Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Game
Konference EU
Future City Jobs
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Akcent - nultý ročník festivalu divadla se sociálním přesahem

Mezinárodní festival Akcent vzniká z naléhavé potřeby vytvořit platformu pro umění, které překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, sociálními problémy a politikou. Organizátoři festivalu vnímají umění jako jedinečný prostředek komunikace, která není omezena pouze na tradiční konzumenty umění, na návštěvníky divadel, galerií a koncertních síní. Festival chce představit  aktivity, které uměleckými prostředky vstupují na pole společensky prospěšné či společensky kritické činnosti a dát prostor pro konfrontaci divadla a ostatních druhů umění, které pracují formou komunitního umění, dokumentárního divadla, sociálních intervencí, umění ve veřejném prostoru či se zabývají specifickými sociálními tématy. Festival Akcent chce prosazovat nový pohled na funkci umění v sociálním kontextu. V Praze festival proběhne od 4 do 7. října 2010 v Divadle Archa.

Festival Akcent byl založen na základě společné iniciativy pražského Divadla Archa a Divadla z Pasáže v Banské Bystrici. Bánskobystrické Divadlo z Pasáže je mezinárodně uznávaným komunitním divadlem, které pracuje s mentálně postiženými umělci. Festival bude mít svou českou a slovenskou podobu.

Programovou ředitelkou pražské části festivalu je Jana Svobodová.
Programovou ředitelkou festivalu v Bánské Bystrici je Viera Dubačová.


Dramaturgickým poradcem pražské části festivalu je Henk Keizer, ředitel nizozemské organizace Friesland – Culturele Hofdstad 2018.
Umělecká ředitelka pražské části festivalu Jana Svobodová k zahraniční účasti poznamenává: „Jen stěží bychom našli zemi, kde je komunitní nebo sociálně – specifické umění, tak rozšířeno a na tak vysoké úrovni, jako je tomu v Nizozemí. Proto jsme se rozhodli při budování základů nového festivalu úzce spolupracovat s nizozemskými  umělci, producenty a divadelními teoretiky. Ti také budou tvořit velkou část zahraniční účasti nejen tohoto nultého, ale doufejme i dalších ročníků festivalu.“

Program festivalu:

Nultý ročník festivalu budou tvořit semináře, symposia, prezentace, dílny, akce ve veřejném prostoru, projekce dokumentárních filmů, divadelní představení a koncerty.

Centrem festivalu Akcent 2010 budou všechny prostory Divadla Archa. Festival chce zároveň upozornit na místa, která se nacházejí v přímém sousedství Archy či ve vzdálenějším okolí a nesou v sobě znaky sociálních a ekonomických proměn  i skrytých sociálních konfliktů. Místa, kde se bude festival konat, zahrnou například železniční depo Masarykova nádraží (součást Národního technického muzea), pasáž a dvůr zrekonstruované budovy bývalé Legiobanky (dnes Palác Archa), holešovickou tržnici a další lokality.

Semináře, sympozia, prezentace a dílny povedou:
Titia Bouwmeester a Ted van Leeuwen - umělečtí vedoucí projektu 5ekwartier holandském Haarlemu, Titia byla uměleckou vedoucí dnes již neexistující divadelní skupiny Dogtroep.
Maďarský režisér Arpád Schilling, který rozpustil svůj legendární soubor Krétakör a rozhodl se věnovat projektům „sociálně angažovaného divadla“.
Stephan Kaegi - režisér berlinské divadelní skupiny Rimini Protokoll, která vytváří divadelní představení s představiteli různých společenských skupin.
Michael Romanyshyn - americký hudebník a divadelník, dlouholetý člen the Bread and Puppet Theatre.
Bagryana Popov - australská divadelní režisérka, která vytváří divadelní projekty s imigranty.
Riet Mellink - ředitelka Peer GrouP, umělecké organizace, která pracuje v zemědělských oblastech severního Nizozemí.
Eugen van Erven a Rien Sprenger z univerzity v Utrechtu, kteří se teoreticky zabývají komunitním uměním.

Z českých a slovenských účastníků:
VerTeDance (taneční projekt s dětmi imigrantů), Jaro Cossiga (pouliční hip-hop event), Radka Dohnalová (výtvarná práce s dětmi z uprchlických táborů), Toy_Box (pouliční sítotisková dílna komiksové výtvarnice), Jana Svobodová (Allstar Refjúdží Company), Viera Dubačová (Divadlo z Pasáže, Bánská Bystrica), Ondřej Hrab (Divadlo Archa)

Během pražské části festivalu budou uvedena tato představení:
Tanec přes plot (režie: Jana Svobodová), 3 x A (režie: Jaro Viňarský), Proroci písma (režie: mamapapa o. s.), Emigrantes (režie: VerTe Dance), Kde je domov můj? (režie: Michael Romanyshyn)
Patronem pražské části festivalu je socioložka Jiřina Šiklová.
(29.09.2010) ZDROJ: Festival Akcent
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.