ProCulture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů | DB->Query($query); while($menu = $Result->getRow()) { print ''.$menu['name'].' | '; } ?>
ECA

Ruo je představitelem ČR v Evropské radě umělců
 
Proculture

ProCulture - výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
 
Facebook
Konference EU
Future City Game
Koncepce umění
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Jobs
TechSoup

Stanovisko RUO k projednání svých návrhů výborem pro kulturu HMP

Rada uměleckých obcí (RUO) iniciovala v dubnu t.r. občanskou iniciativu Chceme Prahu kulturní, ke které se připojilo 2 124 osob, z toho 1 329 občanů hlavního města. Za návrhy se postavila i Evropská rada umělců reprezentující na 250 000 umělců různých oborů. Těžištěm iniciativy byla žádost o projednání dvanácti konkrétních bodů, které by měla kulturní politika hlavního města zohledňovat. Návrhy minulý týden projednal Výbor pro kulturu a volný čas HMP, avšak RUO se domnívá, že důvodová zpráva přijatá v rámci usnesení, kterým vzal výbor návrhy na vědomí, je formální, zavádějící a v některých bodech dokonce nepravdivá.
O první poprázdninové schůzi Výboru, která proběhla bez zájmu médií, byli iniciátoři návrhů Chceme Prahu kulturní radním Richterem informováni pozdě. Projednání návrhů proběhlo bez diskuse a následně byl přijat dokument, který se v pěti bodech odvolává na Poradní sbor primátora HMP pro oblast kultury (PSP). Opětovné ustanovení tohoto orgánu bylo sice jedním z požadavků, ale základním problémem zůstává i nadále skutečnost, že chybí politické zadání, které by PSP měl zohlednit či naopak rozporovat, neboť plnou zodpovědnost za kulturní i grantovou politiku nesou jen a jen pražští zastupitelé. Podle informací RUO nebyly návrhy Chceme Prahu kulturní zařazeny ani mezi podkladové dokumenty PSP.

Důvodová zpráva se sice odvolává na úkoly, které PSP dostal, nicméně z těch, které jsou zveřejněny na magistrátním webu, je zřejmé, že PSP v rozporu s tvrzením Výboru ve svých úkolech nemá návrh řešení transformace, definici sítě veřejných kulturních organizací, oddělení podpory neziskového sektoru od podpory podnikání v kultuře, ani vyhodnocení kulturní politiky a grantového systému za posledních 5 let, ale pouze vyhodnocení financování v posledním (blíže nedefinovaném) období.

Přezíravost k občanské iniciativě je zřejmá i v reakci na bod, který žádá poskytnutí garancí, že nemovitosti v majetku města, ve kterých sídlí městské kulturní organizace, nebudou pronajaty ke komerčním účelům nebo prodány. Výbor ale zastává stanovisko, že pokud takovýto krok schválí Rada a Zastupitelstvo HMP, je možné tak učinit. Podobně reaguje i na požadavek nevyplácet peníze na kulturu formou darů, u kterých nelze požadovat protiplnění ani dodržení plánovaného rozpočtu, ale prostřednictvím dotací, na které se vztahují předpisy o veřejné kontrole. Podle Výboru je to opět možné, neboť pravidla magistrátu to dovolují.

Vzhledem k tomu, že se Výbor odvolává na Evropskou komisi, která prý „konstatovala, že pražský systém rozdělování peněz roku 2006 a 2007 je diskriminační a netransparentní“, požádala RUO Evropskou komisi o bližší vyjádření, jakým způsobem Komise k tomuto názoru dospěla, a zajímá se také o formální závaznost takového stanoviska.

RUO samozřejmě oceňuje zastavení avizované transformace a zrušení dotace na vstupenku, stejně jako skutečnost, že došlo k ustanovení PSP a že bylo rozhodnuto o nutnosti změnit grantový systém. Upozorňuje však média na nevůli pražských zastupitelů pojmenovat manažerská pochybení, mezi která patří loňské pozdní vyhlášení grantů, špatně strukturovaný kulturní rozpočet, klamavé vypsání 4letých grantů, na něž nebyly peníze, a zejména na netransparentně provedenou aktualizaci grantového systému, který byl v roce 2006 přijat naprostou většinou pražských zastupitelů. Právě tato pochybení vzbudila velký odpor veřejnosti, který byl vyjádřen i peticí Iniciativy pro kulturu, kterou podepsalo více než 30 000 osob.

RUO mimoto s obavami sleduje snahy vytvořit v pražské kultuře tzv. konkurenční prostředí ve smyslu rovných podmínek pro všechny, a upozorňuje, že takovéto prostředí lze vytvářet pouze pro srovnatelné subjekty. Není přece možné nechat spolu soutěžit moped, osobní auto, kamion a mezinárodní rychlík, přestože se jedná o dopravu. Proto RUO trvá na důsledně a transparentně realizované kulturní politice a bude i nadále vývoj kulturní politiky hlavního města Prahy pečlivě a kriticky sledovat.

V Praze 8.9.2008

 
Šimon Pellar
předseda Rady uměleckých obcí a místopředseda Evropské rady umělců

Více informací k návrhům a průběhu projednávání:
http://www.ruo.cz/navrhy-praze/

(08.09.2008) ZDROJ: Rada uměleckých obcí
ProCulture

  © 2003-2024 stránky spravuje ProCulture o.s.
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.