Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Game
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Koncepce umění
Konference EU
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Tři týdny nové hudby v Ostravě

Občanské sdružení Ostravské centrum nové hudby pořádá ve dnech 10 až 30. srpna 2009 již páté bienále se zaměřením na novou a experimentální hudbu s důrazem na kompozice pro orchestr. Pod názvem Ostravské dny probíhá mezinárodní tvůrčí dílna pro mladé skladatele, kteří mají po dobu tří týdnů možnost pracovat pod vedením světových osobností soudobé hudby. Hudební festival probíhající v rámci Ostravských dnů pak prezentuje 90 skladeb, z nichž zhruba třetina produkce je věnována skladbám studentů. Ti se do Ostravy sjíždějí z celého světa. Od svého vzniku v roce 2001 výrazně přispěly Ostravské dny k rozvoji současné hudby.
Rezidenčními orchestry Ostravských dnů jsou 95 členná Janáčkova filharmonie Ostrava a 30členný komorní orchestr Ostravská banda - stejně tak jako ansámbly, dirigenti a sólisté včetně 35členného pěveckého sboru Canticum Ostrava. Svou délkou tří týdnů a zaměřením na práci s orchestrem jsou Ostravské dny jednou z největších akcí svého druhu na světě. Ostravské dny jsou organizovány jako bienále. Limitovaný počet rezidenčních studentů umožňuje úzkou vzájemnou spolupráci mezi všemi účastníky. V závěrečném týdnu Ostravských dnů se koná série veřejných koncertů Festival Ostravské dny, kde zhruba třetina produkce je věnována skladbám studentů, kteří se do Ostravy sjíždějí z celého světa.
 
Institut Ostravské dny (10. – 30. srpna) tvoří mezinárodní prostředí mladých skladatelů a lektorů, pracovním jazykem je angličtina. V letošním roce bylo vybráno 33 studentů - mladých skladatelů a hudebníků (Argentina, Brazílie, Kanada, Costa Rica, Česká republika, Velká Británie, Maďarsko, Irsko, Japonsko, Nizozemí, Polsko, Slovensko, Švédsko, Švýcarsko a USA). Tato skupina bude konzultovat a diskutovat otázky současné hudby po dobu tří týdnů se světovými osobnostmi soudobé hudby (R. Ayres, P. Kotík, B. Lang, P. Niblock, R. Saunders, P. Thomas, Ch. Wolff). Pod jejich vedením pracují studenti také s rezidenčními orchestry, ansámbly, sborem a sólisty.

Festival Ostravské dny (21. – 29. srpna) uvede na šesti místech Ostravy cca 90 skladeb, z nich 31 v premiéře (viz přiložený festivalový program). Na šestnácti koncertech zazní skladby pro velký symfonický orchestr, komorní orchestry, sbor a sóla, a také skladby pro elektroniku a počítačové instalace. Novinkou je Minimaraton elektronické hudby v Galerii výtvarného umění v Ostravě.
 
(07.08.2009) ZDROJ: Ostravské centrum nové hudby
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.