Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Future City Game
Creative Cities
Konference EU
Domů ArtsInfoTexty, literatura
TechSoup

Ostravská Fiducia uvedla autorské čtení dvou mladých literátů Davida Zábranského a Jana Těsnohlídka

Společné vystoupení dvou mladých literátů - Davida Zábranského, úspěšného mladého prozaika, držitele Magnesie Litery 2007, který čte ze své nejnovější knihy Kus umělce a z připravované Edity Farkaš. Jako hosta s sebou přiveze básníka Jana Těsnohlídka, který v roce 2010 získal cenu Jiřího Ortena a v Ostravě představil básně z připravované sbírky Rasistická poezie, jež vzbudila značné ohlasy ještě před svým vydáním. Těsnohlídkovo ostravské vystoupení je navíc výjimečné, neboť básník v poslední době své texty veřejně neprezentuje. Čtení proběhne 5. dubna 2011 v ostravské Fiducii.
David Zábranský (*1977) studoval na Univerzitě Karlově v Praze mediální studia a právo, kterému se až donedávna věnoval, a to pouze v nevládním sektoru (pracoval mimo jiné v Poradně pro občanství/Občanská a lidská práva, v Organizaci pro pomoc uprchlíkům nebo v Lize lidských práv).

Jeho první román, Slabost pro každou jinou pláž (s podtitulem Poznámky k moři, smíchu a duchu doby), vydalo v roce 2006 nakladatelství Argo. Druhá kniha s názvem Šternův pokus milovat vyšla v roce 2008, opět v nakladatelství Argo. V roce 2007 získal cenu v kategorii Objev roku v literární soutěži Magnesia litera. Spolupracuje s Českým rozhlasem, kde moderoval pořad Liberatura (Český rozhlas − stanice Wave) a pro nějž napsal rozhlasovou hru Hudba! Konečně. Zábranského třetí kniha vychází koncem roku 2010 v nakladatelství Petr Štengl. Obdržel několik zahraničních stipendií (mimo jiné stipendium Homines Urbani nebo stipendium Visegrádského fondu, obojí v polském Krakově). Jeho práce byly otištěny v zahraničních antologiích a časopisech, mimo jiné například v německém Comma Magazin nebo v Magyar Lettre Internationale. Z českých například v Labyrint Revue a Pandoře. Ukázka z první knihy byla otištěna také v prestižní antologii The Wall in My Head: Words and Images from the Fall of the Iron Curtain, kterou vydala nakladatelství Words without Borders a Open Letter books. Účastnil se zahraničních literárních festivalů, mimo jiné v Lipsku, Budapešti nebo v roce 2010 v dánském Naestvedu. Taktéž se účastnil soutěže mladých evropských literátů young.euro.connect. Netrpělivě očekává první překlad – do maďarštiny. Je andělem Orchestru Berg. Byl porotcem pražského Famu Festu nebo karlovarské soutěže mladých autorů, kterou pořádá místní knihovna. Žije v Praze a na Strakonicku, občas v polském Krakově.


Jan Těsnohlídek ml. (*1987)
Narodil se 11. dubna 1987 v Havlíčkově Brodě. Většinu života prožil v Krucemburku, městysu poblíž Žďáru nad Sázavou. Psát začal během studií gymnázia K. V. Raise v Hlinsku. Byl oceněn v řadě literárních soutěží (Ortenova Kutná Hora 2005–2008, Hořovice Václava Hraběte 2006, 2008). Po ukončení střední školy pracoval v knihkupectví Vysočina v Havlíčkově Brodě. Poté se přesunul do Prahy. Jeho básně byly otištěny v HOSTu, Tvaru a Psím víně. V edici Stůl mu vyšla v roce 2009 sbírka Násilí bez předsudků. Druhé vydání vyšlo ten samý rok v nakladatelství Petr Štengl jako první kniha edice Pop. Zdroj: Ortenova Cena

(04.04.2011) ZDROJ: Antikvariát Fiducia
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.