Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Game
Creative Cities
Future City Jobs
Konference EU
Koncepce umění
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Divadlo 29 uvádí multimediální představení Teorie chtění

Mexická tanečnice Cristina Maldonado přijíždí 18. září 2009 do pardubického Divadla 29 s mimopražskou premiérou multimediálního představení o lidském chtění (s mírným zapojením diváků) nazvaného Teorie chtění (Theorem of Wanting). Představení vzniklo z chtění dozvědět se o chtění něco víc, ať už jde o holé přežívání, povrchní touhu po konzumu, potřeby s patřičnou emotivní a duchovní hloubkou, ale ze všeho nejvíc o nepřetržité chtění něco chtít. Tato analýza zkoumá chtění prostřednictvím vědy, elektronické instalace, teorie chaosu, z pohledu konzumerismu, zábavy, duchovna, magie a dotýká se i chtění diváků.
Koláž situací spojuje výtvarno s performancí, televizní kulturou, interaktivním videem a minimalistickým tancem a vychází ze vzájemného působení mezi performerem, médiem a divákem. Interaktivní představení tak nabídne sledování ukázek nových filmů a televizních soutěží, pití čaje, rozhodování, poznávání základů elektroniky a také obdarování diváků dárky.

Představení je věnováno lidem, kteří nemohou mít to co chtějí, těm, co to už mají, ale litují toho, lidem, které už chtění omrzelo a dalším, co ještě neví, že něco chtějí, stejně jako těm, co si myslí že ví, co chtějí a taktéž těm, co toho chtějí víc najednou a všem těm zmateným, kteří nevědí, co opravdu, ale opravdu chtějí.

Cristina Maldonado je mexická tanečnice, výrazně ovlivněná vizuálním a koncepčním uměním. Její činnost lze charakterizovat jako podrobný výzkumný proces, který sjednocuje několik zdrojů a estetik s cílem zachytit typickou zkušenost introspekce, která většinou začíná specifickými osobními záležitostmi. Od roku 2003 spolupracuje na projektech v České republice, spolupracuje např. s divadlem NOD, festivalem 4+4 Days in Motion Festival a Prague Quadrennial. Theorem of Wanting je jejím posledním představením/výzkumem, zpracovaným během osmiměsíčního pobytu v České republice. Spolupracovala na něm mj. s Tomášem Dvořákem /Floex/, Kateřinou Fojtíkovou, INTI, Petrem Skálou, Sodjou Lotker a Howardem Lotkerem.

Koncept, režie, elektronická instalace, účinkování:
Cristina Maldonado
Zvuk a hudba: Tomáš Dvořák (Floex)
Video art a video instalace: Katarína Fojtíková
Interaktivní video a animace: INITI
Performance a video: Peter Skála
Dramaturgie: Sodja Lotker
Asistent režie: Howard Lotker
Recyklovaný umělec: Vito Acconci
Light design: Patrik Sedlák
Překladatel :
Jan Morávek
(03.09.2009) ZDROJ: Divadlo 29
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.