Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Game
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Konference EU
TechSoup

V. ročník Fresh Film Fest 2008

Ve dnech 27. až 31. srpna se v Karlových Varech uskuteční již pátý ročník festivalu Fresh Film Fest, který se za dobu své existence vyprofiloval v mezinárodní soutěžní přehlídku studentských filmů a debutů, největší akci svého druhu v Evropě. S pátým ročníkem mění Fresh Film Fest zcela zásadním způsobem kurs. Poprvé bude na festivalu uvedena mezinárodní soutěž v pořadí prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců. Svým formátem se tak Fresh Film Fest přibližuje renomovaným festivalům IFF Rotterdam či Premiers Plans Angers. Ty se zaměřují na komplexní podporu a propagaci nastupujících talentů světové kinematografie. Karlovy Vary letos již popáté ožijí setkáním studentů nejen filmových škol, milovníků filmu a filmových profesionálů z celého světa. V rámci oslav dostanou navíc všichni studenti od organizátorů dárek – akreditaci na festival zdarma.
„V letošním roce se na Fresh Film Fest přihlásilo celkem 931 studentských filmů, což je o třista více než loni”, říká umělecký ředitel Jan Stehlík. „Evropských filmů je přihlášeno 627“, dodává Stehlík. Nejpočetněji je zastoupena Česká republika se 128 snímky, následuje Německo se 110 filmy. Mezi přihlášenými filmy jsou zastoupeny i takové země, jako je Kolumbie, Egypt, Jižní Korea, Írán, Ukrajina či Gruzie.

S pátým ročníkem mění Fresh Film Fest zcela zásadním způsobem kurs. Poprvé bude na festivalu například uvedena mezinárodní soutěž v pořadí prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců. Svým formátem se tak Fresh Film Fest přibližuje renomovaným festivalům IFF Rotterdam či Premiers Plans Angers. Ty se zaměřují na komplexní podporu a propagaci nastupujících talentů světové kinematografie. Tradičně oblíbený program studentských filmů bude na Fresh Film Festu letos zastoupen ve stejné míře jako na minulých ročnících. „Fresh Film Fest se v letošním roce stává největším Evropským filmovým festivalem se zaměřením na tvorbu studentů a debutantů, “ říká ředitel festivalu Fresh Film Fest Martin Pošta. „Má nejen více než jednu soutěžní sekci, uvádí i nestudentský program, má nejvyšší počet projekčních sálů a na festival také přijíždí hledat mladé talenty organizátoři festivalu v Cannes a Berlíně, což je v Evropském kontextu poměrně vzácné“ dodává Pošta.

Celkem bude letos na festivalu uvedeno v sedmi kinosálech 200 filmů, z čehož 60 bude v soutěžních sekcích.

Protože se jedná o páté narozeniny, bude letos na festivalu Fresh Film Fest uděleno pět cen v pěti soutěžích oceněných porotou – tzv. Hlavní soutěži (mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních filmů), Theatre Optique (mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů), Centropa (středoevropská soutěž studentských filmů), Fresh Generation (mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců) a letos poprvé vzejde cena v oficiálním soutěžním programu i ze sekce Kontakt (soutěžní sekce českých nezávislých filmů), která navazuje na oblíbenou soutěž Film Reflection. Chybět nebude ani Cena diváků.

Filmy z Fresh Film Festu se letos již podruhé objeví jako součást oficiálního programu 43. MFF Karlovy Vary. Zástupci Fresh Film Festu coby kurátoři vybrali pět výjimečných a světově oceňovaných studentských filmů do prestižní sekce Fresh Selection - Pět filmových nadějí. Program bude na MFF KV uveden třikrát, slavnostní projekce za účasti autorů filmů se uskuteční 8. července od 15.30 hodin v sále B hotelu Thermal.

Fresh Film Fest letos navíc ozdobí pět narozeninových znělek, které vzešly ze soutěže pro veřejnost. Téma znělky zní „Green screen“, ve filmové a televizní terminologii tzv. zelené pozadí, které umožňuje hru s barvami, hru s postavami a jiná vizuální kouzla. „Soutěž měla nečekaný ohlas, celkem jsme obdrželi 27 znělek z celé republiky a to v poměrně vyrovnané kvalitě. Vybrat pouze pět, které budou letos festival reprezentovat, není vůbec jednoduchý úkol.“ říká Martin Pošta.

Kouzelné Green screen bude vévodit vizuální koncepci festivalu, která je dílem Adély Svobodové a Pauline Kerleoux. Jak green screen funguje v praxi? Herec nebo objekt je natočen před zeleným pozadím, které je následně nahrazeno počítačem generovaným prostředím. Lze tak docílit zajímavých efektů nebo neskutečných dějů, herec se může procházet po neexistujícím mostě nebo komunikovat s neexistujícím kolegou. Green screen tak vlastně plní naše nejtajnější sny.

V české premiéře letos Fresh Film Fest představí například vítězný film letošního studentského Oscara Na cestě (Auf der Strecke) či vítězný film letošní sekce Cinéfondation v Cannes Amnon (Himnon). Dále bude možné zhlédnout film Touha El Deseo) od jediného studentského zástupce v hlavní krátkometrážní soutěži festivalu v Cannes a studentské snímky Pozdě (Tarziu), My tři (Three of Us) a Pozvání na večeři se soudruhem Stalinem (Convite para jantar com o camarada Stalin) uvedené v rámci programů krátkých filmů na Berlinale a Rotterdamu. Ve snímku My tři se do oficiálního programu festivalu vrací Umeš Vinajak Kulkarni, vítěz Fresh Film Festu 2005 a člen hlavní poroty v roce 2006. Mimo soutěž bude na Fresh Film Festu uvedena v české premiéře také řada nejnovějších filmů renomovaných klasiků světové kinematografie, jako například dokumentární epos amerického režiséra Spikea Lee Hurikán Katrina: Rekviem o čtyřech dějstvích (When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts).

V sekci Theatre Optique bude uvedena integrální přehlídka klasika českého animovaného filmu Karla Zemana. Právě před půl stoletím měl premiéru jeho nejslavnější film Vynález zkázy. V kině Panasonic bude možné vidět jak jeho krátké loutkové a ploškové filmy (Pohádky tisíce a jedné noci, Čarodějův učeň, série o panu Prokoukovi) tak i jeho světoznámé filmy Vynález zkázy, Cesta do pravěku, Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Na kometě a další. Organizátoři chtějí tímto výběrem poukázat na souvislost s nejprogresivnějšími trendy v současných studentských pracích.

Zcela nově bude festivalu v červnu, červenci a srpnu předcházet série projekcí ve veřejném Fresh Film Walk, která proběhne v Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Na programu procházek budou krátké studentské filmy, hrané, experimentální i dokumentární. Každá procházka potrvá přibližně hodinu a půl a o termínech konání jednotlivých kol budou zájemci předem informováni. Projekce budou veřejnosti přístupné zdarma.

Festival Fresh Film Fest vyhlašuje již tradičně v rámci své aktivní filmové kampaně proti filmové pasivitě soutěž českých nezávislých filmů, tentokrát v nové podobě a s novým názvem KONTAKT. Zájemci mohou poslat svůj krátký film společně s přihláškou do 15. července 2007 na adresu Fresh Films s.r.o., Palác Akropolis, Kubelíkova 27, Praha 3. Přihlášení autoři automaticky získají akreditaci zdarma. Snímky do soutěže nominuje výběrová komise a o vítězném snímku rozhodne festivalová porota. Více informací o soutěži a přesná pravidla jsou k dispozici na oficiálních stránkách festivalu.

Prodej akreditací na 5. ročník Fresh Film Festu bude probíhat v místě konání – na akreditační přepážce v kongresové hale hotelu Thermal v Karlových Varech. Akreditaci je možné zakoupit na jednotlivé dny nebo na celou dobu festivalu. Na akreditační přepážce v hotelu Thermal a v kině Panasonic bude možné rovněž zakoupit vstupenky na jednotlivá festivalová představení.

Kontakt:
Fresh Films, s.r.o.
Palác Akropolis
Kubelíkova 27
Praha 3
tel.: +420 296 330 940
email: info@freshfilmfest.net
www.freshfilmfest.net
Kontakt PR:
Martina Reková, martina.rekova@4press.cz, tel.731 573 993
Klára Mixová, klara.mixova@4press.cz, tel. 731 514 462

(15.08.2008) ZDROJ: Fresh Film Fest
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.