Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Game
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Ostravské dny 2007 – Festival nové hudby

Ostravské dny – Institut a Festival nové hudby – jsou mezinárodním pracovním a koncertním prostředím zaměřeným na novou a experimentální hudbu a práci s orchestrem. Ve dnech 13. srpna až 2. září 2007 se bude v Ostravě konat čtvrté bienále této akce. Ta vyvrcholí týdenním festivalem-  svým zaměřením na hudbu 2. poloviny 20. století a hudbu současnou - největším v České republice.

V rámci festivalu se v rozmezí  sedmi dnů uskuteční patnáct koncertů. Vedle dvou rezidenčních orchestrů -Janáčkovy filharmonie Ostrava a mezinárodního komorního orchestru Ostravská banda -vystoupí řada souborů a sólistů. Jsme přesvědčeni, že festival Ostravské dny 2007 bude opět výjimečnou událostí na scéně soudobé hudby.

Především bychom chtěli vyzdvihnout účast skladatelů, z nichž někteří napsali své skladby přímo pro Ostravské dny: Muhal Richard Abrams, Beat Furrer, Petr Kotík, Marián Lejava, Alvin Lucier, Phill Niblock, Kaija Saariaho, Miroslav Srnka a Christian Wolff.

Z jednotlivců bychom se rádi zmínili o účasti dirigentů -Rolanda Kluttiga, Petra Kotíka, Petera Rundela a sólistů -violoncellisty Charlese Curtise, houslistů Conrada Harrise a Hany Kotkové, klavíristů Josepha Kubery a Daana Vandewalla a mnoha dalších.

Koncept festivalu je zaměřen na hudbu posledních padesáti let, na tu, která stojí jak mimo konvenční hudební život, tak mimo akademické prostředí. Bude uvedeno několik stěžejních produkcí, jako např. opera Mortona Feldmana  Neither na libreto Samuela Becketta,  hodinová klavírní skladba Wu Rudolfa Komorouse nebo symfonické skladby Berna Aloise Zimmermanna a Galiny Ustvolskaye, houslový koncert od Györgye Ligetiho nebo klavírní koncert Johna Cage ve verzi pro dva sólisty a dva orchestry.

Vedle těchto mistrovských děl představí festival také novou generaci skladatelů, rezidenty-studenty Ostravských dnu 2007. Tento rok bylo vybráno 36 studentů , kteří přijedou do Ostravy ze 14 zemí celého světa - od Brazílie a Makedonie po Nový Zéland. A tak jako v minulých ročnících, největší zastoupení mladých skladatelů bude opět z USA a Velké Británie (oficiálním jazykem Ostravských dnů je angličtina). Výběr rezidentů-studentů byl proveden na základě zaslaných partitur. Kursovné pro účast na institutu je 2 200 Euro. Pořadatel akce – občanské sdružení Ostravské centrum nové hudby zajistil zejména pro účastníky z ČR a bývalého východního bloku stipendia a umožnil tak jejich účast .

Mimo koncertů bude v Ostravě mnoho společenských a profesionálních setkání, mezi kterými je třeba vyzdvihnout diskusi na téma Nová hudba v Praze 1959-64 za účasti všech žijících aktérů této důležité doby.

Další informace jsou k dispozici na webových stránkách http://www.ocnmh.cz

Za pořadatele
Kristýna Zelinská, koordinátorka

ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.