Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Jobs
Creative Cities
Konference EU
Future City Game
TechSoup

Projekt Breathless - Podpora krátkých dokumentárních filmů

„Breathless“ - Nadvláda okamžiku (Dominance of the Moment) je téměř dvouletý česko-německý projekt, který vznikl z iniciativy německé Spolkové kulturní nadace (Kulturstiftung des Bundes). Na české straně jej zastřešuje Institut dokumentárního filmu v Praze (IDF), na německé straně Mezinárodní festival dokumentárních a animovaných filmů Lipsko (DOK Leipzig). Projekt finančně i producentsky podpoří vznik šesti krátkých uměleckých dokumentárních filmů. Uzávěrka přihlášek pro projekt Breathless je 7. dubna 2008.

Trvání projektu:
1. duben 2008 – 31. prosinec 2009

Uzávěrka přihlášek:
Zkušení i začínající režiséři z České republiky a Německa se se svými náměty na umělecký dokumentární film mohou přihlásit do 7. dubna 2008.


Přihláška ke stažení

Kdybyste před sebou měli jen 30 dnů života… Co by pro vás ještě bylo důležité? Vnímáme ještě proměny času, ve kterém žijeme? Jsme si vědomi té rychlosti? Pokud vás tyto otázky zajímají a chcete po odpovědích pátrat filmem…, pak se přihlaste do česko německého projektu krátkých dokumentárních filmů „Breathless“.

 

1. fáze projektu (duben – červenec 2008)
Cílem první fáze projektu je najít na české straně tři a na německé další tři filmařsky silné náměty, jejichž výroba bude finančně a produkčně podpořená.

2. fáze projektu (srpen 2008 – duben 2009)
V další fázi projektu pak organizátoři do užšího okruhu vyberou čtyři ze šesti projektů a poskytnutými financemi a producentským zázemím zajistí dokončení hodnotných uměleckých dokumentárních snímků. Filmy by měly mít premiéru na mezinárodních festivalech dokumentárních filmů v Jihlavě a Lipsku na podzim 2009.

Téma:
Masivní nárůst informací, komunikace a vývoj nových technologií v posledních desetiletích dramaticky mění dynamiku všedního dne. Slova jako globalizace, digitalizace a mobilita jsou všudypřítomná. Následky vnímáme v každém momentu: roztříštění času, nadbytek informací, ztráta orientace, změny v mezilidských vztazích. Přesouvají se tradiční opěrné body a rychlost s sebou nutně nepřináší více času, svobody a uvolnění. V jaký moment je prostor na to být sám se sebou?


Jaké filmy hledáme:
Hledáme mimořádnou látku, filmařsky přesvědčivý koncept zpracování tématu a práce s protagonisty, jasnou strukturu filmu, výrazný vizuální a zvukový styl.

Projekt podpoří kvalitní autorské filmy, které by byly opakem konvenčních televizních pořadů. Vyzýváme filmaře z České republiky a Německa, aby rozkrývali povrch a pozadí svého života, země a kultury, jež nás obklopuje, a to ve vztahu k tématu času, okamžiku, rychlosti, frekvence a rytmu… nebo jejich absence.

Hranice díla jsou otevřené a výsledný film může přesahovat do více žánrů a forem. Každý projekt, český nebo německý, by se měl zaměřit na vlastní, českou nebo německou kulturu a život v této zemi. Přihlášené náměty by měly pracovat s vypsaným tématem a mít délku do 30 minut.

Partneři:
Projekt vznikl ve spolupráci Institutu dokumentárního filmu Praha, Mezinárodního festivalu dokumentárních a animovaných filmů Lipsko a „ZIPP česko-německých kulturních projektů“, iniciativy Spolkové kulturní nadace.

Cíl projektu:
Cílem projektu je finančně a produkčně podpořit tři české a tři německé krátké filmy, které by měly mít premiéru na podzim roku 2009 na mezinárodních festivalech dokumentárních filmů v Jihlavě a Lipsku.


Producentské zázemí:
Česká i německá strana budou spolupracovat každá se svým hlavním producentem. Ve vývojové i produkční fázi  projektu bude na české straně s vybranými kandidáty spolupracovat producent Jiří Konečný. Za německou stranu do projektu vstoupil producent Stefan Kloos. V každé účastnické zemi bude jeden producent dohlížet na celou produkční fázi a případné další financování projektů. Příslušný producent bude rovněž smluvním partnerem zúčastněných televizních stanic.


Co nabízíme účastníkům projektu:
– Financování vývoje šesti krátkých filmů
– Uměleckou a tvůrčí svobodu při realizaci bez ohledu na formu nebo tvůrčí postupy
– Pomoc špičkových evropských filmařů s dramaturgií filmu, střihem, možnost konzultací se zkušenými profesionály během dvouletého procesu rešerší, natáčení i postprodukce
– Vzájemnou inspiraci a konkrétní spolupráci tvůrců obou zemí
– Spolupráci se zkušeným producentem
– Mezinárodní distribuci v kinech a na DVD
– Slavnostní premiéru filmů na mezinárodních festivalech dokumentárních filmů v Jihlavě a Lipsku
– V první fázi nabízíme šesti námětům pomoc s vývojem a financováním, v druhé fázi pak čtyřem následně vybraným filmům poskytneme i finanční prostředky na další produkci

Tento projekt se koná v rámci „ZIPP česko-německých kulturních projektů“, iniciativy Spolkové kulturní nadace. Partnerem projektu je Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava.

(05.03.2008) ZDROJ: Institut dokumentárního filmu
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.