Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Creative Cities
Konference EU
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Domů ArtsInfoArchitektura
TechSoup

Soumaya nové soukromé muzeum umění v Mexico City

Mexiko
Jeden z nejbohatších mužů světa Carlos Slim Helú uspořádal 1. března 2011 v Mexiko City slavnostní otevření svého nového muzea. Muzeum navrhl jeho zeť, architekt, Fernando Romero (nar. 1971), který dříve pracoval pro Rema Koolhaase. Muzeum Soumaya, pojmenované podle Slimovy zesnulé manželky, stojí v jedné z nejluxusnějších čtvrtí mexického hlavního města. Magnát do šesti výstavních síní umístil na 60.000 exponátů, čímž z něj učinil jedno z největších muzeí v Latinské Americe. Expozice muzea obsáhne škálu uměleckých předmětů doby prehispánské, artefaktů až po díla francouzských mistrů. Podle agentury Reuters plánuje Carlos Slim Helú vystavět v okolí muzea další kancelářské a obytné budovy s tím, že náklady na jejich výstavbu dosáhnou v první etapě 750 miliónů dollarů. Veřejnosti se muzeum otevře 29. března 2011 a vstup do něj bude zdarma.
Zahajovací ceremoniál moderoval Larry King a mezi 1 500 hosty nechyběl mexický prezident Felipe Calderón či kolumbijský nositel Nobelovy ceny za literaturu Gabriel García Márquez. Pro veřejnost bude muzeum otevřeno 29. března a vstup do něj bude zdarma, napsala agentura AP.

Slim, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na 53,5 miliardy dolarů, zbohatl na telekomunikacích a nyní do jeho impéria patří i obchody či důlní a ropné firmy. Manželce Soumaye, která zemřela v roce 1999, připisuje zásluhu za to, že se začal zajímat o umění.
Související odkazy:
Fotografie muzea
Webové stránky muzea:
(03.03.2011) ZDROJ: Archiweb
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.