Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Konference EU
Future City Jobs
Future City Game
Symposium Ostrava
Creative Cities
TechSoup

Člověk v tísni připravil pro školy program mediálního vzdělávání na DVD

Společnost Člověk v tísni o.p.s. vydala sadu multimediálních materiálů na DVD, které mají pomoci učitelům při mediální výchově na středních školách a učilištích. Vzdělávací projekt Být v obraze představí v patnácti lekcích zásadní témata mediální výchovy, mezi než patří příprava zpravodajství, vliv reklamy, násilí a sex v médiích nebo propaganda. Novou formu mediální výchovy může zatím využívat vybraná skupina pražských škol, v budoucnu by však materiály měly být dostupné široké pedagogické veřejnosti.

Cílem projektu Být v obraze je především rozvoj schopností mladých lidí kriticky nahlížet na mediální sdělení, jejichž vlivu jsou dennodenně vystavováni. Studenti také získají dovednosti pro využití potenciálu médií,“ uvedl Jaroslav Valůch, pracovník vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který se na celém projektu podílel.
 
Motivem pro vznik sady Být v obraze byla částečně školská reforma, která mediální výchovu vnáší nově do výuky jako jedno z tzv. průřezových témat.  Hlavním podnětem pro práci na tematickém materiálu byl také dlouhodobý zájem pedagogů a studentů, s nimiž Jeden svět na školách spolupracuje na celé řadě dalších vzdělávacích programů.
 
Mediální výchova je již mnoho let součástí vzdělávacích systémů řady zemí západní Evropy, Spojených států nebo Kanady. Právě zkušenosti z těchto zemí tvořily jeden ze zdrojů při přípravě vzdělávacích lekcí a aktivit. Konkrétními praktickými audiovizuálními pomůckami se pedagogové seznamují s problematikou a jejím efektivním začleněním do výuky. Součástí materiálů je také příručka pro učitele.
 
Už při vytváření materiálu byly jeho jednotlivé části testovány v praxi. Vzhledem k tomu, že projekt byl v této pilotní fázi určen vybrané skupině pražských středních škol a učilišť, není zatím k dispozici dalším vzdělávacím institucím. Do budoucna je však plánováno rozšíření materiálů, případně jejich začlenění do dalších vznikajících programů tak, aby byly dostupné všem zájemcům z řad pedagogické veřejnosti v České republice. O této možnosti budou zájemci aktuálně informováni na stránkách www.jedensvetnaskolach.cz.


(04.02.2008) ZDROJ: Člověk v tísni
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.