Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Game
Creative Cities
Konference EU
Future City Jobs
Koncepce umění
TechSoup

Fresh Film Fest nabídne premiérově vítězný film letošního festivalu v Sundance i film z dílny Ridleyho Scotta

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest bude probíhat od 25 do 29. srpna 2010 a jako každoročně uvede několik celovečerních filmů oceněných v zahraničí  letos poprvé na šesti pražských festivalových scénách. Mezi nejočekávanější snímky festivalu  patří válečný dokument  Restrepo natočený Sebastianem Jungerem a Timem Hetheringtonem, který zvítězil na letošním festivalu v Sundance. Film zachycuje americkou četu v jednom z nejnebezpečnějších míst světa v Afgánistánu. Fresh Film Fest bude mít poprvé ve své historii spojovací téma v dramaturgii. Je jím téma - hrdina. „Každý film má svého hrdinu nebo antihrdinu a Fresh Film Fest neudělá nic jiného, než že na hrdiny ukáže prstem, popostrčí je na červený koberec a rozevře oponu,“ říká umělecký ředitel Jan Stehlík. Mezi novinky festivalu patří také porota složená ze spisovatelů. Organizátoři festivalu oslovili i prestižní britský svaz kritiků v čele s uznávaným kritikem Jasonem Solomonsem (Observer, Guardian) k vybrání pěti krátkometrážních filmů z celého světa, které budou uvedeny pod názvem Critics‘ Circle Choice.

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest bude probíhat od 25 do 29. srpna 2010 a jako každoročně uvede několik celovečerních filmů oceněných v zahraničí  letos poprvé na šesti pražských festivalových scénách. Mezi nejočekávanější snímky festivalu  patří válečný dokument  Restrepo natočený Sebastianem Jungerem a Timem Hetheringtonem, který zvítězil na letošním festivalu v Sundance. Film zachycuje americkou četu v jednom z nejnebezpečnějších míst světa v Afgánistánu. Festival přinese přehlídku filmů úspěšného britského režiséra nezávislé krátkometrážní tvorby člena hlavní  festivalové poroty Daniela Mulloye. Dále je připravena retrospektiva filmů dříve avizovaného porotce dánského režiséra a scenáristy Christoffera Boea, který získal za svůj filmový debut cenu na festivalu v Cannes. V programu festivalu najdeme i první celovečerní film režisérky Jordan Scott, dcery Ridleyho Scotta, který její debut produkoval a v němž hlavní roli ztvárnila Eva Green. Fresh Film Fest bude mít poprvé ve své historii spojovací téma v dramaturgii. Je jím téma - hrdina. „Každý film má svého hrdinu nebo antihrdinu a Fresh Film Fest neudělá nic jiného, než že na hrdiny ukáže prstem, popostrčí je na červený koberec a rozevře oponu,“ říká umělecký ředitel Jan Stehlík. Mezi novinky festivalu patří také porota složená ze spisovatelů. Organizátoři festivalu také oslovili prestižní britský svaz kritiků v čele s uznávaným kritikem Jasonem Solomonsem (Observer, Guardian) k vybrání pěti krátkometrážních filmů z celého světa, které budou uvedeny pod názvem Critics‘ Circle Choice.

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest bude mít poprvé ve své historii spojovací téma v dramaturgii. Bude jím základní prvek každého příběhu - hrdina. Jako příklad v programu festivalu může sloužit celovečerní debut Defendor v hlavní roli s Woody Harrelsonem, který prochází proměnou z obyčejného muže v superhrdinu. Festival, který nabídne více než 200 filmů, bude  poprvé probíhat od 25. do 29. srpna na šesti festivalových místech v Praze namísto Kralových Varů. V mezinárodních porotách zasednou například režisér a scenárista Christoffer Boe, oceněný na festivalu v Cannes, režisérka Michaela Pavlátová nebo herečka Martha Issová. Úplnou novinkou je porota složená ze spisovatelů. Tzv. filmovou Lekci letos udělí režisér Petr Zelenka.

 „Každý film má svého hrdinu nebo antihrdinu a Fresh Film Fest neudělá nic jiného, než že na hrdiny ukáže prstem, popostrčí je na červený koberec a rozevře oponu,“ říká umělecký ředitel Jan Stehlík. Vedle Defendora kanadského režiséra Petera Stebbingse, který bude uveden v soutěžní sekci debutů Fresh Generation, a dalších filmů se objeví toto téma i v nesoutěžních sekcích. „Hrdinské“ filmy budou v blocích označených přívlastky, jež prozradí na jaký druh hrdinů se těšit. Například blok Drsní bude věnován žánru hororu a thrilleru, blok Ojedinělí nabízí díla hrdinů za kamerou - vítězné filmy studentské sekce letošního festivalu v Cannes.

Mezi nejočekávanější snímky festivalu  patří válečný dokument  Restrepo natočený Sebastianem Jungerem a Timem Hetheringtonem, který zvítězil na letošním festivalu v Sundance. Restrepo může svým tématem připomínat válečný dokument Armadillo, jež byl uveden v programu letošního festivalu v Karlových Varech. Jde o válečný sugestivní deník sestřihaný z pobytu autorů filmu u amerických vojáků v údolí Korangal v Afgánistánu. Podle CNN jde jedno z nejméně bezpečných míst vůbec. Sebastian Junger dokumentuje situaci v Afgánistánu od roku 1996, je autorem světových bestsellerů Dokonalá bouře (The Perfect Storm) a Válka (War). Tim Hetherington se věnuje válečné problematice přes deset let, v roce 2008 získal za svoji práci v Afgánistánu cenu World Press Photo.

V programu nebudou chybět tři britské debuty  včetně Harryho Browna - britské odpovědi na americké Gran Torino. Hlavní roli stárnoucího mariňáka žijícího ve světě, kde obchodu vládnou drogy a ulicím zbraně, jež se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou, ztvárnil vynikajícím způsobem Sir Michael Cane. Režisér Daniel Barber byl za svůj celovečerní debut nominován na objev roku svazem kritiků Critics’ Circle. Debut Jordan Scott Trhliny (Cracks) je adaptací stejnojmenného románu Sheily Kohler. Dcera slavného režiséra a producenta líčí příběh z prostředí dívčí internátní školy 30. let, ve kterém zachycuje intimní vztahy, násilí dívčí rivality a zneužívání moci a privilegií. V hlavní roli charismatické učitelky Slečny G vyniká Eva Green známá například z bondovky Casino Royale. Festival uvede i film Zmizení Alice Creed (Disappearance of Alice Creed), napínavý a emocionálně vypjatý thriller, debut scenáristy a režiséra J. Blakesona, který byl za tento film nominován v roce 2009 na cenu British Independent Film Award.

Daniel Mulloy, jehož poslední film Dítě (Child) bude mít premiéru na filmovém festivalu v Berlíně, za svých pět filmů získal neuvěřitelných více než šedesát ocenění na filmových festivalech jako například v Clermont-Ferrand nebo v Krakowě. "Zjišťuji, že lidské bytosti, jakkoli procházejí často neuvěřitelně drsnými situacemi, mají v sobě i svou něžnou stránku, citlivé jádro, které je nutí projevit zájem o ty druhé.  Lidé v rodinách nezřídka zažívají nechutné věci, ale často milují ty, kteří jim ubližují.  A to je přesně to, co chci zachytit ve svých filmech", říká Daniel Mulloy o tom, co spojuje jeho filmy. Fresh Film Fest uvede jeho čtyři filmy Sestra (Sister), Antoniova snídaně (Antonio´s Breakfast), Otec (Dad) a Son (Syn).

Daniel Mulloy se v hlavní porotě festivalu setká s hvězdou dánské kinematografie Christofferem Boem, jež je po Larsi Von Trierovi novým filmovým objevem ze severu. Boe získal za svůj debut Rekonstrukce z roku 2003 četná festivalová ocenění včetně Zlaté kamery pro nejlepší debut v Cannes. Na Fresh Film Festu budou kromě Rekonstrukce, příběhu mladíka Alexe, kterému zcela změní život náhodné setkání s dívkou Aimee, uvedeny i další dva filmy. Druhý režisérův snímek s názvem Offscreen v hlavní roli s vynikajícím hercem Nikolasem Bro a poslední film Boeho z roku 2010 s názvem Všechno bude v pořádku (Everything Will Be Fine), který je označován jako politický thriller a kde se hlavní postava příběhu, režisér Jacob, dostává nešťastnou náhodou k citlivým materiálům odhalujícím mučení iráckých zajatců dánskými vojáky.

Vzrůstající respekt Fresh Film Festu potvrzuje letošní rekordní počet přihlášených filmů, kterých je 1 172 a přišly ze 60 zemí. Největší podíl mají snímky z Evropy, kterých je více než 700. Z nich je nejčastěji zastoupeno Německo (207), dále pak Česká republika (151),  z neevropských zemí Izrael (50), přihlášení jsou i tvůrci z Bangladéše, Gruzie, ale i Vietnamu.

Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest se bude konat v Praze od 25. do 29. srpna 2010. Pětidenní filmová přehlídka proběhne v Paláci Akropolis, kinech Aero a Světozor, v Divadle Ponec, pro účely festivalu vybudovaném Letním kině na Parukářce a na Nové scéně Národního divadla. Součástí festivalu bude doprovodný hudební a divadelní program.

(03.08.2010) ZDROJ: Fresh Film Fest
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.