ProCulture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů | DB->Query($query); while($menu = $Result->getRow()) { print ''.$menu['name'].' | '; } ?>
ECA

Ruo je představitelem ČR v Evropské radě umělců
 
Proculture

ProCulture - výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
 
Facebook
Future City Game
Konference EU
Creative Cities
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
TechSoup

Otevřený dopis: Kultura a vláda

Chceme budoucí vládě připomenout, že kultura spolu s uměním, vzděláním a vědou hraje významnou roli ve společenském a ekonomickém rozvoji... K tomu, aby se kultura mohla výrazněji podílet na společenském a hospodářském rozvoji České republiky, je nezbytné, aby se stala jednou z nezanedbatelných priorit vládního prohlášení... se píše v otevřeném dopise, který iniciovala RUO a zástupci dalších institucí. Dopis byl odeslán na sekretariáty politických stran a je určen těm, kteří vyjednávají o nové vládě. 

Kultura a vláda (celé znění)

V souvislosti s letošními volbami, jejich výsledky i prohlášeními politických subjektů o připravenosti vytvořit v této zemi odpovědnou vládu bylo mnohokrát slyšet slovo „kultura“, pohříchu však většinou ve spojení s přídavným jménem „politická“, a téměř vůbec toto slovo nezaznělo ani ve specifickém ani v obecnějším smyslu.

Chceme tedy budoucí vládě připomenout, že kultura spolu s uměním, vzděláním a vědou hraje významnou roli ve společenském a ekonomickém rozvoji. Evropská unie, jejíž jsme součástí, chápe kulturu nejen jako obecnou hodnotu ale i jako oblast, s jejímž potenciálem je třeba dobře pracovat. Kultura je základem kreativity a inovace s konkrétním dopadem na širší ekonomiku a zároveň primárním zdrojem tzv. kulturních a kreativních průmyslů.

Právě silný inovační potenciál by měl být důvodem, proč je třeba při jednáních o nové vládě a jejím programu brát zřetel na oblast kultury. Proto na příští vládu apelujeme, aby i při zachování odpovědné rozpočtové politiky tuto oblast neopomíjela a měla na paměti, že je to její vklad do budoucnosti.

Je nejvyšší čas začít s formulací účinných horizontálních strategií, které zohlední lidskou tvořivost a kulturní kapitál země. Je nejvyšší čas začít využívat rozmanitého potenciálu kulturních a kreativních průmyslů tak, aby se staly jedním ze stavebních kamenů inovační hospodářské strategie.

Řada studií už prokázala, že kulturní a tvůrčí odvětví patří v Evropě nejen k nejdynamičtějším sektorům, ale že čelné místo v nich zaujímají společnosti, které jsou vysoce inovativní a disponují proto obrovským hospodářským potenciálem. Nelze ani zapomínat, že kulturní obsah má klíčový podíl na rozvoji informační společnosti.

Čerstvá zkušenost z finanční krize znovu připomněla, že perspektivou pro Českou republiku není být zemí montoven a překladišť, ale že se musíme vydat cestou rozvoje znalostní ekonomiky, jejíž součástí jsou zmíněné i kulturní a kreativní průmysly.

K tomu, aby se kultura mohla výrazněji podílet na společenském a hospodářském rozvoji České republiky, je nezbytné, aby se stala jednou z nezanedbatelných priorit vládního prohlášení a v čele resortu stál politik přesvědčený o tom, že právě příští období rozhodne, kterým směrem se země vydá a jak využije různorodý tvůrčí a inovační potenciál svých občanů a institucí i bohaté kulturní dědictví.
Nezapomínejme, že kultura, umění a vzdělání, jež jsou důležitými nástroji pro formování postojů a morálních hodnot, posilování identity, vedení společenského, mezinárodního i mezikulturního dialogu, boje proti nesnášenlivosti i extremismu, přispívají k obecné kvalitě života a zdravému rozvoji společnosti.

V Praze dne 9. června 2010

Šimon Pellar, předseda RUO (Rady uměleckých obcí)
Marta Smolíková, výkonná ředitelka Otevřené společnosti, o.p.s. ProCulture
Táňa Fischerová, prezidentka ITI (české středisko mezinárodního divadelního institutu)
PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze
Prof. Dr. Milena Bartlová, předsedkyně Uměleckohistorické společnosti
Lukáš Matoušek, hudební skladatel a starosta Umělecké besedy

kontakt: ruo@proculture.cz, 603 89 75 82

(15.06.2010)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 stránky spravuje ProCulture o.s.
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.