Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Creative Cities
Future City Game
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Koncepce umění
TechSoup

Institut dokumentárního filmu získal prestižní evropskou cenu

Institut dokumentárního filmu (IDF) získal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Soluni za svůj přínos pro tento obor ve střední a východní Evropě prestižní ocenění EDN Award. „Činnost Institutu, která spočívá ve vytváření lepších podmínek pro dokumentaristy ze zemí střední a východní Evropy a v uvádění místních filmů na mezinárodní scénu, je příkladem skutečné průkopnické práce,“ zdůvodňuje letošní volbu ředitelka EDN Leena Pasanen. Institut se tak zařadil mezi významné minulé držitele – například holandský dokumentární fond Jan Vrijman Fund, financujícímu vznikající filmy v rozvojových zemích, nebo finskou veřejnoprávní TV stanici YLE, která jako jedna z posledních stanic v Evropě soustavně podporuje autorskou dokumentární tvorbu. Za osm let Institutu dokumentárního filmu bylo s jeho přímou nebo nepřímou pomocí natočeno přes 40 dokumentárních filmů v 15 zemích střední a východní Evropy.

Cenu každoročně udílí zastřešující evropská asociace European Documentary Network (EDN) organizaci, skupině či jednotlivci, který výjimečným způsobem přispěl k rozvoji evropského dokumentu. „Činnost Institutu, která spočívá ve vytváření lepších podmínek pro dokumentaristy ze zemí střední a východní Evropy a v uvádění místních filmů na mezinárodní scénu, je příkladem skutečné průkopnické práce,“ zdůvodňuje letošní volbu ředitelka EDN Leena Pasanen. Institut se tak zařadil mezi významné minulé držitele – například holandský dokumentární fond Jan Vrijman Fund, financujícímu vznikající filmy v rozvojových zemích, nebo finskou veřejnoprávní TV stanici YLE, která jako jedna z posledních stanic v Evropě soustavně podporuje autorskou dokumentární tvorbu. „Je to pro nás čest stát po boku těchto organizací,“ říká ředitelka Institutu Andrea Prenghyová, a dodává: „Navíc toto ocenění přichází od nezávislé celoevropské organizace sdružující dokumentární režiséry a producenty. O to více si ho vážíme. Cena není spojená s žádnou finanční podporou, je to hlavně prestižní ocenění, které nám určitě pomůže v práci s evropskými partnery.“ Za osm let Institutu dokumentárního filmu bylo s jeho přímou nebo nepřímou pomocí natočeno přes 40 dokumentárních filmů v 15 zemích střední a východní Evropy. Jeho činnost je odrazem toho, že podobně jako hrané, tak i dokumentární filmy, pro svůj vznik a úspěch potřebují projít mnohdy složitým a dramatickým procesem hledání koproducentů, financujících institucí či médií s předkupním právem.
Ocenění pro Institut přivítali i sami čeští tvůrci. „IDF je pro dokumentaristy v České republice nesmírně důležitá instituce, otevřel brány českému dokumentu do světa a přivedl světový dokument do Čech,“ říká Helena Třeštíková. S humorem úspěch okomentovala režisérka Erika Hniková: „IDF je takovou důležitou maminkou českých a východoevropských dokumentů. Ať už při kojení, vývoji, růstu, či jejich vypouštění do světa. A proto: Díky mami!“
Jedním z čerstvých příkladů práce Institutu je úspěch filmu Schránky paměti (Grandpa’s Secrets) autorů Jakuba Hejny a Lucie Králové a producenta Jiřího Konečného (Endorfilm) na tzv. East European Foru, které organizuje právě Institut. V říjnu 2007 na něm autoři představili svůj připravovaný snímek 15 zahraničním televizním producentům a do dnešního dne mají příslib předkupu práv na vznikající dokument od kanadské stanice TV Ontario, holandské televize AVRO, švédské SVT a finské veřejnoprávní stanice YLE. Kromě toho, že se tak film po dokončení dostane k výrazně širšímu publiku, předkup vysílacích práv také umožňuje získání větších finančních prostředků ještě ve fázi natáčení.
Podpora IDF vznikajícím dokumentům se projevuje ve všech fázích jejich vývoje: od hledání nových nápadů a scénářů (celoroční dílny Ex Oriente Film Workshop), přes hledání finančních prostředků (East European Forum) až po prodej hotových filmů (East Silver Market ve spolupráci s MFDF Jihlava). A to nejen v tuzemském, ale i východoevropském měřítku.
Institut dokumentárního filmu (IDF) je nezisková organizace podporující český a východoevropský autorský dokumentární film ve všech fázích jeho vývoje. Režisérům a nezávislým producentům pomáhá při vzniku, propagaci a distribuci jejich tvorby. Prosazuje roli dokumentárního filmu jako specifického prostředku společenské reflexe a usiluje o jeho přiblížení k divákovi. Od roku 2001 IDF soustavně spolupracuje s předními domácími i světovými organizacemi, vzdělávacími institucemi, televizními stanicemi, distributory a producenty. Více informací najdete na www.DOCUinter.net, které je zároveň bránou do světa českého a východoevropského dokumentu.
European Documentary Network (EDN) je evropské členské sdružení pro profesionály z oblasti dokumentárního filmu a televize. Má v současné době přes 900 členů z více než 60 zemí. Cena EDN Award je určena instituci, skupině či jednotlivci, který výjimečným způsobem přispěl k rozvoji evropského dokumentu. Více informací: www.edn.dk/art.lasso?nn=1
Co připravuje IDF v blízké budoucnosti?
7. dubna je uzávěrku přihlášek námětů na nový projekt Breathless – nadvláda okamžiku, který zafinancuje 6 krátkých uměleckých dokumentů z Čech a Německa. 8. dubna zahajujeme letošní první workshop programu Ex Oriente Film, na němž se tentokrát ve Vídni sjede 28 evropských dokumentaristů, kteří budou spolu se zkušenými lektory rozvíjet své autorské náměty. Druhý workshop proběhne v červnu v Písku, hned nato bude IDF zaštiťovat východoevropský stánek na největším evropském dokumentárním trhu Sunny Side of the Doc ve Francii, v Karlových Varech na každoročním panelu DOCU Talents from the East představí nejvýraznější vznikající dokumenty z východní Evropy, v září spolu s Českým filmovým centrem a jihlavským festivalem vydá souhrnný katalog českých připravovaných dokumentů, v říjnu pak otevře již 8. ročník East European Fora a spolu s jihlavským festivalem i trh dokumentů East Silver. Vybraní účastníci se svými náměty se pak s IDF zúčastní největšího evropského dokumentárního festivalu IDFA a jeho koprodukčního fóra v Amsterdamu. Během celého roku pak o všem důležitém z prostoru českého a východoevropského dokumentu bude informovat www.DOCUinter.net.

---------------------
Pokud máte zájem o další informace či fotografie, prosím kontaktujte:
Jiří Sedlák, tel.: 604 868 914, jiri.sedlak@artsmarketing.cz

(18.03.2008) ZDROJ: Institut dokumentárního filmu
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.