Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Creative Cities
Konference EU
Koncepce umění
Future City Jobs
Future City Game
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Alfred ve dvoře uvádí v premiéře akční lyriku Ondřeje Davida "Souboj těla se slovem"


Akční lyrika Ondřeje Davida, show jednoho muže, má za sebou dlouhou historii. Od jejího prvního uvedení letos uplyne 10 let. Svérázný projekt fyzického básnictví letos pokračuje. Jeho autor i aktér v jedné osobě, se opět chystá ohromovat publikum náročnými, někdy spíš krkolomnými pohyby, aby jim zároveň sděloval libě znějící nesmysly. Tentokrát bude Akční lyrika uvedena v Alfredu ve dvoře od čtvrtka 4. 10. do soboty 6. 10. 2007 vždy od 20 hodin. Premiérová produkce, kterou bude možné v tomto termínu shlédnout je nazvána "Akční lyrika – Souboj těla se slovem".

Jenomže kouzelně nesmyslné veršíky interpretované se značným tělovým a hlasovým nasazením, jsou nejen vtipné, ale také otevírají cestu ke skrytým zvukovým kvalitám češtiny, kterých si v proudu všedního života můžeme jen stěží všimnout, natož si je vychutnávat. Akční lyrika tak vytrhuje jazyk z jeho stereotypu a povznáší v pravém slova smyslu náš způsob jeho vnímání.

Ondřej David vzpomíná na jedno netradiční provedení Akční lyriky: „Před třemi lety jsme s Martinem Marečkem točili auto*mat (poz. red. dlouhodobý projekt zaměřený zejména na zklidnění automobilové dopravy) při  autosalonu v Letňanech. Nabídl mi, jestli nechci udělat kus Akční lyriky. Byla tam nějaká akce a mimochodem tam byla taky vystavená nová Oktávie. Ohromný stan, uprostřed hexagonální piedestal z falešného mramoru, na něm stála nablýskaná super Oktávka a u ní dvě atraktivní čičiny. Já se nejdřív dlouho klaněl jako v mešitě, hlavu až na zem, začal jsem ómovat a z toho se zrodilo: ‚Ó ó ó Oktávia, ty dare českých luhů a hájů… blablabla. Děkujeme Ti za kyselé deště… Za povodně a oteplování…‘. Celé to mělo poukázat na fakta o automobilismu, která se zamlčují.  A co se nestalo? Dokončil jsem to a byl potlesk. Přišel za mnou chlápek ze Škodovky a říká: ‚Dobrý den, děkuji. To byla vynikající marketingová prezentace. Tady je moje vizitka.‘.“

Ondřej David - akční lyrik, divadelní, operní a filmový režisér, dramaturg, literát, publicista a krizový manager. Režíroval v opeře Národního divadla v Praze, hostoval také ve státní opeře Praha. Divadelní projekty vytvářel pro NoD.Roxy, Divadlo Ponec a Divadlo Alfréd ve Dvoře. Pět let působil jako šéfdramaturg prostoru NoD.Roxy a divadelní dramaturg klubu Roxy. Je členem skupiny Jednotka, spolupracoval s divadlem Continuo. Pracoval pro MFF Karlovy Vary a jako manager zahraničních filmů ve firmě Barrandov Studio, a. s. Loni natočil svůj první krátký film Nejlepší Jablka (nominace Fresh Film Fest 2007).


Vybraná představení tohoto autora:
Médium (2005)
Lovci jmen (2004)
Žena, která zabila boha (2003)
Jelizaweta Bam, Rytíř a smrt (2001)

(27.09.2007) ZDROJ: Alfred ve dvoře
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.