Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Game
Future City Jobs
Symposium Ostrava
TechSoup

Česká republika má portál s filmovými dokumenty

Filmy Heleny Třeštíkové, úspěšné dokumenty Občan Havel či Český sen, Ženy pro měny, ale i ukázky z připravovaného dokumentu o Janu Kaplickém Oko nad Prahou - to vše mohou lidé vídat doma na svých počítačích. Česká republika se stala součástí projektu pěti evropských klíčových festivalů dokumentárního filmu, které společně spouští nový filmový portál - v Čechách pod www.docalliancefilms.cz. Portál byl v šesti jazykových mutacích spuštěn dne 4. března 2009. Portál je jedním z výstupů úsilí iniciativy Doc Alliance, která vznikla jako výsledek spolupráce pěti klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu - CPH:DOX Copenhagen, DOK Leipzig, MFDF Jihlava, Planete Doc Review Warsaw a VISIONS DU REEL Nyon. Cílem iniciativy Doc Alliance je podporovat rozmanitost celovečerních dokumentů a přesvědčit diváky o tom, že cinéma du réel může být zároveň fascinující, dojemné i poučné, a že skutečnost může být působivější než vymyšlené příběhy. Doc Alliance Films navazuje na tradici portálu Doc Air, iniciativy, která vznikla ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Jihlava, a která byla spuštěna v srpnu 2006.  Finančními partnery projektu jsou MEDIA Programme of the European Union; Ministerstvo kultury, Státní fond na podporu a rozvoj České kinematografie; Visegrad Fund a Danish Film Institute.
„Internetová distribuce je doplňujícím distribučním kanálem po uvedení filmů do kin, televizí a na DVD. Navíc ne každému tvůrci se podaří dostat svůj film na plátna kin nebo na televizní obrazovky a právě v tento okamžik zastoupí distribuci tento internetový portál," říká Nina Numankadić, která je zodpovědná za obsah. Server nabízí 250 dokumentárních i tzv. experimentálních filmů, z nichž 40% procent bude možné sledovat v českém nebo slovenském jazyce, zbytek je opatřen anglickými titulky. V rámci projektu „Dokumenty Českého lva na Docalliancefilms.cz" mohou lidé zdarma vidět Reného a Marcelu Heleny Třeštíkové, Občana Havla Miroslava Janka a Pavla Kouteckého, Ghetto jménem Baluty Pavla Štingla, Ceský sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, Ženy pro měny Eriky Hníkové a dokument Síla lidskosti - Sir Nicholas Winton od Mateje Mináče. Všichni producenti ochotně poskytli nominované a vítězné dokumenty Českého lva u příležitosti spuštění tohoto portálu na omezenou dobu prvním internetovým divákům zdarma. „Každému dokumentu se nedostane tolik publicity, aby na něj do kina přišlo tolik lidí. Takový portál je pro dokument spásná věc. Jeho tvůrci vlastně suplují to, co by mohla dělat pro dokument Česká televize," uvedla producentka Občana Havla Jarmila Poláková.

Filmy jsou dostupné ke stažení (DVD, AVI) nebo ke shlédnutí přímo v počítači (stream). Pečlivě vybírané filmy budou k dispozici celoročně za drobný poplatek, který se liší od zvoleného formátu a pohybuje se mezi pětadvaceti až sto korunami. Větší podíl z poplatku jde přitom producentům filmu a zbytek částky slouží na provoz portálu. Ten však není finančně soběstačný a je závislý na státních dotacích. „Sen všech dokumentaristů je, aby jejich filmy vidělo co nejvíce lidí. Tento filmový portál znamená další možnou cestu dokumentu k divákům a to je potěšující. Mám radost nejen jako tvůrce dokumentů, ale i jako divák," řekla Helena Třeštíková.

Do budoucna bude portál nabízet každý měsíc dvacet nových, převážně evropských, filmů. Předchůdcem české mutace portálu byl daleko skromnější Doc-air.cz. Za současnou podobou mezinárodního internetového projektu stojí dokumentární festivaly v Kodani, Lipsku, Jihlavě, Varšavě a švýcarském Nyonu, tvořící tzv. Doc Alliance.

Legální sledování a stahování filmů přes internet v současné době prožívá boom a uvádění dokumentů v premiéře na internetu není ničím ojedinělým. Vždyť jeden z nejznámějších dokumentaristů na světě Michael Moore (Sicko, Fahrenheit 9/11) uvedl svůj poslední dokument přímo na internetu se slovy: „Je to dárek pro moje fanoušky." Docalliancefilms.cz může zároveň oslovit i nejrůznější zájmové skupiny, protože portál poskytuje kromě členění do žánrů typu časosběrný dokument nebo publicistika také témata jako jsou umění, globalizace, politika nebo historie. „Rádi bychom, aby se k nám naučili chodit lidé všech věkových kategorií, mohou si u nás pustit například Manželské etudy Heleny Třeštíkové," doplňuje Nina Numankadić. Filmový portál dává také konečně možnost vidět dokumenty, které vznikají na nejrůznějších filmových školách jako například na české FAMU.

Do budoucna jsou naplánovány podobné akce jako „Dokumenty Českého lva na Docalliancefilms.cz", v rámci kterých budou nabízeny nejrůzněji oceněné filmy v kratším časovém úseku zdarma. Neomezeně jsou k vidění trailery nebo ukázky z připravovaných českých dokumentů - v současné době například ukázka z filmu o Janu Kaplickém s názvem Oko nad Prahou nebo z dokumentu Radar (Český mír) od tvůrců Českého snu. „Už v tuto chvíli se šíří velká podpora ze strany filmařů a producentů jako jsou například Míra Janek, Helena Třeštíková, Erika Hníková či Linda Jablonská. Tak už jen zbývá, aby si web oblíbili i ti, kterým je prioritně určen - a to jsou diváci," dodává Nina Numankadić.

Kontakty:

Doc Alliance Films


Jana Ptáčková - jana@docalliancefilms.com

tel. 602 212 545

Tiskový servis Doc Alliance Films:

Martina Reková - martina.rekova@4press.cz

Tel. 731 573 993

Klára Mixová - klara.mixova@4press.cz

tel. 731 514 462
(09.03.2009) ZDROJ: Media Desk Česká republika
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.