Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Game
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Festival ENTER v rámci Týdne vědy a techniky AV ČR

Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie ve spolupráci s o.s. C2C připravilo v rámci Týdne vědy a techniky AV ČR a festivalu ENTER 3 dvojici originálních výstav. Zatímco sbírka WEB 2.0 generace zkoumá umělecký a komerční potenciál internetových sociálních aplikací, soubor Umělci v laboratořích představuje díla mladých českých umělců, kteří se rozhodli svoji tvorbu zásadně propojit s vědou. Výstavy potrvají od 5. do 9. listopadu 2007.

Laboratorní pokusy a umělecký experiment mají společného jmenovatele - kreativitu.

 

Expozice Umělci v laboratořích nabídne návštěvníkům velmi rozmanitou variaci projektů. Každý z umělců volil jinou vědeckou oblast, v níž se rozhodl experimentovat. Například Pavel Sterec ve své instalaci Exogenica zkoumá proces vytvoření dokonalého sochařského díla za pomocí 3D počítačové animace a matematických výpočtů založených na poměru času, který diváci danému dílu věnují. Martin Kermes se zase rozhodl podrobit své nervové buňky vlivům cizích chemických látek a tento proces fotograficky zachytit elektronovým mikroskopem. V jiném projektu s názvem Váha času pak Gabriela Jurkovičová do své instalace zapracovala zpomalení času v závislosti na gravitaci.

„V rámci výstavy Umělci v laboratořích představíme nová díla nadějných českých umělců a umělkyň, jejichž cílem na výzkumných stážích ve vědeckém prostředí bylo spojit technickou vizualizaci s uměleckým obrazem“, uvádí hlavní kurátorka výstavy Denisa Kera.

Výstava Umělci v laboratořích navazuje na loňský první ročník projektu Transgenesis. Letos se ho účastnily subjekty jako Ústav experimentální medicíny AV ČR, Ústav mikrobiologie AV ČR, Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR a  Katedra netkaných textilií TU Liberec.

Výstava WEB 2.0 generace má za cíl ukázat technologické, ekonomické, ale i umělecké trendy spojené s využíváním nové generace webových služeb na internetu, tzv. web 2.0 aplikací typu Youtube, Flickr, Google Map, Facebook či LastFM. Tyto aplikace označované za tzv. občanská média se stávají hybnou silou internetu populární především mezi mladší generací uživatelů. Umělecká reflexe tohoto fenoménu na sebe nedala dlouho čekat. Na výstavě se představí mimo jiné umělci z Kanady a Japonska, nebudou však chybět ani čeští zástupci.

 „Kreativní průmysl, znalostní ekonomika, podnikání a inovace, ale i rostoucí potřeba po sociálně a environmentálně přátelských technologiích mění také význam kreativity a umění. Umění se již dávno neodehrává v galeriích ani není dílem jednoho člověka - génia, v poslední době pak stále častěji vstupuje do dialogu s novými technologiemi, ale také se sférou podnikání a inovací,“ komentuje pozadí vzniku výstavy kurátorka Petra Vargová.
 
Ilustrační materiály a informace k festivalu ENTER 3 naleznete na http://enter3.org, či na www.ciant.cz/press.
Další informace o projektu Transgenesis najdete také  na www.transgenesis.cz

 

(30.10.2007) ZDROJ: CIANT
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.