Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Game
Creative Cities
Future City Jobs
Koncepce umění
Konference EU
Domů ArtsInfoPerforming artsKurzy, workshopy
TechSoup

Dílna tradičních korsických písní

Občanské sdružení Půlnebí pořádá v rámci projektu HLASOHLED další ze série hlasových dílen věnovaných široké veřejnosti. Tentokrát s korsickou zpěvačkou a lektorkou Nicole Casalonga. Ta pro velký úspěch přijíždí vést hlasový workshop do Prahy již podruhé. Tradice zpěvu je na Korsice dodnes živá. Korsické vokální skladby předávané v  ústní podobě z generace na generaci jsou nesmírně působivé a ve své podstatě často jednoduché. Mohou být zpívané jedním, dvěma, třemi a více hlasy, s doprovodem či ještě častěji bez doprovodu hudebních nástrojů. Repertoár tvoří rozmanité písně od ukolébavek až po rozverné, od světských po hluboce duchovní.Dílna s lektorkou Nicole Casalonga je určena výhradně ženám, a to z čistě hudebních důvodů. Lektorka bude v Praze učit repertoár určený pro ženské hlasy. Dílna proběhne ve dnech 16 a 17. května 2009.

Stejně jako ostatní dílny občanského sdružení Půlnebí, patřící do projektu s názvem HLASOHLED, je i tato otevřena všem zájemcům bez ohledu na jejich věk a zkušenosti. Vítáni jsou ti, kdo chtějí získat jedinečnou zkušenost postavenou na hlasovém sebevyjádření a pocitu sounáležitosti zažívaném při společném zpěvu.

Účastnice budou mít možnost nahlédnout  do madrigalů i do posvátných polyfonií (tedy skladeb, jejichž výsledný tvar vytváří několik proplétajících se hlasů). Zkušená lektorka nabídne účastnicím techniky, které jim umožní si skladby velmi jednoduše zapsat i zapamatovat. Noty ani hudební teorii není třeba znát.

Niicole Casalonga
se narodila a žije na jihu Korsiky, ostrova ve Středozemním moři patřícího k Francii. Původně vystudovala hru na piano, ale velmi záhy ji uchvátila tradiční korsická hudba, které se po teoretické i praktické stránce věnuje již řadu desetiletí. Je spoluzakladatelkou souborů „Madrigalesca“, „A cumpagnia“ a založila také asociaci E voce di u cumune, která se věnuje záchraně dědictví staré korsické hudby. Této organizaci od roku 1994 předsedá. Podílela se na vzniku řady hudebních nahrávek.

HLASOHLED nabízí jedinečný osobní zážitek všem účastníkům svých hlasových dílen. Pestré a inspirativní přístupy k lidskému hlasu a zpěvu, setkání s jinými kulturami, pocit sounáležitosti vznikající při společném zpěvu. To vše pod vedením lektorů z Čech i ze zahraničí, kteří účastníkům zprostředkovávají vlastní přístup k práci s hlasem a vlastní kulturu, ze které pocházejí. Vítání jsou všichni, jež se zajímají o práci s hlasem a zpěv a chtějí objevovat svoje možnosti, dozvídat se, hrát si a učit se nové věci. Vedle dílen Půlnebí pořádá také konference věnované lidskému hlasu a jeho používání v různých kulturách světa.

DÍLNA KORSICKÝCH PÍSNÍ A POLYFONIÍ S NICOLE CASALONGA (FRANCIE)

16. a 17. května 2009, Komunikační prostor Školská 28, Praha 1, 10 až 16h
Cena: 1 750,- / 1 600,- pro studentky, důchodkyně a ženy na mateřské dovolené


Přihlášky ke stažení na www.hlasohled.cz, Hudební ukázky ve formátu mp3 si můžete poslechnout zde . Překlad do češtiny je zajištěn.

 

(13.04.2009) ZDROJ: Hlasohled
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.