Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Konference EU
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
TechSoup

Přehlídka soudobých japonských filmů a kultury 2010

Obrázek k článku Přehlídka soudobých japonských filmů a kultury 2010
V pražském kině Lucerna proběhne ve dnech 22 - 28. ledna 2010 třetí ročník přehlídky soudobých japonských filmů a kultury s názvem EIGASAI 2010. Divákům přinese možnost shlédnout další pozoruhodnou sérii vybraných japonských filmů posledního desetiletí, které ve své vlasti zaznamenaly mimořádný ohlas  a některé obdržely i prestižní ceny, avšak existuje jen mizivá šance, že by se dostaly do běžné zahraniční distribuce.
Nejde při tom v žádném případě o ukázky filmařského extremismu, který bývá pro evropského diváka mnohdy na hranici únosnosti. Všechny snímky zařazené do přehlídky jsou svým způsobem objevné a přemýšlivé, nicméně zároveň přístupné široké divácké obci. Samozřejmostí jsou opět precizně zpracované české titulky (35mm kopie samy o sobě jsou vybaveny navíc ještě titulky anglickými, které činí přehlídku přístupnou i pro japonsky ani česky nemluvící cizince) a bohatý doprovodný kulturní program (divadlo, výstavy, dílny, hudební happening ap.).
 
Program festivalu

22. ledna  |  Slavnostní zahájení  オープニング

(pátek) 18:00  | Kanárek (Kanaria カナリア)
Režie: Shiota Akihiko (2004), 132 min.
Hledání pravdivého života bylo v Japonsku vždy spjato s obětováním svévole. Existují prostředky, které dokáží člověku pomoci k této radikální oběti i v dnešním světě? A jaké „vedlejší účinky“ s sebou nesou? Baladický příběh chlapce, který dospěl v sektě Óm šinri-kjó, s typicky japonskou kamerou i neochvějným plamínkem naděje...

23. ledna  | Japonský den v Lucerně ルツェルナ日本文化の日
(sobota) 13 – 18 h.  | Japonské divadlo, hudební happening, dílny tradičních disciplín... (Vstupné dobrovolné!)

18:30  | Skleněný králík (Garasu no usagi ガラスのウサギ)
Režie: Shibun’ichi Setsuko (2005), 84 min.
Celovečerní animovaný film podle slavné novely spisovatelky Takagi Tošiko. Působivý příběh děvčátka, které předčasně dospěje, v tomto případě pod tlakem odpovědnosti a kruté reality II. světové války.  Překvapivě explicitní dílo nám dá do morku kostí pocítit, jak zásadní otázkou je pro Japonce vyrovnání se s vlastním postojem k válce. Čítanková ukázka mistrné japonské animace.

24. ledna  | Hush (Hasshu! ハッシュ)
(neděle) 18:00  | Režie: Hashiguchi Ryōsuke (2001), 135 min.
„Hush, little baby“ zpívá Bobby McFerrin, jehož úžasná muzika dodává celému filmu neodolatelný jazzový rytmus. Když se smíříme s tím, že jsme každý svým způsobem úchylný, dokážeme možná snáze přiznat právo na naplnění života i těm, kdo se svou přirozeností příčí racionálním zásadám společnosti. Homosexuální pár - a bláznivá zubařka, která se odmítá vzdát přesvědčení, že právě s těmito chlapci by měla mít děcko. Japonsko 21. století se vším všudy - a navíc skvělý střih a vynikající herecké výkony...

25. ledna  | Visutá zahrada (Kūchū teien 空中庭園)

(pondělí) 18:30  | Režie: Toyoda Toshiaki  (2004), 113 min.
„Rodina bez tabu je jako pokoj bez oken“, prohlašuje konsternovaná domácí učitelka introvertního teenagera. Mezi hodinovým hotelem „U divoké opice“ a sídlištním bytem s obrostlou terasou se vznáší virtuální realita štěstí, o jehož hmatatelnosti se matka, strážkyně rodinného krbu zoufale snaží přesvědčit ostatní i sebe sama. Život, filmovější nežli film, ale prořezává stěny balónu ze všech stran...

26. ledna  | Paččigi! (Pacchigi パッチギ)  
(úterý) 18:30  | Režie: Izutsu Kazuyuki (2004), 119 min.
„Paččigi“ může v korejštině znamenat nejen čelní srážku, ale i překonání bariéry (odtud anglický titul We Shall Overcome). Z jiné perspektivy se i letos vracíme ke kontroverznímu tématu korejské menšiny v Japonsku a s ním spojené specifické formě sociálního rasismu. Tentokrát na pozadí excitovné atmosféry roku 1968. Existuje jiný prostředek, jak bojovat proti násilí, nežli opět násili? V Japonsku velmi úspěšný film (možná i pro svůj milý „komiksový“ schematismus) se před dvěma lety dočkal volného pokračování pod názvem „Paččigi - Love and Peace“.


27. ledna  | Půl pravdy (Han-ochi  半落ち)

(středa) 18:30  | Režie: Sasabe Kiyoshi (2005), 121 min.
Co si mají orgány činné v trestním řízení počít s tím, když charakterní a bezúhonný policejní instruktor zabije z lásky svou vlastní ženu? Film, jehož nejpodstatnější část se odehrává v nitru hrdiny (vynikající Terao Akira) a v jeho zraku upřeném do větší hlubiny, než dokáže dohlédnout kdokoliv z nás, byl ověnčen hned několika cenami Japonské akademie - za nejlepší režii, scénář i hlavní cenou za nejlepší film roku 2005.


28. ledna  | Náš dům (Bokunchi ぼくんち)
(čtvrtek) 18:30  | Režie: Sakamoto Junji (2002), 115 min.
„Maminka říkala, že si jen odskočí na nákup a půl roku se neobjevila“, svěřuje se kameře šestiletý Nita. Takový i onaký ostrov Mizuhira-šima, který jakoby byl i nebyl v Západním Japonsku, něco mezi mytickou zemí a panoptikem, je dějištěm filmu, který dokonale rozvinul potenciál slavného komiksu autorky Saibara Rieko - a přitom si zachoval jeho podmanivou hloubku i hravost.  Režisér Sakamoto Junji nás znovu dojímá svým okouzlujícího vcítění do dětinské i chlapské touhy těch nejprostších Japonců po  štěstí.
 
Projekce festivalových filmů probíhají každý den od 18 resp. 18.30 h.
 
 
(12.01.2010) ZDROJ: Česko - japonská společnost
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.