Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Jobs
Konference EU
Symposium Ostrava
Future City Game
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Mezinárodní hudební projekt Martinů Revisited

Obrázek k článku Mezinárodní hudební projekt Martinů Revisited
Projekt je pořádán u příležitosti 50. výročí úmrtí skladatele Bohuslava Martinů /1890-1959/. V sezónách 2008/9 a 2009/10 se uskuteční desítky koncertů, mezinárodní festivaly, výstavy a divadelní představení v ČR i v dalších zemích světa. Hlavním cílem projektu „Martinů Revisited“ je propagace díla B. Martinů a informační propojenost hudebních institucí, které zařadily dílo Martinů do svého repertoáru. Projekt byl iniciován ředitelem Institutu B. Martinů Alešem Březinou, který je programovým koordinátorem projektu. V rámci projektu  počítají všechny české velké orchestry i operní soubory  s tím,  že se dílu B. Martinů budou v jubilejní sezóně 2009/10 věnovat ve zvýšené míře, nebo je dokonce učiní hlavním tématem sezóny, jako je tomu v případě České filharmonie. Pražské jaro zasvětí svůj ročník 2009 dílu Bohuslava Martinů a jeho evropským a světovým kontextům. Národní muzeum uspořádá velkou výstavu o skladatelově životě a tvorbě. Pražské i brněnské Národní divadlo připravují nastudování závažných jevištních děl B. Martinů. Významné akce jsou připravovány i v zahraničí, zejména ve Švýcarsku, Francii, Maďarsku, Anglii a USA.

Informačně-koordinační centrum je v Institutu umění-Divadelním ústavu. Institut B. Martinů je také informačním centrem o díle a životě B. Martinů a spolutvoří databázi všech koncertů, které jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách projektu www.czechmusic.org a www.martinu.cz.

Projekt se koná pod záštitou ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga, který o Bohuslavu Martinů řekl: "Osobností formátu Bohuslava Martinů není a nebylo mnoho. Nejen v české společnosti. Jeho život a dílo se ostatně vyznačuje neustálými přesahy, v místě i v čase. Bohuslav Martinů byl nejen pravým světoobčanem s evropskou adresou, ale i cestovatelem napříč hudebními žánry, historií a experimenty. S jistou nadsázkou lze říci, že Martinů ve svém díle koncentroval veškerou naději a odhodlání modernismu první poloviny 20. století, a svým životem odrážel pády a zklamání tehdejší doby. Ty vyústily v nucenou emigraci po podpisu Mnichovské dohody z roku 1938. Je proto pro mě velkou ctí převzít záštitu nad projektem Martinů Revisited. Jeho dílo i osud si zaslouží naší pozornost a ohlížení. Pochopením odkazu Bohuslava Martinů jedině získáme."

Čestný výbor tvoří Gabriela Beňačková, Zuzana Růžičková a Josef Suk. Projekt je podporován Nadací Bohuslava Martinů a byl zvolen za jednu z priorit Ministerstva kultury ČR, které jej dotuje účelovými dotacemi svým příspěvkovým organizacím /ČF, ND, NM, IU-DÚ, NIPOS, SOP/ a speciálním okruhem v grantovém řízení. Partnery projektu jsou Česká centra, u jednotlivých projektů pak v rámci vícezdrojového financování Magistrát hl. m. Prahy a další veřejné, nadační a soukromé subjekty.


Některé akce projektu byly vybrány do oficiálního doprovodného kulturního programu českého předsednictví v Radě EU /viz příloha/. České i zahraniční projekty mají společné logo celého projektu.

V názvu projektu zaznívá slovo „revisited“, které má několik možných významů. Jednak jím má být zdůrazněna skutečnost, že Martinů již několikrát objeven byl /ať již ve Francii 30. let nebo za 2. světové války a po ní v USA/, že se však na sklonku svého života ocitl ve složité politické a kulturní situaci, vzniklé bipolárním rozdělením světa, které z Martinů udělalo takřka přes noc cizince jak v západním tak i ve východním bloku. Dalším náhledem hodným revize je názor mnoha skladatelových českých současníků, že Martinů není v pravém slova smyslu autorem českým, nýbrž internacionálním /v 50. letech negativně označováno za kosmopolitismus/. Snad nejvýrazněji se tento názor projevil v kdysi rozšířeném značně pokleslém bonmotu, že Martinů je „český knedlík s francouzskou omáčkou.“ Ti, kdo dokázali tento výrok citovat a šířit - navzdory Špalíčku, bez ohledu na hudbu Her o Marii, na lyrismus volné věty 1. koncertu pro violoncello a orchestr a na další překrásné skladby B. Martinů – bezděky předjímali nebezpečně zjednodušující oficiální estetiku 50. let.
ŽIVOTOPIS SKLADATELE
Bohuslav Martinů /1890, Polička - 1959, Liestal-Švýcarsko/ patří spolu s Bedřichem Smetanou, Antonínem Dvořákem a Leošem Janáčkem k nejslavnějším českým skladatelům a je také považován za jednoho z nejvýznamnějších skladatelů 20. století. Martinů za svůj život vytvořil přes čtyři sta skladeb nejrůznějších druhů a žánrů. Začínal v Praze jako student konzervatoře, po vyloučení ze školy v Praze ale zůstal a stal se členem České filharmonie jako hráč ve skupině druhých houslí pod vedením vynikajícího dirigenta Václava Talicha. Od roku 1923 pobýval v Paříži, kde byl jeho učitelem skladby Albert Roussel. V Paříži působil od roku 1923 do 1940, kdy musel spolu s manželkou Charlotte uprchnout před nacisty přes Portugalsko do zámoří. V letech 1941-1953 žil v USA, kde kromě skládání též vyučoval skladbu na různých vysokých hudebních školách, univerzitách a mistrovských kurzech. Získal zde obrovské renomé jako jeden z nejvýznamnějších skladatelů své doby. Po druhé světové válce se opět začal vracet do Evropy. Od roku 1953 až do své smrti v roce 1959 pobýval střídavě ve Francii, Itálii a Švýcarsku. Posledních dvacet let života žil v zahraničí, v roce 1952 přijal americké občanství a do vlasti se již nikdy nevrátil.

Více informací na: http://www.martinu.cz

(09.12.2008) ZDROJ: Nadace Bohuslava Martinů
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.