Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Game
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
TechSoup

3. ročník festivalu Music on Film - Film on Music

MOFFOM je mezinárodní festival filmů o hudbě, pořádaný občanským sdružením Music on Film, v jehož rámci se představí na 120 audiovizuálních děl za přítomnosti více než třiceti zahraničních hostů ze světa filmu a hudby. 3. ročník se koná v Praze ve dnech 18. - 22. října 2006. Během letošního programu festival uvede nová dramatická a dokumentární díla, krátké hudební filmy, originální nové hudební videoklipy z celého světa a klenoty z historie žánru. V rámci festivalu bude uvedena výstava fotografií hudby amerického Jihu Williama Ferrise: Mississippi Delta Blues.

3. ročník festivalu Music on Film - Film on Music se koná od 18. do 22. října 2006!

Kromě filmů festival nabídne i živé hudební doprovody k filmům, koncerty, klubová vystoupení a řadu dalších zážitků - to vše pod střechami centra města pražského.
Festival má pět programových sekcí:

    * MOFFOM (Music on Film - Film on Music)
    * MUSIC CLIPS
    * WORLDWIDE UNDERGROUND
    * CROSSING CHANNELS
    * COUNTRY FOCUS

V rámci festivalu proběhne i výstava:

William Ferris: Mississippi Delta Blues
fotografie hudby amerického Jihu
18. – ??. října 2006,
Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1.

vernisáž ve čtvrtek 19. října - časový rozvrh
15. - 16.30 - tisková konference za účasti autora s možností samostatných interview
17.00 - 18.00 - přednáška W. Ferrise
18.00 - 18.45 - promítání Ferrisových filmů z prostředí jižanských kostelních sborů
19.00 - vernisáž výstavy za účasti autora

Při příležitosti návštěvy Williama Ferrise bude v rámci festivalu MOFFOM uvedena v kavárně Kina Světozor výstava jeho fotografií, zachycující hudební život amerického Jihu. Autor, který se jižanskou lidovou kulturou zabývá již čtyři desetiletí, v nich zachycuje nejen klasické ukázky běžného života černých bluesmanů, ale i snímky kostelních zpěváků a vězňů. Zvláštní půvab mají absurditou prodchnuté snímky, zachycující postupnou popularizaci černé hudby mezi bílým publikem.

 Ferrisovy fotografie ukazují nejen jeho zaujetí afroamerickou hudbou a kulturou, ale také výborný cit pro obrazovou kvalitu a především skvělý smysl pro atmosféru, která je realistická a poetická zároveň. Jeho snímky se vyznačují kombinací odborného a lidského přístupu: jsou historicky jedinečné, a přitom chápavé i často jemně ironické k většinové bílé populaci. Tím vším tvoří zajímavou paralelu k jeho filmařskému i textovému dílu.

 Na 15 snímků, vybraných z rozsáhlého Ferrisova archivu, bude vystaveno v kavárně Kina Světozor ve formě velkoplošných digitálních černobílých tisků a doplněno autorovými komentáři, které poskytl speciálně pro výstavu.

Pavel Vančát, kurátor výstavy


William Ferris je uznávaným průkopníkem studia afroamerické hudby, zvyků a rasových vztahů amerického Jihu, plodným spisovatelem, folkloristou a filmovým dokumentaristou. Během více než čtyřiceti let natočil tisíce rozhovorů s hudebníky, od těch nejznámějších (B. B. King a James „Son“ Thomas) až po ty neznámé (návštěvníci kostelů, dělničtí filosofové, trestanci a další). Je autorem deseti knih a patnácti ceněných dokumentárních filmů a spolueditorem Encyklopedie kultury Jihu, která byla nominována na Pullitzerovu cenu. V roce 1997 byl Ferris prezidentem Billem Clintonem jmenován předsedou National Endowment for the Humanities Národní nadace pro humanitní vědy. V současnosti působí jako profesor historie na University of North Carolina at Chapel Hill, kde také působí ve vedení Centra pro studium amerického Jihu. V rámci festivalu obdrží William Ferris, alias „profesor blues“, cenu za celoživotní přínos.

„Jižané všech generací milovali i hořce nenáviděli místa, kde žili.  A o nich zpívali písně. Strávil jsem mnoho hodin rozhovory, fotografováním a filmováním jižanských vypravěčů, hudebníků a umělců, a stali se pro mě jedinečnými. Zkrze jejich hlasy otevírá jižanská kultura svoje srdce, ať je to country Jimmyho Rodgerse, blues B. B. Kinga nebo rock'n'roll Elvise Presleyho.“ - William Ferris

Další informace:
www.moffom.org
www.kinosvetozor.cz

(10.10.2006) ZDROJ: http//www.moffom.org
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.