Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Konference EU
Future City Game
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Malá inventura 2006

Obrázek k článku Malá inventura 2006

Čtvrtý ročník festivalu Malá inventura přináší pestrý program a to ve dnech 22. - 26. února 2006. Na šesti pražských scénách se představí více než 18 divadelních projektů. Iniciátorem festivalu je o.s. Motus, produkce divadla Alfred ve dvoře. Již tradičně proběhne Malá inventura také v divadle Archa a Universálním prostoru NoD. Tento rok se navíc seznam scén rozšiřuje o Divadlo NABLÍZKO, které připravilo zajímavý program s genderově laděnou tématikou. A aby toho nebylo málo, další představení můžete vidět v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí a v Duncan Centre. 

MALÁ INVENTURA
festival nového divadla
22. - 26.2.2006


Malá inventura je unikátní přehlídka nového divadla. Představuje nejzajímavější projekty loňského roku z oblasti fyzického, tanečního, vizuálního, interaktivního, vokálního, nonverbálního a cross-over divadla.

V rámci festivalu máte možnost vidět mladé a nezávislé performery, progresivní divadelní směry, avantgardní projekty - zkrátka všechno, co jste chtěli vidět na nezávislé divadelní scéně, ale minulý rok jste to nestihli!

Čtěte program a nenechte si ujít perličky na závěr!


Divadlo Alfred ve dvoře
velká scéna / main stage
22 / 2 / 19h Politoly - předvolební trenažér / pre-election simulator / Stage Code
23 / 2 / 19h Red Green Blue / Handa Gote research & development
24 / 2 / 19h Break my Heart, Please! / Theatre XXL
25 / 2 / 19h Axolotl - laskavost kráčející ryby / Kindeness of the Walking Fish / Ortiz, Bourges
26 / 2 / 19h Už de! Matapa.de / The Art Out Platform
 
malá scéna / small stage
23 / 2 / 19h DoMA / at home / Lotker
24 / 2 / 19h Computer Music / Handa Gote research & development
 
Divadlo ARCHA
22 / 2 / 21h Tanec hraček / Dance of Toys / Nikl
23 / 2 / 19h V 11:20 tě opouštím! / At 11:20 am I Will Be Leaving You ! / premiéra dokumentu / first documentary screening
23 / 2 / 21h Understand / Skutr
24 / 2 / 19h Understand / Skutr
24 / 2 / 21h V 11:20 tě opouštím! / At 11:20 amI Will Be Leaving You ! / dok. film / doc. screening + mejdan
 
Divadlo NABLÍZKO - genderově laděná sekce
22 / 2 / 21h Ty si jen sajtkára / You're Just the Sidecar / Musilová, Jungová, Roubíčková
23 / 2 / 21h Prádélko... / Lingerie… / divadlo PAP
24 / 2 / 21h S kůží na trh / Putting Our Best on the Market / Hudečková, Trpišovská
25 / 2 / 21h Nepokojíčky / Unfit for Small Rooms / divadlo DNO
26 / 2 / 21 Batgirl, Yodagirl a Bílý králík / Batgirl, Yodagirl and the White Rabbit / nemódní přehlídka / fashionless show
Před každým představením: interaktivní příspěvek na genderová témata od o.s. Žába na prameni / An interactive opener by Žába na prameni o.s. will precede each performance addressing various gender issues.
 
Eliadova knihovna Divadla Na zábradlí
25 / 2 / 17h Kúpil som si v IKEA lopatu na vykopanie vlastneho hrobu / I Bought an IKEA Shovel to Dig my Own Grave / Phenomenontheatre (SK)
26 / 2 / 17h Tužba / Desire / Synková, Klimešová
 
Duncan Centre
22 / 2 / 20h Polaris / Švejda, Beneš-McGadie
23 / 2 / 20h Polaris / Švejda, Beneš-McGadie
 
Universální prostor NoD
25 / 2 / 21h The Mad Cup of Tea / Krepsko

UPOZORNĚNÍ:

Alfred ve dvoře a STAGE CODE uvádí:

8-10/ února/ 20 h / velký sál divadla Alfred ve dvoře
POLITOLY - předvolební trenažér * 
soutěžení, realita, vyřazování, a to vše "LIVE"!
Nezůstáváme pozadu! Budťe připravení. Kandidáti jsou všude a na všechno. Chcete volit? Umíte vůbec volit? Máte strach, že se už zase budete špatně rozhodovat v příštích volbách, anketách, soutěžích?
Ano, všechna ta zklamání, nesplněné sliby. Ale prosím, nebuďte sentimentální, tady nejde o vaše emoce, ale - o naše ideály, o naši zem, naši vlast, naši společnou vizi! Nabízíme Vám předvolební trenažér. Nebuďte lhostejní.
A nezapomeňte: PRAVDA ZVÍTĚZÍ! Která? To je tentokrát na Vás! POLITOLY odhalí kořeny tohoto delikátního procesu!

V ideální demokracii volí ideální voliči ideální kandidáty, kteří ze svých ideálních nápadů vytvoří ideální kompromis pro ideální vlast.
 
Představení Politoly je neotřelou divadelní alternativou k politicky laděným televizním talk-show. Jemně ironickým tónem popisuje "zoufalou" situaci voliče, který se rozhodne hledat osobní citovou i názorovou cestu labyrintem moderní politiky. Jednotlivé výstupy o nadějích i pochybnostech občana, který se rozhodne vzkřísit svůj vztah k politikům i politice obecně, jsou stmeleny absurdním humorem, interaktivní komunikací s diváky, živými písničkami, parafrázemi na skutečné situace z předvolebního boje a dokumentací skutečných postojů známých politiků.
*bez guláše

koncepce: STAGE CODE
obsluha trenažéru: Jeřábek, Hradílek, Schenker, Voráčková
dramaturgický a režijní dohled: Miroslav Bambušek
výprava: Daniela Klimešová
hudba: Jan Burian, Mikoláš Růžička
light design: Jan Beneš McGadie
video: Vít Janeček
grafika: Robert Jansa, Miroslav Roubíček
fotografie: Rastislav  Juhás, Gabriela Kontra
produkce: SPREAD o.s.
koprodukce: Motus o.s. - produkce divadla Alfred ve dvoře

STAGE CODE
Stage Code je divadelní formace, kterou dramaturgicky a organizačně vedou Daniela Voráčková a Philipp Schenker. Spolupracují od roku 1993. Jako Stage Code realizují vlastní projekty od r. 1999. Tvůrčím kódem je volnost ve výběru jevištních žánrů, které slouží pro co nejpřesnější formu zvoleným tématům. Představení se tak pohybují od pohybového,  činoherního divadla, object-theatre, site-specific po pouliční nebo dětské divadlo.Na jednotlivých projektech spolupracují různí mezinárodní umělci. Formace STAGE CODE uvedla svá představení také v Německu, Polsku, Holandsku, Bosně, Srbsku, Rakousku, Ukrajině a USA.

sco@volny.cz

SPREAD o.s.
SPREAD o.s. podporuje tvorbu, umělecké aktivity, jejich rozvoj a realizaci především v oblasti experimentálního divadla. Od roku 2001 získalo sdružení SPREAD 14 grantů na vytvoření autorských divadelních projektů, které byli uváděny v ČR i v zahraničí.

MOTUS o.s. - produkce divadla Alfred ve dvoře
Posláním o.s. Motus je vytvářet produkční zázemí pro rozvoj kreativity, podporovat neobvyklé tvůrčí počiny a přibližovat nové umělecké trendy divákům.
divadlo@alfredvedvoře.cz

NOVÁ SÍŤ
Představení je součástí projektu Nová síť, který vytváří produkční a informační zázemí pro prezentaci nezávislého scénického umění v regionech ČR i v zahraničí.
sit@alfredvedvore.cz      

Divadlo Alfred ve dvoře, Fr. Křížka 36, Praha 7 - Holešovice
www.alfredvedvore.cz
Daniela Voráčková, v POLITOLY produkční:
Je zajímavé, jak rádi se bavíme o politice, probíráme všechny ty nesmysly, které našim politikům projdou a  nadáváme: nenažranci, kariéristi, hrabou si do vlastního… Zároveň ale většině nevadí, že se všude staví odpudivé továrny, které za pár let nebudou k ničemu. Česká zelenina mizí, protože se nevyplatí ji pěstovat, ale českými zbraněmi cizí diktátoři klidně vybíjejí nepohodlné lidi. Jakoby nás česká politika posledních let tlačila k tomu odpoutat se od této země. Když se zničí Severní Čechy, tak můžeme klidně jezdit do Řecka. Nejde přece jenom o to, abych měla za porod 20 tisíc: mně jako odměna stačí to dítě. To, jak bude tenhle prostor vypadat teď, za pět nebo třeba za sto let, záleží jen na nás. Strašně bych všem těm sebejistým páprdům přála, aby k volbám přišlo 95% lidí a zvolili třeba Marťany. Jenom aby se to tady trochu provětralo.

Philipp Schenker, v POLITOLY Doc. Schwarz:
Jsem Švýcar, ale už dlouho bydlím a pracuji tady. Záleží mi na tom kam se zdejší věci vyvíjejí. Chtěl bych volit, ale podle zákona nemůžu, protože jsem cizinec. Není to jen starý zvířecí strach, že jiný druh automaticky znamená ohrožení vlastního hnízdečka? Každý rok jsou nějaké volby. Zase přijdou nabídky různých stran. Připadá mi neuvěřitelné, že politici věří tomu, že jejich povrchní, manipulativní a často dosti trapné kampaně i kandidáti na většinu voličů zaberou. Zjevně chtějí věřit tomu, že se lidé nechtějí nebo nemohou zajímat o všechny ty "složité" věci. V tom nevidím mezi stranami velké rozdíly. Doufám jen, že se všichni ti PR poradci a manažeři kampaní alespoň částečně mýlí. Snad se voliči nedají lacino koupit.
 
Tomáš Jeřábek, v POLITOLY catering:
Blíží se volby a myslím, že budou velmi důležité. To se říká vždy. Ale pozor!
Byli už někdy po listopadu komunisti tak blízko vládě? Od doby, kdy tady přestali poroučet, uplynulo pouhých 15 let. Jsme snad národ s pamětí náruživého kuřáka marihuany? Nic proti marihuaně, ale všechno proti komunistům a všem co se s nima chtějí "na oko" spolčovat.

Jakub Hradilek, v POLITOLY brigádník:
I když mám pocit, že společnost se nejvíce posunuje kupředu po zkušenostech katastrof, válek a revolucí, je dobře, když věci veřejné spravuje někdo, kdo nelže a nekrade. Proto chodím k volbám a snažím se vybrat toho, kdo by nejlépe prosazoval hodnoty, který mi přijdou zásadní. Nespekuluju, kdo má a kdo nemá šanci funkce získat. Důležitější pro mne  je, že z voleb vzejde někdo, kdo bude za své konání zodpovědný. Pod jeho okny pak můžeme nadávat, psát dopisy a možná se dožijeme i toho, že zvoleného zástupce budeme moci pochválit.

Miroslav Bambůšek, v POLITOLY dramaturgický dohled
Patnáct let po 17.11.1989 je dost jasné, že bychom měli být poněkud bystřejší než v předchozích letech. Věc si dnes už stojí tak, že nejde o to zda chceme volit, nýbrž že musíme někoho zvolit a že bychom tedy měli chtít si přece někoho vybrat jako svého zástupce - zástupce vlastních životních postojů, poněvadž není vyhnutí. To je meritum naší inscenace.

Čestné prohlášení:
Nejsme agitátoři žádné strany. Jsme divadelníci, které současný stav naší společnosti dráždí natolik, že se rozhodli "přiložit své ruce a hlavy k dílu".


ANKETA týmu POLITOLY (ráno před schůzí sněmovny, 21.9. 2005)

Proč lidé nechodí k volbám? Tak asi méně důvěřují politikům. Možná nejen díky chybám politiků, ale i díky médiím.
(Paroubek, ČSSD, premiér)

Proč lidé nechodí k volbám? Zvláště levicové strany jsou závislé na lidech, kteří většinou nemají takové povědomí o tom, že vlastně při volbách skutečně rozhodují o tom, co bude.
(Škromach, ČSSD ministr práce a sociálních věcí)

Proč lidé nechodí k volbám? Nemyslím, že to je něco tak mimořádně odlišného od jiných států Evropy. Je to určité sebeuspokojení, že všechno dobře funguje.
(Šimonovský, KDU-ČSL, ministr dopravy)

Proč k volbám nechodí mladí lidé?  Dnes mají spoustu možností zábavy, mohou se vzdělávat a pracovat. A zřejmě k politice nenašli ten spravný vztah.
(Martínek, ČSSD, ministr pro místní rozvoj)

Proč lidé nechodí k volbám? Já si myslím, že částečně to je způsobeno tím, že  jaksi my politici prostě prezentujeme kulturu, která ty lidi trošku v některých ohledech odpuzuje.
(Pelcl, US-DEU, poslanec)

Proč lidé nechodí k volbám? Jak se rozvine jistý blahobyt, tak lidé čím dál tím méně cítí potřebu jaksi bojovat o ty zásadní věci. A třeba to,  že zrovna jeli k babičce na víkend, jim připadá důležitější než jít volit
(Skokan, ODS, hejtman libereckého kraje)

Podle čeho by si lidé měli vybírat své zástupce? Podle svého zaměření, podle představ o své budoucnosti a podle programu politických stran. Myslím si, že program už je taková dosti podrobná a sofistikovanější věc pro ty, kteří tam chtějí hledat nějaké detaily.
(Kocourek, ODS,  poslanec)

Podle čeho by si lidé měli vybírat své zástupce? To je celý komplex intuitivních sympatií, toho jak se mi kdo na první pohled líbí a ani nevím proč a současně komplex velmi racionálních úvah o tom jestli mám tak trošku srdce levicové nebo pravicové.
(Parkanová, KDU-ČSL, poslankyně)


perličky:
poslanec Kraus, ČSSD v rozhovoru v LN, března 2005 :
Navíc politici jsou často postavení do situace, kdy se po nich chce, aby vysvětlovali a vysvětlovali. A ať vysvětlují, jak vysvětlují, tak pořád se po nich chce, aby vysvětlovali ještě vice a vice. A přitom čím více vysvětlují, tim více jsou jejich vysvětlování zpochybňovaná. Čili vysvětlování není dobrá cesta k získání důvěry.

Vladimír Špidla, volební materiály z roku 2002:
Věřím, že mi kouzlo rozkvetlých jižných Čech pomůže lépe přesvědčit Vás, občany, že je třeba jít v červnu k volbám.

Kristýna Káralová
PR, propagace
MOTUS o.s. - produkce divadla Alfred ve dvoře
Tel.: 233 382 433
Fax: 233 376 985

Další informace: www.malainventura.cz

(25.01.2006) ZDROJ: MOTUS o.s.
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.