Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Future City Game
Creative Cities
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Fotografický festival Funkeho Kolín

V sobotu 6. října, 2007 ve 12 hodin bude v Regionálním muzeu v Kolíně zahájen sedmý ročník fotografického festivalu Funkeho Kolín.  Festival je pravidelně pořádán od roku 1993 ve městě, kde se kdysi potkali  tři výrazné osobnosti české i světové avantgardní fotografie Josef Sudek, Jaromír Funke a Eugen Wiškovský. Dílo Eugena Wiškovského budou moci shlédnout diváci Funkeho Kolína na letošní přehlídce ve výstavních protorách Regionálního muzea. Kromě představitele avantgardní fotografie přinese přehlídka 17 výstavních projektů od autorů z domova i ze zahraničí. Festival Funkeho Kolín potrvá do 2. listopadu, 2007.

 

Je jen málo míst v Čechách tak silně propojených s avantgardní fotografií jako Kolín. Josef Sudek, Jaromír Funke a Eugen Wiškovský – tři světově uznávaní tvůrci moderní české fotografie, se kdysi potkali právě v tomto městě.

První fotografický festival k poctě J. Funkeho a J. Sudka pod názvem Funkeho Kolín (zaměřený především na experimentální tvorbu) uspořádala Polabská kulturní nadace pod záštitou Ministerstva kultury ČR v říjnu roku 1993. Charakteristickým se pro další pokračování fotofestivalu Funkeho Kolín stalo několik specifik – jednak vymezené téma každého fotografického setkávání, umožňující koncepčnější pohled na současnou fotografii (např. 1998 – Tělo, 2001 – Krajina, 2003 – Reklama), dále využití řady zajímavých prostorů v Kolíně, nabízející často netradiční možnosti prezentace fotografie (divadelní zkušebna, areál bývalého kolínského zámku a pivovaru), a v neposlední řadě představení pozoruhodné osobnosti spjaté s historií fotografie a Kolínem zároveň (výstava Jaromíra Funkeho připravená Annou Fárovou). V rámci již proběhlých pěti setkáních (od roku 2001 pojímaném jako bienále) v Kolíně vystavovalo více než 100 autorů (např. Ivan Pinkava, Pavel Mára, Miroslav Machotka, Václav Jirásek, Rudolf Sikora, z mladší generace např. Michaela Thelenová, Štěpánka Šimlová, Pavel Kopřiva či Jiří Křenek) a na přípravě se podílela řada kurátorů z celé republiky (za spoluzakladatele Jolana Havelková a Aleš Kuneš, dále např. Martina Pachmanová, Josef Moucha, Pavel Vančát, Tomáš Pospěch aj.).

Kolínský festival Funkeho Kolín se postupně vyprofiloval jako jediná pravidelná akce zaměřená na prezentaci aktuální fotografie v Česku a navazuje, sice v menším měřítku, na podobně připravované zahraniční projekty, jako např. Mesiac fotografie v Bratislavě (pořádaný občanským sdružením Fotofo). V létě roku 2004 bylo založeno občanské sdružení Funkeho Kolín.

Tématem sedmého ročníku fotografického festivalu se stala Rodina.

Pozvánka na Festival Funkeho Kolín.
 

(27.09.2007) ZDROJ: Festival Funkeho KOlín
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.