Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

1 800 000 Kč pro Kateřinu Šedou a Grave Gallery v Sheffieldu

Britská Společnost pro současné umění (Contemporary Art Society) udělila novou inaugurační cenu v hodnotě 60 000 liber české umělkyni Kateřině Šedé, která zpracuje pro sbírku Grave Art Gallery and Muzeum v Sheffieldu projekt na téma lidské identity s pracovním názvem Profil Líšně.  Práce Kateřiny Šedé podle hodnotitelů ideálně doplňují akvizice děl Marca Quinna, Helen Chadwick či izraelské autorky Michal Rovner. Cena je udělována poprvé v souvislosti se stým výročím založení Společnosti a je koncipována jako významná zakázka pro současné umělce či umělkyně. Ti mohou díky ocenění vytvořit dílo pro konkrétní sbírku některého z historických či moderních muzeí. Cena představuje zároveň důležitou investici do budoucnosti sbírky vybraného muzea a zaručuje, že muzeum je prostřednictvím aktuálního uměleckého díla spojeno s novým publikem.  

Projekt pracovně nazvaný Profil Líšně  podle odborné poroty rozšíří o novou dimezni sbírku sheffieldského muzea zaměřenou na téma identity, která si klade za cíl oslovit publikum dílčími tématy migrace, sounáležitosti, konfliktů, předsudků, stereotypů a kulturní výměny. Proto jsou pro sbírku klíčová díla zabývající se sociálními  otázkami. Práce Kateřiny Šedé podle hodnotitelů ideálně doplňují akvizice děl Marca Quinna, Helen Chadwick či izraelské autorky Michal Rovner. Na společném projektu Kateřiny Šedé a Grave Gallery v Sheffieldu porota ocenila zájem o lidské osudy a vzpomínky, stejně tak jako o individuální či kolektivní identitu. Realizace projektu proběhne v listopadu 2010 a kurátoři i lektoři galerie Graves budou intenzivně zapojeni do komplexního procesu tvorby Kateřiny Šedé na projektu Profil Líšně, který se následně stane součástí sbírek sheffieldského muzea.  Inaugurační cena Contemporary Art Society by měla být od roku 2010 udílena pravidelně.

Contemporary Art Society
Contemporary Art Society byla založena v r. 1910 skupinou filantropistů se záměrem podporovat současné umělce a zajistit, aby jejich díla byla přístupná co nejširšímu publiku. Během své existence  zakoupila díla umělců jako jsou Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henry Moore, Francis Bacon, Tracy Emin, Grayson Perry či Mark Wallinger. V mnoha případech to bylo poprvé, kdy se tvorba žijícího autora dostala do veřejné sbírky.

Kateřina Šedá v Británii
Kateřina Šedá není na britské půdě nováčkem: představila se zde poprvé v roce 2006, kdy si  její tvorbu vybralo Muzeum moderního umění v Oxfordu pro sérii Arrivals představující umělce z nových členských států Evropské unie. Na podzim roku 2009 byla práce Kateřiny Šedé Je to jedno (2005 - 2007) součástí skupinové výstavy nazvané Štědrost je nová politika ve Wysing Art Centre v Cambridge a zároveň se tato umělkyně představila na londýnské Frieze. Projekt v Sheffieldu  není však  jedinou připravovanou realizací Šedé v Británii: rok 2011 pro ní bude ve znamení projektu pro Tate Modern v Londýně s pracovním názvem Od nevidím do nevidím.

Kateřina Šedá je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze. Její práce zahrnují stylizované intervence do běžného života okolo ní, ať už ve vesnicích blízko Brna, kde žije, nebo v urbanistickém prostředí Prahy, jejího druhého domova. Kateřina Šedá v nich rozvíjí sociologická témata založená na průzkumu chovaní a komunikačních vzorcích v jednotlivých uměleckých i neuměleckých komunitách.

Zdroj:

Česká Centra

Contemporary Art Society

(03.03.2010)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.