Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Game
Symposium Ostrava
Creative Cities
Konference EU
Future City Jobs
TechSoup

X. Queer filmový festival Mezipatra 2009

Láska skinheada a pankáče, gay otcovství, strach z pedofilie nebo dilemata lesbických vztahů – to jsou některá z témat, která zkoumají předešlí vítězové filmového festivalu Mezipatra. Filmy oceněné odbornými porotami jsou v rámci oslav desátých narozenin Mezipater od 16. září 2009 zdarma k dispozici na webu. Jubilejní ročník festivalu se představí v nové vizuální identitě a jeho hlavní téma naznačuje slogan Třetí světová válka pohlaví.
Oceněné filmy Mezipater mohou diváci a divačky zdarma zhlédnout na webovém speciálu www.ceskatelevize.cz/mezipatra od 16. září 2009 a každou středu do začátku festivalu přibude jeden titul, jehož promítání začne vždy ve 12 hodin. Prvním v pořadí bude legendární německý film Oi! Warning o vztahu skinheada a pankáče, následovat bude woodyallenovská komedie Miluji Tě? z prostředí lesbického Londýna, španělské Medvídě o gay otcovství, drama Něco úplně nového, které si z Mezipater odneslo kromě Ceny poroty i Diváckou cenu a který tematizuje mimo jiné strach z pedofilie, české Pusinky a německý transgender film Můj přítel z Fara.  Oceněné filmy doplní výběr 22 krátkých filmů uvedených na loňském ročníku Mezipater.

Do další dekády své existence  vstupují  Mezipatra s upraveným podtitulem – původně český gay a lesbický filmový festival nahrazuje nově queer filmový festival. Mezinárodně užívaný termín „queer“ zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuál(k)y a transgender lidi, tak nonkonformní heterosexuál(k)y a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné.

Další změnu reprezentuje také nové logo a vizuální styl od Jana Koláře, držitele mnoha prestižních ocenění včetně Národní ceny za design a autora vítězného návrhu jednotného vizuálního stylu města Pardubic (2004), Královéhradeckého kraje (2005) a města Olomouce (2008).

Hlavním tématem  letošního ročníku Mezipater je  Třetí světová válka pohlaví. Přichází s filmy, které sledují, jakým způsobem ve světě, kde vládnou tradiční genderové role a normativní heterosexualita, utvářejí své identity ti/ty, kdo se nějak odlišují od „normy“. Ředitel festivalu Aleš Rumpel vysvětluje: „V tomto tématu chceme sledovat stereotypní představy o genderových rolích, které lidé zakládají na biologických rozdílech mezi pohlavími, to, jak pevně nás všechny tyto normy v každodenním životě svazují. Je dokonce časté, že gayové odmítají „zženštilost“ a lesby mají různé stupně toho, koho přijímají za správnou lesbu. V programu také  budeme sledovat, jak je podmíněná bisexualita jako uznaná identita, jak se projevuje transfobie a otevřeme i téma intersexuality“.

Desátý ročník festivalu se uskuteční od 23. do 31. října v Brně a od 2. do 8. listopadu v Praze.
(18.09.2009) ZDROJ: Mezipatra 2009
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.