Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Jobs
Creative Cities
Konference EU
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Festival Street For Art 2012 postaví nové divadlo na Jižním Městě

Pátý ročník festivalu o veřejném prostoru Street for  Art 2012 klade hlavní důraz na lokální kulturu a podporu místních talentů a iniciativ. 18. května 2012 otevře divákům své brány Divadlo Šnek, které v rámci festivalu oživí prostor u metra Opatov. Dočasný divadelní prostor vznikne úpravou spirálové rampy, která spojuje stanici metra s autobusovou zastávkou. Betonový kolos bude podle návrhu architektonického ateliéru Mjölk přetřen červenou barvou, prostor scény a hlediště utvoří překližkové panely. Zlatým hřebem programu bude světová premiéra inscenace Jižák, město snů, v režiji Petry Tejnorové. Hrdiny-herci budou odborníci všedního dne,‘ tedy teenageři, kteří mohou vypovídat o specifikách svého života, snů a zkušeností z Jižáku, popisuje Tejnorová. V sérii přednášek o kultuře a kulturní politice najdeme témata Domov, Kulturní domy, přednášku Starosty roku na téma místní kultury a konferenci 4 stoly pro kulturu.  

„Sídliště není sterilní místo bez kultury, to je vžitý mýtus. Lokální kultura tu je a dokonce velmi zajímavá, jen je občas málo vidět. Během festivalu pod ní proto na devět dnů vsuneme divadelní prkna a přisvítíme na ní reflektory,“ říká ředitel Street For Art Jiří Sulženko.

Program a lokaci festivalu organizátoři oficiálně představí 3. května 2012 na setkání s veřejností. Zároveň sami natřou první metry čtvereční opatovského „šneka“ červenou barvou.

Pátý ročník největšího českého festivalu o veřejném prostoru návštěvníkům připomene, jak důležité je zajímat se o své okolí a všímat si lokální kultury. Symbolem Street For Art 2012 je betonová spirála na stanici metra Opatov. „Díky fenomenálnímu točitému tvaru jí lidé říkají šnek. Zdá se to jako maličkost, ale když nějaké místo ve městě získá přezdívku, je jasné, že k němu lidé mají vztah. A právě vztah k místu a místní kultuře ve čtvrti, kde žijeme, je tématem celého festivalu,“ vysvětluje kreativní ředitel David Kašpar.

Během přestavby pokryje červená barva 1700 m² betonu, což rozlohou odpovídá osmi tenisovým dvorcům. Zdi divadla vzniknou ze stovky velkých překližkových panelů. Architektonický zásah tedy bude velmi nápadný, rozhodně však ne samoúčelný. „Divadelní budova je jenom schránka. Stavíme ji proto, že máme obsah, který chceme divákům předat právě zde. Dobré divadlo vznikne teprve tehdy, když prostor dostane adekvátní programovou náplň,“ zdůrazňuje Jiří Sulženko.

Zlatým hřebem programu bude světová premiéra inscenace Jižák, město snů. Divadelní sonda do života největšího českého sídliště vzniká v režii Petry Tejnorové. Autorský tým skládá mozaiku skutečných jihoměstských příběhů a spolupracuje přitom se sedmi mladými lidmi z Jižního Města. „Hrdiny-herci budou‚odborníci všedního dne,‘ tedy teenageři, kteří mohou vypovídat o specifikách svého života, snů a zkušeností z Jižáku,“ popisuje Tejnorová. Festival zahájí otevřená diskuze DOXagora o porevolučním vývoji kulturní politiky Prahy, následovaná koncertem držitele ceny Apollo 2011 Bonuse s projektem Temný Síly. Chybět nebude odborná konference o kulturní politice a financování kultury,
pro širokou veřejnost jsou připraveny workshopy, koncerty a přednášky. Osobnosti, které se zasloužily o kulturu na Jižním Městě, převezmou na zvláštním ceremoniálu Cenu lokální kultury od výtvarníka Pavla Karouse.

Přípravný tým festivalu Street For Art 2012 zve novináře i zájemce z řad veřejnosti na setkání dne 3. května od 11 hodin, na kterém představí podrobný program festivalu, poklepou na základní kámen Divadla Šnek a začnou natírat rampu červenou barvou.

 

(01.05.2012) ZDROJ: KC Zahrada
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.