fondů, konkrétně z fondu Praha konkurenceschopnost,  a to v celkové výši 136 765 492 korun.  Jejím cílem byla revitalizace unikátního areálu, sjednocení způsobu jeho využití v souladu se Strategickým plánem hl. m. Prahy a zpřístupnění celého areálu veřejnosti.

Při rekonstrukcích byly zachovány původní fasády z ostře pálených červených cihel, které na začátku minulého století navrhl architekt Jan Kotěra ve stylu geometrické secese, i zeleně glazované tvarovky, parapety a římsy. Ozdobné prvky fasád a štítů restaurátoři pečlivě chemicky i mechanicky očistili a retušovali. Uchována byla také původní historická jeřábová dráha s takzvanou kočkou.

Novou podobu získaly i prostory uvnitř budov. Objekt bývalé strojovny ocení především rodiče s dětmi. Podle ředitelky Marie Růžičkové budou ale učebny sloužit zároveň i široké veřejnosti. "V nabídce budou rozmanité kroužky, kurzy, akreditační a vzdělávací semináře, výtvarné a keramické dílny.  Prostory využijeme i na jednorázové akce, jako jsou sportovní nebo dětské dny," přiblížila ředitelka. Připraveno je veškeré zázemí, herny, kavárna jídelna i  plně vybavené venkovní hřiště. I když leží v Braníku v ulici Vltavanů, jmenuje se vodárna po Vršovicích, které zásobovala pitnou vodou. Postavena byla podle Kotěrova návrhu v roce 1907. V roce 2002 byla zařazena mezi kulturní památky České republiky. Na opravu Praha získala peníze z evropských fondů z  programu Konkurenceschopnost.

(16.06.2011) ZDROJ: Praha konkurenceschopnost, Magistrát hl.m. Prahy, MČ praha 4, Archiweb
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.