Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Koncepce umění
TechSoup

Dívej se, jak se hýbám; český animovaný film mezi světovou špičkou

Londýn, Velká Británie Od 15. června do 11. září 2011 probíhá v prestižním londýnském kulturním a vzdělávacím centru Barbican mezinárodní výstava s českou animací. Pod titulem Dívej se, jak se hýbám skládá tato akce mimo jiné hold české filmové škole animace. Výstava zkoumá 150-ti letou historii  vztahu mezi animací a filmem. Jména Jiřího Trnky, Jiřího Bárty a Jana Švankmajera staví vedle bratrů Lumierových či studiové tvorby Walta  Disneyho, Hanna-Barbery a japonského studia Ghibli.
Výstava objevně spojuje současné vizuální umělce, umělce zabývající se ploškovou animací, kolážemi, loutkami a trikovou animací s představiteli experimentálního filmu a staví je vedle kreativní tvorby komerčních studií jako např. Walt Disney, Hanna-Barbera, Aardman nebo Pixar. Výstava prezentuje animaci jako distinktivní a vysoce vlivnou sílu v rozvoji vizuální kultury a sociálně-politický fenomén. Součástí výstavy je bohatý filmový doprovodný program ilustrující na plátně mistrovství těch nejlepších světových animátorů.

 
Retrospektiva: Jan Švankmajer

16. - 25. června, Barbican

Jan Švankmajer zahájí svou retrospektivu úvodem k filmu Alenka, po které bude následovat na jevišti diskuse autora s publikem. V retrospektivě zaměřené především na filmy, ve kterých důležitou roli hraje animace a její uplatnění, diváci uvidí kromě Alenky také Otesánka a Švankmajerův nejnovější film Přežít svůj život (teorie a praxe), které doprovodí krátké filmy Et Cetera, Možnosti dialogu a Tma – světlo – tma.  Jan Švankmajer je jediný současný český filmový režisér, jehož filmy se dostávají do britské distribuce. O jeho popularitě na britských ostrovech svědčí i to, že úvodní projekce Alenky s jeho účastí byla více než měsíc před akcí vyprodána.

 

Břetislav Pojar: Mistr loutkové animace


2. a 5. července, Barbican

Profilový program animovaných filmů oceněných na mnoha filmových festivalech představí britskému divákovi českého režiséra a animátora Břetislava Pojara, který ve své osobě i tvorbě představuje historii české animace. Jako blízký spolupracovník Jiřího Trnky se Pojar učil právě na Trnkových filmech. Brzy se osamostatnil a jeho tvorba v sobě zahrnula uplatnění různorodých animačních technik, které Pojar dokonale využívá k prezentaci svých poetických i alegorických filmů. Diváci uvidí průřez jeho tvorby ve filmech O skleničku víc (1953), Lev a písnička (1959), Úvodní slovo pronese (1962), Romance (1962), Darwin / AntiDarwin aneb Co žížala netušila (1969), Romance z temnot (1986). Břetislav Pojar program osobně uvede a spolu se svým producentem Michalem Podhradským se zúčastní diskuse věnované své tvorbě využití různých animačních postupů ve filmu.

Ladislav Pflimpfl, ředitel Českého centra Londýn: „Pro českou kulturu je to velké uznání. Česká animace je zastoupena nejen na výstavě, ale také v hlavním filmovém programu, který profiluje tvorbu Jana Švankmajera a představuje britské veřejnosti Břetislava Pojara.“

Ochuzeni nezůstanou ani ti nejmenší diváci. Rodinný filmový klub zařadil do svého programu filmy Pojara pro děti – Jabloňovou pannu společně s jeho nejnovějším filmem Psí historie (2010).
(28.06.2011) ZDROJ: České centrum Londýn
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.