Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Jobs
Konference EU
Creative Cities
Future City Game
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Festival současného tance Česká taneční platforma 2009

Patnáctý ročník Festivalu současného tance Česká taneční platforma  s podtitulem Tanec Vás neotráví! nabídne během od 24. do 29. dubna to nejzajímavější a nejlepší, co se na scéně současného tance a pohybového divadla událo v České republice za poslední rok. „Diváci se mohou těšit na díla renomovaných evropských autorů, stejně jako na mladou energii současných českých tvůrců,“ říká Yvona Kreuzmannová, ředitelka pořádajícího občanského sdružení Tanec Praha.  Na programu platformy se podílela přípravná porota Ceny SAZKY, která každý rok společně se zahraničními odborníky vybírá vítězné dílo stejně jako interpreta, kterému bude udělena cena Tanečník roku. „Letos poprvé je vyhlášena Cena za světelný design a jako každý rok publikum rozhodne, komu půjde Cena diváka. Její vítěz obdrží polovinu tržeb ze všech prodaných vstupenek v Ponci,“ doplňuje Yvona Kreuzmannová. Představení proběhnou v Ponci, Arše, La Fabrice a Duncan Centru.
Platformu zahájí Pocta Černá&Vaněk Dance, představení choreografické dvojice Karla Vaňka a Evy Černé po léta působící v SRN, jehož premiéra musela být z důvodu vážného onemocnění a úmrtí Evy Černé zrušena. Karel Vaněk toto původní dílo přepracoval v sólovou choreografii a věnoval ho své taneční a životní partnerce. Druhý večer budou mít diváci možnost zhodnotit novou práci předloňské vítězky Ceny SAZKY za „objev v tanci“ Ioany Mony Popovici, která za finanční odměnu 400.000 korun vytvořila dílo Luna Plina / Úplněk. V neděli 26. dubna začne přehlídka devíti letošních soutěžních choreografií. Nechybí mezi nimi divácky oblíbené představení souboru NANOHACH Miluj mě, které vzniklo ve spolupráci s jedním ze zakladatelů legendární britské skupiny DV8 Physical Theatre Nigelem Charnockem, ani nové představení skupiny DOT 504 100 Wounded Tears choreografů Jozefa Fručka a Lindy Kapetaney, kteří úspěšně působí na mezinárodní scéně. Českou tvůrčí generaci představí Kateřina Stupecká (Da Capo), Lenka Bartůňková společně s Dorou Hoštovou (Do světa dvě), Tereza Ondrová (Jaja a papus) a Adéla Laštovková Stodolová (Malá smrt). Z Berlína přijede se svým dílem When my mind is rocking, I know it‘s 7 Jiří Bartovanec. Jeho představení vzniklo ve spolupráci se souborem Sasha Waltz & Guests v rámci projektu „Choreografové budoucnosti”. Naopak belgického choreografa Thomase Steyaerta vyzvala skupina DOT 504 ke spolupráci na díle Hidden Landscape. Stejně jako loni nechybí jméno Václava Kuneše, který se tentokrát přihlásil s představením Golden Crock.
Aby byla přehlídka toho, co se událo na poli současného tance, kompletní, doplnil pořadatel program o nesoutěžní představení. Padesátiminutový zápas na scéně mezi mužem a ženou (Jozef Fruček a Linda Kapetanea) slibuje Sudden Showers of Silence, které je inspirováno příběhem posledního setkání Hektora a jeho ženy Andromaché z Homérova eposu Ilias. S tvorbou choreografa Ohada Naharina, který pochází ze země zaslíbené tanci, Izraele a patří ke světové špičce současného tance, se diváci seznámí prostřednictvím představení B/olero od skupiny 420PEOPLE.
Na poslední den platformy vychází symbolicky Mezinárodní den tance, který divadlo Ponec věnuje všem, kteří se chtějí dozvědět něco více o současném tanci. Hosté z řad mezinárodní i české poroty Ceny SAZKY (odborníci nejen z tanečního oboru, ředitelé zahraničních divadel a festivalů) budou od 11 hodin diskutovat na téma „Český tanec v kontextu Evropy“. A pro potěchu všech srdcí hořících láskou k tomuto druhu umění bude na závěr od 13 hodin zdarma nabídnuta projekce cenami ověnčeného filmu DV8 Physical Theatre Cost of Living.



Program festivalu:

Pá / Fr 24.04. / 20:00 / Ponec

Pocta Černá & Vaněk Dance (CZ/DE)



So / Sa 25.04. / 18:00 / Ponec

Ioana Mona Popovici (RO) - Úplněk / Luna Plina


So / Sa 25.04. / 20:00 / Archa

RootlessRoot Company / Jozef Fruček (SK) / Linda Kapetanea (GR):

Sudden Showers of Silence



Ne / Su 26.04. / 14:00 / Duncan Centre

Kateřina Stupecká - Da Capo

Lenka Bartůňková / Dora Hoštová – Do světa dvě



Ne / Su 26.04. / 17:00 / La Fabrika

VerTeDance / Tereza Ondrová: Jaja a papus

Jiří Bartovanec: When my mind is rocking, I know it‘s 7



Ne / Su 26.04. / 20:00 / Ponec

NANOHACH / Nigel Charnock (UK) – Miluj mě



Po / Mo 27.04. / 17:00 / La Fabrika

DOT 504 / Thomas Steyaert (B): Hidden Landscape


Po / Mo 27.04. / 20:00 / Ponec

420PEOPLE / Václav Kuneš: Small Hour + Golden Crock

420PEOPLE / Ohad Naharin (IZR): B/olero



Út / Tu 28.04. / 17:00 / La Fabrika

Adéla Laštovková Stodolová: Malá smrt


Út / Tu 28.04. / 20:00 / Ponec

DOT 504 / Jozef Fruček (SK) / Linda Kapetanea (GR): 100 Wounded Tears


St / We 29.04. / 11 - 14:00 / Ponec

Mezinárodní den tance v Ponci:


11 h diskuze na téma „Český tanec v kontextu Evropy“ se členy české i mezinárodní poroty

13 h projekce filmu DV8 Cost od Living

(24.03.2009)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.