Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Koncepce umění
Creative Cities
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Jörg Heiser šéfredaktor časopisu Frieze vystoupí v cyklu Hovory o umění

Goethe Institut v Praze pořádá dne 26. října 2009 v rámci cyklu diskuzní řady Hovory o umění úvodní přednášku Jörga Heisera šéfredaktora uměleckého časopisu frieze. Další přednášky či rozhovory s kritiky, kurátory a umělci se budou konat ve zhruba dvouměsíčních intervalech. Následovat bude jedna z nejsvéráznějších kurátorek, ředitelka Züricher Kunsthalle, Beatrix Ruf.
V dobách „Nové nepřehlednosti“ (Habermas) vzrůstá potřeba „hovořit o umění“. Navzdory hospodářské krizi totiž umění za posledních deset let nevídaně expandovalo: víc umělců, víc výstav, víc publika, všeho je víc. „Jenom jednoho je méně: kritérií. Jak rozumět umění a jak ho posuzovat (…)?“ Co odlišuje „dobré“ umění od „špatného“? Přesně této problematice se bude věnovat ve svém příspěvku Jörg Heiser, nezávislý kritik a kurátor, na úvod naší přednáškové řady „Hovory o umění“. Jörg Heiser bude hovořit o kritériích, podle nichž hodnotíme současné umění a diskutovat o nich s Noemi Smolik.

Jörg Heiser vystudoval filozofii, je šéfredaktorem uměleckého časopisu frieze, je kritikem deníku Süddeutsche Zeitung, autorem, kurátorem a hudebníkem. Již jeho publikace „Plötzlich diese Übersicht“ z roku 2007 (angl. "All of a Sudden", 2008, „Najednou takový přehled“), kde nabízí průřez současným uměním z perspektivy znalce moderní umělecké scény, si získala velký respekt.

Noemi Smolik je kritička publikující na Kunstforum, Artforum, v listech Kunstzeitung, Parkett, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Mladá fronta dnes, působí též jako profesorka dějin umění.

V přibližně dvouměsíčním intervalu se budou konat další přednášky a rozhovory s kritiky, kurátory a umělci. Následovat bude jedna z nejsvéráznějších kurátorek, ředitelka Züricher Kunsthalle, Beatrix Ruf, která bude s Noemi Smolik hovořit o umění.

Německy se simultánním překladem do češtiny.
(21.10.2009) ZDROJ: Goethe Institut Prague
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.