Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Jobs
Koncepce umění
Future City Game
Creative Cities
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Divadelní soubor PAP: improvizace, semináře, dílny, koncerty

Obrázek k článku Divadelní soubor PAP: improvizace, semináře, dílny, koncerty

PAP je profesionální divadelní soubor, který se zabývá fenoménem improvizace a autorskou tvorbou. Na české divadelní scéně působí od roku 2003.  Vedle autorských a improvizačních projektů talé pořádá herecké semináře a dílny, jejichž cílem je divadelní výzkum, umělecký rozvoj herců, tanečníků a performerů v současných divadelních technikách a hledání nových možností divadelního vyjádření. 21. září 2006 v pražském Divadle Nablízko opět uvede také autorský genderově laděný divadelní projekt  „Prádélko…“ podle původní divadelní hry  „Prádlo, prádélko...“  autorek Evy Elxy a Niky Novak.

DIVADELNÍ SOUBOR PAP

Jádro souboru tvoří Eva Dosedělová (Eva Elxa), Nika Nováková (Nika Novak) a Jaroslav Pížl. Divadlo PAP úzce spolupracuje i s dalšími umělci, např. s hudebníky Jakubem Třasákem, Janem Soukupem, Janem Kuželkou a dalšími.

Jevištní improvizace (neboli volná hra) divadla PAP jsou dynamickou syntézou herectví, hudby, pohybu a zpěvu. Aktéři záměrně opouštějí ověřené konvenční divadelní postupy a vydávají se na průzkum nových jevištních postupů. Za účasti diváků zkoumají na jevišti společně sdílenou přítomnost. Hra se tedy tvoří přímo na scéně, aktéři nemají dopředu nic připraveného kromě kostýmů a své koncentrace. Každé představení je tak zároveň premiérou i derniérou.

Divadlo PAP vychází z principů improvizace/volné hry Dr. Ivana Vyskočila a Jaroslava Duška. Za tři roky své existence si vytvořil PAP svůj svérázný styl, v němž se zrcadlí výrazné osobnosti hráčů souboru – Elxy, Novak a Pížla.

Soubor zve v rámci svých autorských večerů zajímavé hosty z české alternativní scény jako např. čínskou zpěvačku Feng Jün Song, Malé Vinohradské divadlo, Cirkus Sacra, autorské duo Boršč (DAMU), Collegium Cantantium a další mladé zajímavé umělce z řad improvizačních a autorsky zaměřených souborů a skupin.

Divadelní soubor PAP uvedl v roce 2004 s podporou Hlavního města Prahy úspěšný cyklus divadelních improvizací „Vesmírná  Tančírna“, který proběhl na scéně Klubu Mlejn, v experimentálním prostoru NOD.Roxy a na komorní scéně Rybanaruby.

V 2005 navázal PAP improvizačním cyklem „MANÉVRY“, jehož vznik podpořila Městská část Prahy 2.
Letos pokračuje PAP improvizačním projektem Noví Robinsoni, opět v prostoru Rybanaruby, i tentokrát s podporou Městské části Praha 2.

Za zmínku stojí také projekty  Nefritové víly (taneční projekt na motivy pekingské oper, 2005) a dramatizace povídky Franze Kafky Proměna (2005).

Vedle zmíněných improvizačních projektů představil PAP divákům také autorský genderově laděný divadelní projekt  „Prádélko…“ podle původní divadelní hry  „Prádlo, prádélko...“  autorek Evy Elxy a Niky Novak. Premiéra hry proběhla 24.října 2005 v divadle Nablízko v Praze, kde je doposud reprízována. Vznik inscenace Prádélko…podpořila Nadace Život umělce.

PAP se vedle autorských a improvizačních projektů zabývá také pořádáním hereckých seminářů a dílen, jejichž cílem je divadelní výzkum, umělecký rozvoj herců, tanečníků a performerů v současných divadelních technikách a hledání nových možností divadelního vyjádření. Projekt seminářů probíhá letos v rámci cyklu „Herecké workshopy Mysl a tělo“ na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Projekt podpořila Nadace Tomáše Bati.
Na podzim 2006 připravuje PAP premiéru nového, svérázného divadelního projektu „Carmen“  na motivy stejnojmenné opery a novely Prospera Merimee.

PAP vystupuje na scéně Divadla Nablízko, Nosticova 2a, Praha 1 Kampa a v kulturně-vzdělávacím prostoru Rybanaruby, Mánesova 87, Praha 2 a na festivalech v ČR.

PROGRAM – září, říjen
Divadelní soubor PAP
www.divadlopap.cz

10. září 2006  11-19h  Hlasový seminář z cyklu Mysl a Tělo - Konzervatoř Jaroslava Ježka, Roškotova 4, Praha 4
Hlasový seminář s prvky techniky bodyterapie. Metoda vychází z individuálních hlasových dispozic každého jedince. Citlivou cestou pomáhá odstraňovat hlasové bloky a nacházet psychosomatickou oporu pro hlas. Seminář je určen pro všechny zájemce starší 15-ti let. Pěvecké zkušenosti nejsou podmínkou.
Lektorka: Pavla Fendrichová, zpěvačka, pedagog zpěvu na KJJ v Praze, sbormistryně ženského pěveckého sboru Collegium Cantantium.
Kapacita skupiny je omezená, doporučujeme přihlásit se včas e-mailem na adrese: divadlo.pap@email.cz nebo telefonicky na čísle: 603 245 362 (Eva Elxa). Dotazy k semináři Vám zodpovíme na uvedených kontaktech.


19. září 2006  20h  Koncert kapely Pilot – Dobeška, Jasná I. 1181/6, Praha 4
Rezervace: tel: +420 244 468 173, +420 603 245 362, pilot.music@seznam.cz
První samostatný koncert originální multistylové elektronické kapely Pilot ve složení  Jaroslav Pížl (midi, zpěv), Eva Elxa (zpěv), Nika Novak (zpěv) a Jakub Třasák (midi-housle).
Hudba skupiny je multistylová, ovlivněná hlavně etnickou hudbou a elektronickým popem  80. let. Poetika textů odkazuje  na dekadentní básnictví přelomu 19.a 20. Století.
Pilot vystupuje od konce roku 2004. Všichni členové jsou přesvědčiví vokalisté, živá vystoupení se odehrávají za podpory  MIDI-technologie. Hudba i texty jsou výsledkem společné práce, autorem hudebních aranžmá je Jaroslav Pížl. Během podzimu 2005 Pilot natočil demo CD, které obsahuje šest snímků.


21. září 2006  19:30  Prádélko… - Divadlo Nablízko (Malé Nosticovo divadlo), Nosticova 2a, Praha 1-Kampa
Rezervace: tel: 777 929 099, 257 007 684, rezervace@nablizko.cz, divadlo.pap@email.cz
Autorská genderově laděná hra o dvou ženách, které chtějí být šťastné. S muži. Vracejí se přitom ke svým kořenům do dětství. Láska, víra, oběť, vášeň… Intimní zpověď dvou žen.
Představení věnujeme všem dívkám, ženám a matkám na cestě za štěstím, láskou a svobodou. 
Vznik inscenace podpořila Nadace Život umělce.
Pro diváky od 18 let.
Scénář: Eva Elxa, Nika Novak
Hrají: E.Elxa, N.Novak,
Režie: E.Elxa
Hudba: Jaroslav Pížl

23. září 2006  11-19h  Seminář práce s textem/přednes – Konzervatoř Jaroslava Ježka, Roškotova 4, Praha 4
Seminář je vhodný pro všechny zájemce starší 15-ti let, kteří mají zájem zlepšit a prohloubit své mluvní a vyjadřovací schopnosti při práci s textem. Účastníci se učí číst po smyslu, rozeznávat významové priority a sdělovat je pomocí intonačních akcentů. Jsou vedeni k uvolněnému, tělově autentickému projevu, aktivizují svoji pocitovou paměť. Jsou upozorňováni na deklamační manýry a nedostatky v dikci. Učí se identifikovat se s textem a sdělovat jej.
Lektor:  Jaroslav Pížl, básník, spisovatel, herec, komponista, zpěvák, od r. 1994 pedagog přednesu a interpretace na KJJ v Praze. Svým přednesem je známý i v zahraničí. Kapacita skupiny je omezená, doporučujeme přihlásit se včas e-mailem na adrese: divadlo.pap@email.cz nebo telefonicky na čísle: 603 245 362 (Eva Elxa). Dotazy k semináři Vám zodpovíme na uvedených kontaktech.
7. října 2006  10–17h  Seminář divadelní improvizace z cyklu Noví Robinsoni – Rybanaruby, Mánesova 87, Praha 2

Projekt vzniká za podpory Městské části Praha 2 a Hlavního města Prahy.
Seminář pohybové a divadelní improvizace s prvky japonské techniky butó určený pro všechny zájemce starší 15-ti let. Herecké zkušenosti nejsou podmínkou. Seminář je zaměřen na sebepoznávání formou spontánního sebevyjádření pohybem, slovem. Účastníci jsou vedeni k vnímavosti, rozvíjení tělových impulsů a osobních témat, k práci s představou, odbourávání pohybových stereotypů a psychických bloků… Formou semináře hledá Divadelní soubor PAP nové spoluhráče pro divadelní improvizace a další projekty.
Lektorka: Eva Elxa, herečka, tanečnice, divadelní autorka, pedagog herectví na Konzervatoři J. Ježka.
Kapacita skupiny je omezená, doporučujeme přihlásit se včas e-mailem na adrese: divadlo.pap@email.cz nebo telefonicky na čísle: 603 245 362 (Eva Elxa).


11. října 2006  20:00  Divadelní improvizace "Noví Robinsoni 3" – Rybanaruby, Mánesova 87, Praha 2

Projekt vzniká za podpory Městské části Praha 2 a Hlavního města Prahy.
Hra, která vzniká přímo na jevišti před vašima očima, za vaší účasti. Průzkum vaší a naší společné přítomnosti. Hrají: Jaroslav Pížl, Eva Elxa. Hudba: Jakub Třasák (midi housle), Jan Soukup (perkuse).

20. října 2006  20h  Koncert multižánrové elektronické skupiny Pilot – Kaštan-scéna Unijazzu, Bělohorská 150, Praha 6.
Rezervace: tel: 233 353 020, 603 245 362, kastan@kastan.cz, pilot.music@seznam.cz.
Jaroslav Pížl (midi, zpěv), Jakub Třasák (midi-housle), Eva Elxa (zpěv), Nika Novak (zpěv)


NA LISTOPAD PŘIPRAVUJE:

PREMIÉRU nového autorského divadelního projektu „CARMEN“
na scéně divadla Nablízko v režii Evy Elxy.

Seminář Práce s textem/přednes z cyklu „Noví Robinsoni“ v Ryběnaruby.

Kontakt:
e-mail: divadlo.pap@email.cz
tel: 603 245 362

(31.08.2006) ZDROJ: PAP
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.