Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Jobs
Konference EU
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Game
TechSoup

Procházka španělským animovaným filmem

Obrázek k článku Procházka španělským animovaným filmem
Ve čtvrtek 16. dubna bude v pražském Institutu Cervantes uveden filmový cyklus "Procházka španělským animovaným filmem". Během tří následujících čtvrtečních projekcí bude představen výběr ze španělského Festivalu animovaného filmu ANIMADRID. Ten se během svého devítiletého působení stal nejvýznamnější přehlídkou animovaného filmu na Pyrenejském poloostrově. První projekce bude věnována dílům současných španělských animátorek. 23. dubna bude promítnuto to nejlepší z tvorby jedné z nejvýznamnějších a nejoceňovanějších dvojic režírujících amatérské filmy ve Španělsku, Katalánců Jana Baky a Toniho Garrigy. Poslední promítání proběhne  30. dubna,  kdy bude představena práce Pabla Llorense, který animuje plastelínu. Jeho dílo získalo mnoho cen, nejvýznamnější je cena Goya za nejlepší krátký animovaný film. Autor ji  obdržel dva roky po sobě, v letech 2005 a 2006.
Ve čtvrtek 16. dubna bude v pražském Institutu Cervantes uveden filmový cyklus "Procházka španělským animovaným filmem". Během tří následujících čtvrtečních projekcí bude představen výběr ze španělského Festivalu animovaného filmu ANIMADRID. Ten se během svého devítiletého působení stal nejvýznamnější přehlídkou animovaného filmu na Pyrenejském poloostrově.

ANIMADRID se stal mezinárodním festivalem a vytvořil prostor také pro soutěžní sekce.  V těch je možno shlédnout nejlepší současná díla z jiných zemí, doprovázená retrospektivami, poctami a dalšími aktivitami.

Jedním z cílů festivalu je vyvrátit klišé, že animovaný film je pouze pro děti. O naplnění tohoto cíle usiluje ANIMADRID  prezentací animovaného filmu v celé šíři jeho stylů, témat a technik pro všechny typy publika a věkové skupiny. ANIMADRID je zároveň diskuzním fórem mezi profesionálů v oboru a diváky, kteří prostřednictvím dialogu poznávají zákulisí animované filmové tvorby. Festival jako otevřená platforma pro diskuzi mezi tvůrci je dalším z významných cílů ANIMADRIDu.     

Třetím velice významným cílem, který chce ANIMADRID napnlit, je  prezentovat v každém ročníku festivalu také konkrétní  historický úsek španělské animace. Prostřednictvím cyklů a publikací připomenout zásadní postavy španělské kinematografie a snažit se prozkoumat klíčové fáze a stránky jejího vývoje.

Každou z projekcí uvede filmová kritička Eliška Děcká. První z nich bude věnována dílům současných španělských animátorek. 23. dubna bude promítnuto to nejlepší z tvorby jedné z nejvýznamnějších a nejoceňovanějších dvojic režírujících amatérské filmy ve Španělsku, Katalánců Jana Baky a Toniho Garrigy a jako poslední bude 30. dubna představena práce Pabla Llorense, který animuje plastelínu. Jeho dílo získalo mnoho cen, nejvýznamnější je cena Goya za nejlepší krátký animovaný film, kterou obdržel dva roky po sobě, v letech 2005 a 2006.

Projekce budou začínat jako vždy v 19hodin a filmy budou promítány ve španělském znění (některé s anglickými titulky). Vstup je volný.
 
INSTITUT CERVANTES V PRAZE
Na Rybníčku 536/6
120 00 PRAHA 2
mail: cervantes@email.cz
tel: 777/295 066
221 595 211
fax: 221 595 299
http://praga.cervantes.es
www.cervantes.cz
(08.04.2009) ZDROJ: Institut Cervantes
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.