ProCulture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů | DB->Query($query); while($menu = $Result->getRow()) { print ''.$menu['name'].' | '; } ?>
ECA

Ruo je představitelem ČR v Evropské radě umělců
 
Proculture

ProCulture - výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
 
Facebook
Future City Jobs
Future City Game
Koncepce umění
Konference EU
Creative Cities
Symposium Ostrava
TechSoup

Evropská rada umělců podpořila návrh Chceme Prahu kulturní

Evropská rada umělců (European Council of Artists – ECA) zaslala dopis pražskému primátorovi Pavlu Bémovi, ve kterém deklaruje svoji podporu pražským občanům, kteří se připojili  k dokumentu Rady uměleckých obcí (RUO) a neziskové společnosti ProCulture s názvem Chceme Prahu kulturní. Dokument obsahuje 12 konkrétních věcných návrhů, které by měly být zohledněny při podpoře celkového kulturního rozvoje hlavního města Prahy. ECA reprezentuje na 250 000 evropských umělců různých oborů. Jedním z jejích zakládajících členů je právě Rada uměleckých obcí, která sdružuje profesní umělecké organizace v ČR.

ECA pražskému primátorovi připomíná, že ohledně kulturní politiky hlavního města Prahy korespondovala s představiteli pražského magistrátu již loni na podzim, poté co bylo pozastaveno grantové řízení pro letošní rok.  V listopadu 2007 radní Milan Richter dopisem Evropskou radu umělců ujistil, že přechodné problémy s financováním pražské kultury byly vyřešeny.  ECA však ve svém dopise mezi přetrvávajícími problémy uvádí:

- neobnovený poradní sbor kulturních expertů

-  užívání kulturního rozpočtu na podporu marketingu, turismu…

- nesprávně definovaná, či nerespektovaná pravidla pro neziskové kulturní organizace

- neziskové projekty soutěžící o podporu společně s podnikáním v kultuře

- netransparentní kulturní politika, která znemožňuje efektivní rozhodovací proces

Přestože na posledním pražském dubnovém zastupitelstvu bylo primátorovi Bémovi doporučeno obnovit funkci poradního sboru pro kulturu, je třeba informovat veřejnost, že tento orgán dosud jmenován nebyl to navzdory nebývalému zájmu médií a ostré kritice veřejnosti právě za současnou kulturní politiku hlavního města. O tom svědčí i více než 20 000 podpisů na petici Iniciativy pro kulturu, která mimo obnovení činnosti poradního sboru požaduje také projednání podnětů umělecké veřejnosti.

Dokument Chceme Prahu kulturní, využívá práva občanů vyplývající ze zákona o hlavním městě Praze. Zákon zaručuje projednat návrhy, pod které se připojí tisícovka pražských občanů. Dokument byl s první tisícovkou podpisů odeslán dne 13. května pražskému zastupitelstvu avšak iniciátoři dosud z pražského magistrátu nemají žádnou odezvu. 

Rada uměleckých obcí s obavami sleduje, jak je v médiích i na pražském magistrátu problematika pražské kultury zužována na problém financování nespokojených divadel. To dokazují i magistrátní jednání, ke kterým jsou zváni pouze divadelníci, bez zastoupení dalších uměleckých oborů, výtvarného umění, hudby, literatury, nových médií… RUO upozorňuje na přínosy kultury pro zaměstnanost i hospodářství ale také na její hodnoty, které nelze posuzovat pouhou tržebností a návštěvností. 

V Praze dne 27. května 2008

Související článek:

Návrhy Chceme Prahu kulturní podepsalo 2 000 lidí, petici téměř 20 000

(28.05.2008)
ProCulture

  © 2003-2024 stránky spravuje ProCulture o.s.
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.