Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Jobs
Future City Game
TechSoup

Umělecko historická společnost vystupuje proti odvolání ředitele Galerie Klatovy/Klenová

Umělecko historická společnost v Českých zemích vystoupila dne 17 .března dopisem proti odvolání ředitele Galerie Klatovy/Klenová Mgr. Marcela Fišera. Ten byl v pondělí 16. března odvolán ze své funkce s okamžitou platností a to bez udání důvodu a bez předchozího varování. Umělecko historická společnost upozorňuje na fakt, že Marcel Fišer v roli galeristy učinil z Galerie Klatovy jednu z vůbec nejlépe fungujících institucí tohoto typu v ČR, která svým programem jednoznačně přesáhla regionální rozměr.  UHS uvádí, že situace odvolání ředitele GKK souvisí podle informací, které společnost obdžela "s mocenskou arogancí vůči člověku, jemuž nelze vytknout prakticky nic jiného, než členství v jiné politické straně, než která právě je v kraji u moci." Sám Marcel Fišer uvádí v dopise ze 16. března, že "..v odvolání nebyly uvedeny žádné konkrétní důvody" a pokračuje..

"loni při hodnocení ředitelů příspěvkových organizací Plzeňského kraje jsem měl podle sdělení odboru nejvyšší hodnocení z ředitelů příspěvkových organizací." Galerie dostala pod vedením čtyřicetiletého Fišera přezdívku Centre Pompidou jihozápadních Čech. Zároveň je Fišer  dalším z ředitelů krajské příspěvkové organizace, který přišel za nového vedení kraje o místo. Radní už dříve plošně odvolali všechny ředitele krajských organizací poskytujících sociální služby. Na jejich místa vypsali výběrové řízení. Ředitele krajem zřizovaného Českého muzea výtvarných umění nedávno odvolali také středočeští radní.
Vedení Uměleckohistorické společnosti v českých zemích se ohradilo proti odvolání ředitele Galerie Klenová, Marcela Fišera a zaslalo hejtmance Plzeňského kraje MUDr Miladě Emmerové a radnímu pro kulturu Václavu Koubíkovi protestní dopis se stanoviskem k aktuální situaci:

Vážená paní hejtmanko, vážený pane radní,
16. března byl ze své funkce s okamžitou platností odvolán ředitel Galerie Klatovy/Klenová mgr. Marcel Fišer, a to bez udání důvodu a bez předchozího varování. Je naší povinností vám sdělit, že kulturní veřejnost považuje tento krok Plzeňského kraje za nedomyšlený a škodlivý.

Marcel Fišer nejen tuto galerii vybudoval, ale učinil z ní jednu z vůbec nejlépe fungujících institucí tohoto typu v ČR, která svým programem jednoznačně přesáhla regionální rozměr. Činnost galerie je naprosto koncepční, postupně rozvíjí celou škálu aktivit, a to na bázi mezinárodní spolupráce. Důležitá je nejen výstavní, ale i odborná činnost, která se odrazila v uspořádání několika sympozií (např. mezinárodní konference Divočina jako fenomén integrální kultury v roce 2002 nebo konference o Josefu Váchalovi v roce 2007.)

Respektujeme právo zřizovatele na odvolávání a jmenování vedoucích pracovníků jím řízených institucí. Chceme však připomenout, jak vysokou zodpovědnost za rozvoj kultury v nejširším smyslu na sebe kraje převzaly spolu se zřizovatelským právem ke kulturním institucím. Měnit kvalitního ředitele nahodile, bez všestranně provedené analýzy jeho činnosti a bez současného vypsání řádného a otevřeného výběrového řízení, svědčí o koncepční neschopnosti krajského úřadu, případně o krátkozrakosti a nevzdělanosti - či alespoň neinformovanosti - politiků, kteří nepochopili roli veřejného sektoru při podpoře kultury (viz k tomu např. koncepci kulturní politiky, připravenou MKČR a schválenou vládou).

Situace je však ještě horší. Na základě informací, které máme, se obáváme, že odvolání M. Fišera je příkladem mocenské arogance vůči člověku, jemuž nelze vytknout prakticky nic jiného, než členství v jiné politické straně, než která právě je v kraji u moci. Takové praktiky nejen pamětníkům nebezpečně připomínají politiku vládnoucí komunistické strany v normalizačním období. Nejde bohužel o nadsázku, nýbrž o další příklad krajně nebezpečného zahrávání si s demokratickými pravidly veřejného života u nás. Z tohoto důvodu postupujeme náš protest také médiím.
S pozdravem,

Prof. PhDr Milena Bartlová, CSc
Předsedkyně UHS

Brno, 17. března 2009

Dopis Marcela Fišera, odvolaného ředitele Galeri Klatovy/Klenová ze dne 16. března 2009

"Dnes jsem byl Radou Plzeňského kraje odvolán z funkce ředitele Galerie Klatovy / Klenová. V odvolání nebyly uvedeny žádné důvody (rada je dle zákona o krajích udávat nemusí, přesto lze očekávat, že v případě takovéhoto důležitého kroku nějaké zdůvodnění bude poskytnuto). Myslím, že ani žádné konkrétní důvody neexistují - od nástupu do funkce se mnou nový radní pro kulturu hovořil všeho všudy jednou po telefonu. Minulý týden zde byl jednou na krátké návštěvě (příznačně - za mé nepřítomnosti, o níž věděl!), když se vracel z jiné služební cesty, kde si krátce prohlédl Klenovou (protože se tato návštěva vztahuje k zástupnému důvodu, který mi byl sdělen dnes při předání odvolání vedoucí odboru, ještě se k ní vrátím). V instituci dosud neproběhla po nástupu nové rady žádná kontrola. Protože loni při hodnocení ředitelů příspěvkových organizací Plzeňského kraje jsem měl podle sdělení z odboru nejvyšší hodnocení z ředitelů zřizovaných organizací, myslím, že se najednou nic, co by mohlo vést k mému odvolání, nemohlo objevit. Naopak se obávám, že důvody budou hledány následně, takže očekávám hloubkové kontroly a pokusy o denunciaci mé osoby."

celý dopis ke stažení zde

 

ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.