Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Koncepce umění
Future City Game
Future City Jobs
Creative Cities
Symposium Ostrava
TechSoup

Králík po berlínsku před branami nominace na Oscara

Polský dokumentární snímek režiséra Bartka Konopky Králík po berlínsku, který se v roce 2005 zúčastnil workshopu dnes již tradičního Ex Oriente Film a East European Fora, si připsal další velký úspěch. Po ocenění na největším severoamerickém dokumentárním festivalu Hot Docs v kanadském Ontariu a účasti na prestižní přehlídce DocuWeeks se nyní probojoval do semifinále nominací na Oscara v kategorii krátkých dokumentů. Snímek o divokých králících, kteří spokojeně žili v meziprostoru Berlínské zdi až do jejího pádu, kdy se stejně jako Východoevropané museli začít obtížně přizpůsobovat svobodnému životu, představí na letošním přípravném workshopu East European Fora v podobě případové studie jeho producentka Anna Wydra. Diváci budou snímek moci vidět na 13. MFDF Jihlava ve dnech 27.října do 1.listopadu 2009.

Členové americké Akademie budou nyní vybírat z osmi snímků posledních tři až pět dokumentů, které nominují na nejvyšší ocenění.

Snímek prošel ve velmi rané fázi v roce 2005 dramaturgickou dílnou Ex Oriente Film; díky East European Foru se následně jeho autorům podařilo získat koproducenty z několika západoevropských televizí. Za pomoci Institutu dokumentárního filmu se dokument dostal na prestižní přehlídku Hot Docs, kde vyhrál hlavní cenu pro dokument do 60 minut.

Severoamerická dokumentární asociace IDA letos vybrala snímek k účasti na přehlídce DocuWeeks, která umožňuje filmům splnit podmínky k nominaci na Oscara tím, že je po dva týdny uvádí v komerční distribuci ve dvou kinech na newyorském Manhattanu a v Los Angeles. Králík po berlínsku je prvním východoevropským snímkem, který se do boje o nominaci na Oscara pustil.

Diváci budou snímek moci vidět na 13. MFDF Jihlava (27. 10. – 1.11.) na trhu East Silver i v oficiálním festivalovém programu.
 
Králík po berlínsku/Rabbit à la Berlin | 40’& 51’ | autorský dokument
Německo, Polsko 2009

Režie: Bartek Konopka
Produkce: Anna Wydra
Scénář: Bartek Konopka, Piotr Rosołowski
Kamera: Piotr Rosołowski
Střih: Mateusz Romaszkan
SFX: Grzegorz Korczaky
Zvuk: Franciszek Kozłowski
Hudba: Maciej Cieślak

Neznámý příběh o divokých králících, kteří žili v meziprostoru Berlínské zdi. Zóna smrti byla dlouhých 28 let jejich domovem. Bylo zde plno pěkné trávy, žádní predátoři, strážní, kteří je chránili před lidským elementem. Byl to sice uzavřený, ale velmi spokojený život. Králičí populace rychle dosáhla tisíců. Strážní je začali odstraňovat, ale králíci přežili a zůstali. Jednoho dne však došlo k bourání zdi. Králíci museli opustit pohodlný život v zaběhnutém systému. Přestěhovali se do západního Berlína a od té doby tam žijí v několika málo koloniích - mají nedostatek jídla, čelí nebezpečí automobilové dopravy, nedokážou se v novém světě orientovat. Stále se učí žít ve svobodném světě, stejně jako my, obyvatelé východní Evropy. Film o králících a lidech, který přechází od smíchu k realitě.
 

 

(19.10.2009) ZDROJ: Institut dokumentárního filmu
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.